Projekt 100 2005

23. 2. 2009 - 11:41 | Téma | red

Projekt 100 2005 zdroj: tisková zpráva

Projekt 100 již tradičně obohacuje filmovou nabídku nejen měsíce ledna, ale celého roku. Trhákem aktuální kolekce by se měl stát maďarský thriller Nimróda Antala REVIZOŘI. Desítka filmů z Projektu 100 již tradičně obohacuje filmovou nabídku nejen měsíce ledna, ale celého roku

Desítka filmů z Projektu 100 již tradičně obohacuje filmovou nabídku nejen měsíce ledna, ale celého roku.

RevizoAčkoli klasické Nicholsovo zpracování divadelního textu Kdo se bojí Virginie Woolfové? (Who’s Afraid of Virginia Woolf) se už v kinech objevilo, vějíř kolekce Projektu 100 pro rok 2005 se v plné parádě rozevře až 13. 1. Organizující Asociace českých filmových klubů do elitního klubu zvolila opět jak filmy staré, tak nejen aktuální, ale i divácky více, než atraktivní – v případě letošního maďarského Antalova trháku Revizoři (Kontroll) AČFK víceméně supluje roli obvyklou pro arthouseového distributora.

Zlatý fond kinematografie je v Projektu 100 2005 zastoupen Chaplinovou nadčasovou groteskou Moderní doba (Modern Times), Langovou vizionářskou sci-fi Metropolis (bylo by příjemné ji sledovat ve dvouprogramu s nezapomenutelnou animovanou japonskou Rintarovou verzí z roku 2001), Schlöndorffovým divokým Plechovým bubínkem (Die Blechtrommel), Formanovým generační Taking Off, Schlesingerovým Půlnočním kovbojem (Midnight Cowboy) a Kusturicovým Otcem na služební cestě (Otac na sluzebnom putu).

Půlnoční kovboj Současnou tvorbu představuje Leighův vítěz z Benátek Vera Drake – žena dvou tváří (Vera Drake) a Antalovi Revizoři.
Tradičním českým zástupcem v bloku je jeden z nejlepších postkomunistických snímků, černobílý Vojtěch, řečený sirotek Zdeňka Tyce.

Revizoři Nimróda Antala by se v sousedství vesměs těžkých, či pomalých filmů mohli stát i diváckým hitem série. Příběh party revizorů budapešťského metra zejména v první polovině obecenstvo k sedačkám přišpendlí zběsilým tempem a stylovou kamerou. Antalovi, který vyrostl v USA, se daří skloubit formanovský cit pro denní starosti hrdinů s bessonovsky akčními sekvencemi (vzpomínáte na Subway, ve kterém se odbarvený Christopher Lambert proplétal tunely pařížského metra ozbrojený svítící zářivkou? Revizoři způsobili letos poprask na canneské Croisette a jsou i maďarským kandidátem na Oscara. Ironií osudu je, že do výběru P100 se dostali na úkor korejského pomstychtivého dramatu Chan-wook Parka Oldboy, který při všem respektu k Revizorům přece jenom kope vyšší ligu.

RevizoMým druhým favoritem z P-100 je klasické drama Půlnoční kovboj Johna Schlesingera. Několikerá televizní opakování nemohou přebít velké plátno a jeho historii o prostitutovi Joeovi (Jon Voight), který přibude do New Yorku z Texasu a spojí svůj život s místním chlapíkem Rizzem (Dustin Hoffman), který sní o životě na slunné Floridě.

I zbylé snímky edice 2005 však dávají jasně najevo, jak moc je Projekt 100 v současné době v českých kinech potřeba – stále jde o iniciativu, která by neměla zůstat milovníkům filmu lhostejná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.