Reese Witherspoonová

9. 12. 2008 - 12:32 | Téma | red

Reese Witherspoonová zdroj: tisková zpráva

Mladá americká herečka, která patří k nastupujícím hvězdám Hollywoodu. Po začátcích v teenagerských snímcích se prosazuje především díky svému komediálnímu talentu

Reese Witherspoonová Mladá americká herečka, která patří k nastupujícím hvězdám Hollywoodu. Po začátcích v teenagerských snímcích se prosazuje především díky svému komediálnímu talentu. Ten projevila například v hitech jako Pravá blondýnka či Holka na roztrhání. Věnuje se rovněž filmové produkci.

Laura Jean Reese Witherspoonová se narodila 22. března 1976 v Baton Rouge (stát Luisiana), vyrůstala však nejprve v německém Wiesbadenu, kde její otec sloužil jako lékař tamní posádky americké armády. Již v roce 1980 se ale celá rodina přestěhovala do Nashvillu a malá Laura Jean se navrátila tam, kam její rodina už dlouhá desetiletí patří: na americký Jih. K šoubyznysu přivoněla v sedmi letech, a to jako dětská fotomodelka, krátce poté začala navštěvovat také kurzy herectví a v jedenácti dokonce získala první místo v soutěži Ten-State Talent Fair. Ve třinácti již měla za sebou několik televizních reklam a v roce 1991 debutovala také v celovečerním snímku, dramatu V měsíčním svitu režiséra Roberta Mulligana. Ve filmu zasazeném do padesátých let si zahrála čtrnáctiletou Dani, která se zamiluje do sedmnáctiletého kluka ze sousedství – a hned se dočkala řady pochvalných kritik. Neuspěla sice v konkurzu na úlohu ve Scorseseho thrilleru Mys hrůzy (1991) s Robertem De Nirem, když „její“ roli nakonec získala Juliette Lewisová, zato ale účinkovala v televizním dramatu Divoký květ, režírovaném Diane Keatonovou. Zazářila také v hlavní roli dalšího televizního dramatu Desperate Choices: To Save My Child (1992) jako dívka umírající na leukémii.

Reese Witherspoonová ve filmu Pravá blondýna Netrvalo dlouho a z mladičké Reese Witherspoonové se stala oblíbenou představitelkou hlavních rolí v dětských a posléze i v teenagerských snímcích. K těm prvním lze zařadit disneyovské dobrodružství Vzdálené místo, odehrávající se v Jižní Africe. Popularitu jí však přinesla až westernová minisérie Return to Lonesome Dove (1993) s Tommym Lee Jonesem a především teenagerský thriller Milenec nebo vrah (1996). Osvědčený příběh, tentokrát o středoškolačce Nicole zamilované do tajemného cizince, v němž si Reese zahrála společně s Markem Wahlbergem, získal Witherspoonové její první obdivovatele. Po drobné roli v noirovém thrilleru Soumrak (1998) s Paulem Newmanem a Susan Sarandonovou se objevila společně s Tobeym Maguirem v netradiční satiře Pleasantville: Městečko zázraků (1998). Jako sourozenci, kteří se ze současnosti přesunuli do děje televizního sitcomu z padesátých let a kteří svým vlivem na okolí mění černobílý svět v živočišně barvitý. Kriticky i divácky kladně hodnocený snímek tak opět posunul Reese o stupínek výše.

Reese Witherspoonová ve filmu Pravá blondýna Především u teenagerského publika pak zabodovala Reese Witherspoonová jako panenská Annette ve vyumělkovaném dramatu Velmi nebezpečné známosti (1999). Snímek variující slavný román Nebezpečné známosti zavedl publikum mezi americkou zlatou mládež a její znuděné příslušníky a Witherspoonová se v něm poprvé sešla se svým manželem Ryanem Phillippem, představitelem Valmonta. K nejvýraznějším hereckým příležitostem v její dosavadní kariéře patřila hořká komedie Kdo s koho (1999) režiséra Alexandra Paynea, v níž se střetávají středoškolský profesor (Matthew Broderick) a extrémně ambiciózní premiantka. Snímek, který vystoupil z tradičních schémat teenagerských snímků, stál a padal především s výkonem Witherspoonové, která zazářila jako mladičká dívka, která při honbě za budoucí kariérou zamíří daleko za hranice morálky. Po průměrném thrilleru Nebezpečná síť (1999) a menší roličce v komedii Malý Nicky – Satan Junior (2000) se Witherspoonová představila jako prostinká a materialisticky založená dámička v satirickém thrilleru Americké psycho (2000). Obdobnou úlohu, avšak tentokrát pojatou mnohem pozitivněji pak představila v komedii Pravá blondýnka (2001). Jako titulní hrdinka, populární vysokoškolačka, která sleduje nejnovější módní trendy, předvedla jeden z nejvýraznějších ženských komediálních výkonů za poslední roky, který byl po právu oceněn nominací na Zlatý glóbus. Úspěch snímku navíc vyvolal vznik pokračování Pravá blondýnka 2 (2003), které hlavní hrdinku zavedlo mezi washingtonské politiky.

Reese Witherspoonová ve filmu Pravá blondýna Ke komediálnímu herectví se Witherspoonová navíc přihlásila nejen roličkou v populárním sitcomu Přátelé, ale i v romanci Holka na roztrhání (2002), kde se jako úspěšná módní návrhářka musí rozhodnout mezi dvěma šarmantními muži: svou láskou z dětských let a úspěšným synem starostky New Yorku. Série tří komedií navíc prokázala, že Reese je jednou z mála mladých protagonistek, jejichž filmy pravidelně vydělávají v pokladnách amerických kin přes 100 milionů dolarů. V roce 2004 pak Witherspoonová navázala na svou úlohu v nepříliš vřele přijaté komedii podle Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa (2002) a chopila se hlavní roli v adaptaci klasického románu Williama Makepeace Thackerayho Jarmark marnosti. V další romantické komedii A co když je to pravda? (2005) se pak ztělěsnila ducha mladé ženy ležící v kómatu. Veselohru, tentokrát bláznivou a se sváteční náladou, zvolila i v roce 2008 - jmenuje se Čtvery vánoce.

Ke klíčovým snímkům její kariéry patří biografie zpěváka Johnnyho Cashe Walk the Line (2005), kde se po boku Joaquina Phoenixe představuje v roli zpěvákovy životní lásky June Carterové. V této pro ni atypické úloze mohla konečně ukázat šíři svého dramatického herectví a po zásluze byla oceněna Oscarem a Zlatým glóbem. V menší roli extravagantní Annie se objevuje v pohádkové Penelope (2006).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.