Prokletí domu slunečnic

10. 7. 2007 - 9:01 | Téma | red

Prokletí domu slunečnic zdroj: tisková zpráva

Už hudba u úvodních titulků nenechá nikoho na pochybách, že půjde o horor. Začíná černobíle ve starém domě: matka se synem a neviditelné síly, které je pronásledují

Už hudba u úvodních titulků nenechá nikoho na pochybách, že půjde o horor. Začíná černobíle ve starém domě: matka se synem a neviditelné síly, které je pronásledují. Matkou udeří o stěnu, na které zůstane krvavá skvrna, někdo, snad dcera, padá přes zábradlí schodiště, nejmladší chlapec se schovává pod nábytkem, uteče do kuchyně a schová se v kuchyňské skříňce. Dívá se ven skulinou a třímá svůj traktor, po nějaké době se dvířka otevřou něco sáhne dovnitř a – střih. Byl to starý dům a pomalu v něm hasnou světla.

A vše je barevné a slunečné a rodina v moderním džípu jede po dálnici do svého nového domova. Je to starý dům uprostřed polí. Poznali jste ho. Rodina, Roy, jeho žena Denise, dcera Jess a tříletý syn Ben hledají nový začátek. Chicago opustili, když Roy nemohl dva roky najít práci, Jess měla „trable“ a Ben ztrávil dost času v nemocnici a stále nemluví. Roy se rozhodl koupit opuštěnou farmu v Dakotě. Bude pěstovat slunečnice jako jeho otec. Zbytek rodiny není zrovna nadšen, ale rozhodou se to zkusit. Den po nastěhování se na farmě objeví neznámý muž s obálkou. Tvrdí, že po letech, kdy o farmu nikdo nestál, má najednou dalšího kupce a ten nabízí Royovi 15 % nad cenu, kterou zaplatil. Roy to odmítne, ale manželce nic neřekne.

Farmu obléhají velcí černí havrani, napadnou Roye, když přiveze semena slunečnic na sadbu (je to scéna jako vystřižená z Ptáků) A pak se ozve několik ran z pušky a Roy je zachráněn neznámým mužem, který se představí jako Burwell. Burwell na farmě zůstane jako pomocník.Kupodivu se ho nikdo na nic neptá.

Tohle ja klasicky rozvážný horror, žádný thriler, jsou tu pomalé, dlouhé záběry. Komunikace mezi záhrobím a dětmi dospělé nijak nezasahuje, oni nevidí nic, jen ta skvrna na stěně je protivná. Veškeré mrtvolné vidiny jsou přístupné pouze dětem. Ben se toulá domem a ukazuje na děsivé části těl, které maminka nevidí. A pak si Roy poraní ruku, Denise ho veze do nemocnice a v domě nastane první útok na děti...

Je to klasický horor. Má dobrou, klasicky komponovanou hudbu, která hodně pomáhá vytvářet atmosféru děsu. Poměrně stálé tempo je na hranici pomalosti, ale ne za ní. Kamera je také hororově klasická. Vizuálně si půjčuje nejen od Hitchcocka, ale od mnoha jiných filmařů, to ruší (v obraze i příběhu). Konec má být velkým překvapením, ale co se podařilo v Těch druhých, se tady moc nepovedlo. Je tu příliš mnoho nejasností a skoků. Jess je nejvýraznější postavou, ale nijak výjmečné to není.

Tvůrci filmu bratři Pangové – Oxide Pang Chun a Danny Pang – se proslavili v Honkongu hororem Oko. Prokletí domu slunečnic je jejich prvním hollywoodským pokusem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.