Příběh žraloka (Shark Tale)

20. 7. 2004 - 4:23 | Téma | red

Příběh žraloka (Shark Tale) zdroj: tisková zpráva

Rok po Hledá se Nemo je tu další podmořský 3D CGI animák. PŘÍBĚH ŽRALOKA studia DreamWorks slibuje satirický pohled na šerý svět žraločí mafie. Hlavní hrdiny mluví Robert De Niro, Will Smith, Angelina Jolie, Renée Zellweger, Jack Black a Peter Falk. + Fotogalerie. Zatímco v kinech se ještě chodí na Shreka 2, reklamní prostor v okolí sálů už si uzurpuje další předpokládaný 3D animovaný trhák studia DreamWorks: Příběh žraloka (Shark Tale), původně Sharkslayer, nebo-li Žralokobijec

Zatímco v kinech se ještě chodí na Shreka 2, reklamní prostor v okolí sálů už si uzurpuje další předpokládaný 3D animovaný trhák studia DreamWorks: Příběh žraloka (Shark Tale), původně Sharkslayer, nebo-li Žralokobijec.

Příběh žraloka se (stejně jako Disneyho Hledá se Nemo (Finding Nemo)) odehrává v podmořském světě, který je zrcadlem světa nad hladinou. Je tu televize, jsou tu rappeři, jsou tu restaurace i kanály. A je tu i mafie. V jejím čele stojí vážený Don Lino, starý žralok s pronikavýma očima a vzhledem k tomu, že ho mluví Robert De Niro, nemůže mu chybět ani charakteristická piha na tváři. Don Lino má synka. Synka praští kotva a mladík jí doprovodí až ke dnu. Na místě tragédie se nedopatřením vyskytne i nedomrlá rybka-čistič jménem Oscar (Will Smith). Oscar využije shonu a bzukotu kamer a udělá ze sebe statečného žralokobijce. Že přestřelil mu dojde, když se ukáže vrchní don mafián.

Příběh žraloka Příběh žraloka po způsobu Shreka převrací žánrové stereotypů z dramatu do satiry a měl by tak uniknout sentimentální louži, ve které se utopil Nemo. V Shark Tale jde konkrétně o mafiánky jako Copollův Kmotr (The Godfather), či Scorseseho Mafiáni (Goodfellas). Ke slovu by měl přijít i nejslavnější De Nirův mafián, Noodles z Leoneho Tenkrát v Americe (Once upon a Time in America).
Mafiánská inspirace vyvolala loni na podzim bizarní nevoli Italského institutu v Americe, který obvinil Stevena Spielberga z protiitalské zaujatosti. Čtěte zde.

Příběh žraloka De Nira v dabingu téměř symbolicky doplňuje Martin Scorsese (Sykes). Ze staré školy je i Peter Falk (Don Brizzi). Na současné cineplexové publikum kromě Smithe míří Angelina Jolie (Lola), Renée Zellweger (Angie) a Jack Black (Lenny). DreamWorks se jednoduše povedlo shromáždit obsazení, které jen tak nějaký animák nepamatuje.
Mnohem méně slavný je tvůrčí štáb. Za celou historkou stojí Michael J. Wilson (spolupráce na Době ledové (Ice Age) a The Tuxedo), režírují Bibo Bergeron (spolurežie The Road to El Dorado a Vicky Jenson (spolurežie Shreka).

Příběh žraloka Příběh žraloka vytvořilo studio DreamWorks v Glendale, které se zatím specializovalo na klasickou animaci, Shreka i Mravence Z (Antz) dělali v Pacific Data Images.
Animace hyperrealistická a pohyby velmi plastické, texturám a pozadí není co vytknout. Přeměna žraloků na víceméně tučňáky se širokým úsměvem pobaví, od prvního momentu však zaujme spíše stylizace figur k obrazu svých dabérů – De Nirův Don Lino s pihou, Oscar se Smithovými rysy, Lola je zase zdařilou karikaturou Jolieové.

Přitom všem je Příběh žraloka pořád spíše přeborem lízátkových techniků, než vizionářských výtvarníků – v porovnání se vzpřímenými tučňákovitými žraloky jsou i Pixarovy lehce plastelínové figury jak od Picassa, o Oshiiho kreacích v Ghost in the Shell: Innocence (v USA jej mimochodem distribuuje DreamWorks) nemluvě.

Příběh žraloka Právě Disney-Pixar je pro DreamWorks-PDI jediná vážná konkurence a mezi oběma týmy panuje velká řevnivost; studia proti sobě víceméně nasazují totožné kalibry: Život brouka (A Bug’s Life) proti Mravenci Z, Příšerky s.r.o. (Monsters Inc.) proti Shrekovi, uvažovaný Chicken Little proti Chicken Run.
Příběh žraloka, který má světovou premiéru 1.10. (v ČR od 14.10), je tak zvednutou rukavicí za loňský hit Hledá se Nemo (Finding Nemo) - i když se žraloky a podmořským světem je už trochu pozdě, hvězdné obsazení a proklamovaný satirický náboj by měly udělat svoje. Ani Disney však nelení a 5.11. (v ČR 25.11.) nasazuje superhrdinskou Pixarovu komedii Užasňákovi (The Incredibles).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.