Primer

10. 9. 2004 - 3:13 | Téma | red

Primer zdroj: tisková zpráva

Toronto 2004: Čtyři chlapíci se ve volném čase zabývají vynálezy tak dlouho, až vyvinou stroj času. Autorský sci-fi debut Shanea Carrutha oceněný Velkou cenou poroty v Sundance. + Fotogalerie. Tři čtvrtě roku po úspěchu na festivalu v Sundance (Velká cena poroty), se (alespoň) do amerických kin konečně chystá velezajímavý sci-fi debut Primer Shanea Carrutha

Tři čtvrtě roku po úspěchu na festivalu v Sundance (Velká cena poroty), se (alespoň) do amerických kin konečně chystá velezajímavý sci-fi debut Primer Shanea Carrutha.

Odehrává se v současnosti. Aaron (Carruth) a Abe (Sullivan) patří do čtveřice mladých mužů, kteří se po práci a o víkendech scházejí v garáži na předměstí a baví se vyvýjením nových technologií. Jejich nejnovější vynález má zajímavé vedlejší následky, kterých si Aaron s Abem všimnou a začnou se jejich zkoumání věnovat bez účasti zbytku skupiny. Pokusem a omylem zjistí, že jim v garáži leží stroj času. Začnou jej využívat ve svůj prospěch a následky nechávají na potom…

Primer Primer je pro komplikovanost přirovnáván k Aronofského Pi, nebo Nolanovu Mementu. Carruth (sám původně inženýr) se vyhýbá speciálním efektům a soustředí se na morální úskalí cestování v čase. Režisér ostatně tvrdí, že Primer stál 7.000 dolarů, což se zdá poněkud neuvěřitelné zvlášť když uvážíme, že se natáčelo na super 16, a takový rozpočet prostě efekty ani nedovoluje.

Primer Z upoutávky je patrné, že režisér má cit pro kompozici i barvu. Smyslem pro geometrické tvary a laděním do studených tónů Primer připomíná jinou vizionářskou sci-fi, ve které myšlenky a estetika zdaleka předčily veškeré efekty - Lucasův THX 1138.
Čistou grafickou úpravou, skladbou záběrů i přesným střihem na hudbu pak upoutávka získává ohromně silný estetický náboj a nekompromisní tempo.

Primer Kromě scénáře a režie Carruth snímek produkoval, stříhal, ohudbil, částečně natáček a také se obsadil do hlavní role. Také další role připadly debutantům stříbrného plátna a někteří zároveň působili i ve štábu: Anand Upadhyaya (Phillip) byl kameraman, David Sullivan (Abe) asistent výroby.


Primer nevypadá na divácky „přátelský“ film, o to větší je šance, že se stane zbožím s vůní kultu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.