Recenze: Akční nářez Vyproštění 2

21. 6. 2023 - 15:21 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Akční nářez Vyproštění 2 zdroj: Foto: Netflix

Chris Hemswroth ukazuje na Netflixu, jak se mají točit akční scény.

S netflixovskými filmy je to složité. Streamovací gigant se nebojí investovat a lákat ty největší hvězdy a mnohdy i zajímavé režiséry, ale tradiční studia mají přeci jenom lepší systém kontroly a ti „zlí producenti“ si umí většinou pohlídat výsledek. Reálně totiž není úplně dobré nechávat volnost režisérům, kteří nevědí, jak s ní naložit. Výsledkem tak je, že Netflix plní velké, drahé a často bohužel i průměrné a nepříliš zajímavé snímky. Vyproštění z roku 2020 naštěstí ten případ nebyl.

zdroj: Netflix

Zkušený kaskadér Sam Hargrave se postavil za kameru, radili mu u toho bratři Russoové, kteří natočili dva díly Kapitána Ameriky a trojku a čtyřku Avengers, a společně vyslali Chrise Hemswortha do akce. Měl najít a osvobodit uneseného syna drogového bosse, ale malinko se to zvrtlo a drsňák Tyler Rake se musel prostřílet z města Dhaka na svobodu. A po krku mu šly stovky nepřátel…

Bylo to jednoduché, avšak od začátku jsme naštěstí věděli, že Vyproštění má být akčňák, v němž mají první, druhé i jedenácté housle hrát právě akční scény. Na zbytku už moc nezáleželo. A Hargrave se ukázal jako víc než zručný realizátor. Takže ve výsledku jsme si mohli stěžovat na jednoduchost a jistou pitomost celého Vyproštění, ovšem jakmile začal Hemsworth střílet, mlátit, sekat nebo jinak masakrovat nepřátele, šlo o naprostou první ligu. A když něco funguje, není důvod to měnit.

extraction 2 chris hemsworth zdroj: Foto: Netflix

Tyler Rake se teď vrací navzdory tomu, že to s ním na konci prvního filmu nevypadalo dobře. Ale diváky bavil dost na to, aby přežil i vlastní smrt. Teď to chce jen trochu posilování na rakouském venkově a dobrý důvod, aby se vrátil zpátky do akce.

A ten důvod právě teď přišel. V Gruzínském vězení sedí nebezpečný gangster, jenž si tam nechal přivézt i rodinu a právě tu má Tyler a jeho tým osvobodit. Není to jen práce, ovšem pro tohohle australského drsňáka jde do velké míry i o osobní záležitost, protože s manželkou gangstera se zná. Jenže plán potichu proniknout do vězení a dostat odtud nenápadně mladou ženu a její dvě děti, úplně nevyjde.

Začne se střílet a mezi desítkami mrtvých je nakonec i samotný gangster. A ten měl bratra, který teď netouží po ničem jiném než po pomstě. Tyler si možná ukousl příliš velké sousto…

chris hemsworth extraction 2 2023 netflix movie poster3 zdroj: Foto: Netflix

Sam Hargrave a Chris Hemsworth pochopili, že na jejich Vyproštění se nikdo nekoukal kvůli vztahům mezi hrdiny a emocionálnímu vývoji charakterů, a tak po pár minutách rekonvalescence hlavního hrdinu sešlápnou plyn až k podlaze. A možná ji i prošlápnou. Už v prvním filmu se machrovalo velkou scénou natočenou na jeden záběr a tady v tom tvůrci pokračují, jen je to celé větší. Mnohem větší.

Úvodní útěk z vězení, při němž po place v Brdech pobíhají desítky kaskadérů a stovky komparzistů, Chris Hemsworth hoří, rukama a lopatou drtí nebohé záporáky a o chvíli později stojí na střeše jedoucího vlaku a obřím kulometem sestřeluje vrtulník… lahůdka. Pokud nemáte k akčnímu žánru vyloženě odpor, budete mít bradu až někde u kolen. Hargrave a jeho tým se vyblbli a natočili něco, co vídáme v kinech tak jednou za dekádu. Útěk z vězení je co se nápadů týče, tempa, velkoleposti a schopnosti střídat měřítko i styl (zdánlivě) bez jediného střihu něco nevídaného.

Kaskadéři už dlouhé roky usilují o to, aby i oni měli kategorii na Oscarech. Letos to asi nevyjde, ale pokud by se tak stalo, Vyproštění by si došlo pro plešouna. Úvod druhého Vyproštění skládá obrovskou poklonu kaskadérské profesi.

extraction 2 1 zdroj: Foto: Netflix

Kvality si v akci Vyproštění udržuje i v dalších scénách, ať už je to brutální a nápaditá řež ve Vídni, nebo nečekaně komorní finále. Ale bohužel naprosto špičková kvalita akčních scén se tu ukázala trošku jako problematická. Vedle skvělých přestřelek, soubojů a honiček totiž vypluje na povrch smutná pravda o zbytku filmu.

A že Vyproštění 2 je vlastně docela blábol. Jednička si vystačila s jednoduchou zápletkou „jeď do Bangladéše, zachraň kluka a když budeš muset postřílet sto lidí, tak to udělej.“ Druhý díl má ovšem ambice jít víc do hloubky postav, řešit minulost hlavního hrdiny, jeho dávná traumata a vztahy s rodinou. A moc mu to nejde.

extraction 2 2 zdroj: Foto: Netflix

Nechci tu tvrdit, že by Hargrave špatně režíroval neakční scény, problém tkví spíš v tom, že druhé Vyproštění je stejně povrchní a pitomoučké jako to první. A marně se snaží nebýt, protože ve skutečnosti nemá na čem stavět. Většina pokusů o příklon k osobnějšímu dramatu tu vede k nudě a zdržování a v horším případě k pocitu lehké trapnosti.

A čekání na další akci, v níž si jsou tvůrci i celé Vyproštění evidentně mnohem víc jistí v kramflecích. Přesto na konci filmu zůstává v ústech lehká pachuť. Asi jako kdybyste si pochutnávali na skvělém jídle, ale občas narazili na sousto, které je nedodělané a do té dobroty moc nepatří. Někdo ho tam však dal, protože si myslel, že to jídlo bude zajímavější. Není.

A příště tedy prosím bez experimentů, ty totiž dojem z maximálního akčního nářezu kazí. A občas až nepříjemně hodně.

Zdroje: vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.