Příběh žraloka (Shark Tale)

13. 10. 2004 - 3:40 | Téma | red

Příběh žraloka (Shark Tale) zdroj: tisková zpráva

Ryba z kindrvejce proti vypelichanému žralokovi? Ani Robert De Niro, Will Smith, Angelina Jolie, Renée Zellweger, či Jack Black nepomohou tomuto velkofilmu přes základní laťku. Napsal ŠIMON ŠAFRÁNEK + Fotogalerie. Příběh žraloka (Shark Tale) měl být druhým Shrekem, odplatou Dreamworks za Disneyovo Hledá se Nemo (Finding Nemo)

Příběh žraloka (Shark Tale) měl být druhým Shrekem, odplatou Dreamworks za Disneyovo Hledá se Nemo (Finding Nemo). Mělo jít o velkolepou zábavu, jak konečně naznačovala už nadměrečná dvouhodinová stopáž. Kromě úvodního fóru se žížalou ale tvůrci na podmořský smeťák došťouchali jenom rybku z kindrvejce a uprděného žraloka se slaměnými ploutvemi.

Příběh žraloka Drobná barevná rybka Oscar (Will Smith) pracuje ve velrybí myčce, na samém dně potravního řetězce. Oscar sní o tom, že jednou bude slavný a tedy symbolicky bude žít na vrcholku útesu. Zatím má dluhy, velkou pusu a slepé srdce, do kterého je beznadějně zamilovaná účetní Angie (Renée Zellweger).
Na druhé straně útesu squattuje mafiánský gang vrak Titanicu. Poněkud úsporné, vzhledem k tomu, že Don Lino (Robert De Niro) je evidentně největší zabiják v Pacifiku. Vrásky na čele Linovi dělá jen synek Lenny (Jack Black), vegetarián a snad i homosexuál. Aby se stal Lenny dospělým jedincem, musí zabít. S bratrem Frankiem se vydávají na útes, kde překvapí Oscara. Díky náhodě Oscar přežije, Frankie je mrtvý a Lenny v prachu. Ve všebecném zmatku je Oscar prohlášen za žralokobijce a vystřelen ke slávě. Peníze a sláva přitáhnou k Oscarovi Lolu (Angelina Jolie) a všechno by bylo úžasné, kdyby se Don Lino opravdu, ale opravdu nezlobil.

Příběh žraloka Příběh žraloka režisérů Lettermana, Bergerona (The Road To Eldorado) a Jensonové (Shrek) je dobrodružným příběhem pro odrostlejší děti, které už trochu touží po krvi, nejsou ale ještě schopné (ochotné) rozlišit drobnější nuance charakterových vlastností. Ryby a paryby naskicovali scénáristé Wilson (Doba ledová /Ice Age), Swift a Shannon (oba napsali Freddy Vs. Jason) dle prověřených společenských a rasových klišé: zaslepený (barevný!) nešika, který chce svůj „Americký sen“, tlustý bílý „kmotr“ (také vám žraloci připomínají spíš tučňáky?), diva salónu, poctivá a stálá ženuška…
Přitom se ale zatraceně sekli v motivacích. Je hrdinou sám sebou oslněný kecal Oscar? Snad vulgární Lola? Snad předobřelá Angie? Snad zhulenecké medůzky? Ne. Jediný, komu se něco opravdu stane, je Don Lino. Sympatický gangster, kterému odpráskli synka. A ten má být 2 hodiny vaším nepřítelem?
Příběh žraloka Story je přesycená „pozitivním myšlením“ a racionálním uvažováním, kterým autoři vytěsňují nejen poetiku, ale nakonec sami sebe zahánějí do kouta. Na rozdíl od většiny bajek, či pohádek, kde zvířata přejímají modely lidského chování se totiž Příběh žraloka pro důraznější akci vymezuje v rámci striktního „sežer, nebo budeš sežrán“, jež však tvůrci zároveň neustále porušují a snaží se z něj vylhat, protože jde zcela proti příběhu.

Podmořská krajina je pouhým oparem, který se vznáší nad až nepříjemně dobře rozeznatelnými kulisami skutečné ulice – viz úvodní jízda městem, sprejerské děti, myčka a celý showbusiness vůbec. Jde o prostředí známé z jakékoli komedie pro teenagery, možnost pro instantní product placement fóry typu GUP - GAP. Zatímco Shrek 2 dokázal i tento konzum obejmout, Příběh žraloka se ve stejném rybníku topí.

Příběh žraloka Animace je slušná, rybí tváře jsou již klasicky podobné obličejům svých dabérů. V Zimmerově hudbě probublává těžká popina, titulní píseň nazpívala Christina Aguilera s Missy Elliotovou.

Smith, Zellweger, De Niro, Black, Jolie, Martin Scorsese… tvůrcům se podařilo Příběh žraloka obsadit vskutku skvěle, to je ale zároveň všechno. V případě De Nirova a Zellwegerové navíc jako kdybychom místy poslouchali pasáže z jejich slavnějších filmů.

Příběh žraloka je i pro producenta Katzenberga jen průmerným výsledkem, ačkoli nikoli takovým propadákem, jako byl Sindibád (Sinbad: Legend of the Seven Seas).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.