Recenze Predátor: Kořist - mimozemský lovec je zpátky na Zemi. A je s ním sakra zábava

8. 8. 2022 - 10:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze Predátor: Kořist - mimozemský lovec je zpátky na Zemi. A je s ním sakra zábava zdroj: Foto: Disney

Jedena z nejvíce ikonických filmových potvor se vrátila a konečně vyfasovala opravdu povedený film.

Dan Trachtenberg je režisér, který si hodně vybírá. A může si to dovolit. Velké filmy pro velká studia ho nelákají, raději točí menší snímky, do jakých mu nikdo nekecá, a i to byl možná důvod, proč utekl od adaptace Uncharted ke snímku, který by mohl být víc jeho. Autor skvělého a nevypočitatelného thrilleru Ulice Cloverfield 10 a člověk, jenž pomohl dostat do světa (anti)superhrdinskou Bandu to však se svým nejnovějším snímkem měl docela těžké. A to z hned několika důvodů.

Zaprvé se ujal Predátora. Filmové legendy, která v osmdesátých letech pořádně potrápila Arnolda Schwarzeneggera, ale úspěch prvního dílu se nikdy nepodařilo zopakovat. A mimozemský lovec, jenž cestuje po vesmíru a hledá kořist, která by pro něj mohla být opravdovou výzvou, se pak bohužel objevil i v několika velmi špatných snímcích. A fandové jsou na jeho návraty a s nimi spojené zklamání dost citliví.

predátor 2 zdroj: Foto: Disney

Druhý problém byl, že Trachtenberg přistoupil k Predátorovi po svém. Původní název měl být jen Kořist a on sám neměl ani trochu radost, když se prokeclo, že vůbec půjde o Predátora. Diváci si dlouho mysleli, že dostanou jen jakýsi drsný thriller z prostředí Komančů. No a když pak zjistili, že dostanou souboj vesmírného likvidátora a indiánů, byli trochu nervózní…

Dobrá zpráva ovšem je, že k tomu neměli sebemenší důvod. Nový Predátor se povedl. Víc, než čekali i ti největší optimisté.

Trachtenberg se totiž vydal úplně opačným směrem než autoři predátorských sequelů. Ti šli dopředu, z drsného survival hororu se predátorská pokračování měnila víc a víc ve sci-fi, respektive akční divočiny a téma boje o přežití a lovu prakticky vymizelo. Nový film se k nim vrací a dělá to velmi zajímavým způsobem. Prakticky celá první polovina se točí okolo mladé indiánky Naru, ta touží ukázat svému kmeni, že dovede lovit stejně jako muži. A právě ona jako první narazí na stopy návštěvníka z vesmíru. Jenže prvních nějakých čtyřicet minut se tu opravdu prakticky jen loví. Predátor: Kořist je poměrně minimalistická podívaná, která se obejde bez zbytečných dialogů, ale dovede navodit nepříjemnou atmosféru divočiny, kde se za každým stromem skrývá nebezpečí.

predátor 4 zdroj: Foto: Disney

Trachtenberg zároveň pochopil, že nemůže sázet na to, co fungovalo v prvním filmu. Predátora diváci znají, a tak strach z neznámého nemůže moc fungovat. Nejspíš i proto mu dává v první části podobně prostoru jako Naru a konečně ho vidíme v akci jako lovce. Uprostřed lesů se seznamuje s vražednou faunou Ameriky začátku osmnáctého století, testuje své schopnosti na nejnebezpečnějších zvířatech a až postupem času se zaměřuje na lidi. A i když souboj monstra, které se umí zneviditelnit a disponuje technologickou i fyzickou převahou s indiány, může působit na první pohled trochu úsměvně, Komančové tu rozhodně nejsou jen maso na porážku. Jenže on ten Predátor není jen o komorním a osobním střetu dvou loveckých kultur. Ale tady raději přestanu být konkrétní.

Trachtenberg totiž v Predátorovi dělá to, co provedl v Ulici Cloverfield 10. Když už si myslíte, že jste prokoukli, podle jakých notiček hraje, naprosto otočí a z komorního souboje dvou lovců udělá něco úplně jiného. Trailery zvrat sice ne úplně zatajily, ale rozhodně se tu děje spousta věcí, které v upoutávkách nikdo ani pořádně nenaznačí a celou Kořist pořádně nakopnou nečekaným směrem. A nakopnou ho s rozběhem. Trachtenbergovi se zkrátka povedlo sladit tradici a oldschoolový přístup, po jehož návratu fandové volají už nějakých dvacet let, s originálními nápady.

zdroj: Hulu

Jedno přitom neškodí druhému, režisér má evidentně naprosto pod kontrolou co a jak chce vyprávět a ví, kam až může při změnách tempa a stylu zajít. A výsledkem je nesmírně působivá podívaná. Vůbec nevadí, že u toho jsou naprosto neznámí herci (autenticita byla důležitá) a souboj mladé indiánky a Predátora nakonec není zdaleka tak absurdní, jak by se mohlo zdát. Konec konců i Arnold toho svého Predátora porazil hlavně hlavou. A z toho, co tu nakonec předvádí sympatická Amber Midthunder, které budete od začátku držet palce, by měl určitě radost. Asi jako já z nového Predátora.

Predátor: Kořist je návrat ke kořenům celé série, Trachtenberg tu však v několika scénách potvrzuje, že se nebojí originálních nápadů, ovšem dovede je citlivě zasadit do celku. Výsledkem je film, který má ze všech Predátorů snad nejblíž k prvnímu dílu a po letech marných pokusů se sequely jde konečně o další opravdu dobrý příspěvek do série. Snad nebude od tohohle talentovaného tvůrce poslední. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.