Raubíř Ralf - recenze

21. 11. 2012 - 14:48 | Recenze | Karel Drda

Raubíř Ralf - recenze Raubíř Ralf | zdroj: Falcon

Animovaný rodinný film Raubíř Ralf v mnohém napravuje Disneyho reputaci po příliš umělé Raubířce a navíc definitivně dokazuje, že k originálnímu příběhu nepotřebuje vždycky Pixar. Tatínkové dnešní omladiny jsou odkojeni počítačovými hrami a je klidně možné, právě oni snímek odkojí mnohem více než jejich ratolesti.

Animovaný film posledních několika let trpí několika neduhy. I když, nejde vlastně o žádný velký problém, jen o marketing. Kreslený snímek prostě musí fungovat na obě strany. Malé dítě rodič samotné do kina nepustí a rodič sám na animák prostě nepůjde. Takže musíme nabídnout hopsání, pitvoření, legrácky a naivní příběh pro nejmenší a na druhé straně pak nějaké berličky pro staršího diváka. Podoba bývá různá, většinou jde o všelijaké lehce přisprostlé narážky na cokoliv. Dítě sedí a chichotá se nějaké stupiditě a vy se řehníte nad lechtivým podtónem dané hlášky. Někdy to funguje, většinou však ne.

Videoherní lábuš

Raubíř Ralf je v tomto velmi zvláštní výjimkou, on totiž nehledá tuto zlatou střední cestu křečovitě a násilně. Humor ve filmu obsažený je tady jaksi přirozeně servírován s naprosto brilantním nadhledem. Jaký byl osud filmu před samotným natáčením, netušíme. Chtělo by se dodat nějakou legendu o tom, jak se někdo snažil protlačit skvělé téma, prohrával jedno jednání za druhým, ale nakonec zvítězil. Jenže tomu tak prostě nebylo. Disney se prostě rozhodl natočit pohodovou animovanou komedii, která čerpá inspiraci v mnoha počítačových hrách, je o počítačových hrách a nedělá z hráčů počítačových her blbce. Protože Disney si je sakra vědom toho, že se nakonec všichni jeho diváci odvalí z kina a sednou doma ke svým konzolím. A platícího diváka uráží jen blbec. Malý kluk Ralf chce jen jedno, být oblíbeným a cestu ke svému obyčejnému snu nachází skrze postavy počítačových her. Příběh není podstatný, ale mnohem důležitější jsou způsoby, jakým nás tvůrci baví. Jak na nás míří dokonale načasované vtípky, které v dnešní době budou chytat s přehledem i čtyřletí kluci. Režie filmu se ujal Rich Moore, jehož humor a nadhled k dnešnímu světu se projevil naplno již v seriálu The Simpsons a Futurama. Malý kluk pronikne do světa, kde se potkávají herní postavy s jediným cílem, být nejlepší. Jenže jeho přítomnost spustí sled bláznivě napínavých situací, u nichž se budete popadat za břicho.

Raubíř Ralf Raubíř Ralf | zdroj: Falcon

O hrách konečně v dobrém

Objevují se názory, že film je příliš akční, že je tam násilí pro malého diváka za hranou, ale není tomu tak. Raubíř Ralf je prostě takový, jací jsou dnešní děti. A právě v kontrastu se všemi těmi oživlými postavičkami z her plní sny nejen dětem, ale i jejich rodičům. Přiznejme si, kdo z nás někdy nechtěl být v nějaké své oblíbené hře. Moore vypiloval dialogy postav k naprosté dokonalosti, některé hlášky jsou fakt parádně cílenými narážkami na mluvu a pojmy z videoherního světa, jiné prostě jen mají cíl bavit, aniž by v nich bylo skryto ještě něco navíc. Nechceme tím snižovat nějak animované filmy, ale je smutné, že největší událost letošního roku přišla v podobě kresleného filmu pro nejmenší. Výtka směřuje k českému distributorovi, který neuvěřitelně podcenil dabing. Je tu, je to dobrý, ale hlasy jednotlivých postav byla vybrány trestuhodně nedbale. A navíc, kdo si chce tuhle parádu vychutnat bez překladatelských pokusů hlášky více počeštit, musí vidět anglickou verzi. Tam teprve dostává Raubíř Ralf ty skutečné grády.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.