Příběh žraloka

15. 10. 2004 - 12:46 | Téma | red

Příběh žraloka zdroj: tisková zpráva

Nová trojrozměrně animovaná podívaná z dílen studia Dreamworks jako by se snažila opsat recept na úspěch od dvou kasovních hitů uplynulého roku: Hledá se Nemo a Shrek 2

Nová trojrozměrně animovaná podívaná z dílen studia Dreamworks jako by se snažila opsat recept na úspěch od dvou kasovních hitů uplynulého roku: Hledá se Nemo a Shrek 2. Stejně jako Nemo se odehrává ve vodní říši a rybím hrdinům připisuje ryze lidské charaktery. A podobně jako Shrek prošpikovává děj gagy, narážkami a odkazy, určenými převážně pro dospělé publikum. Přesto není Příběh žraloka, ve srovnání s jeho předchůdci, dvojnásob zdařilé dílo. Výsledný dojem je sotva poloviční.

Ústřední zápletka je variací na klasické téma, které dobře známe z mnoha pohádkových zpracování (například z první Troškovy Princezny ze mlejna): hlavní hrdina fantazíruje o velkých činech a dobývání nedosažitelných krásek, takže není schopen vidět prosté, obyčejné štěstí, které má na dosah ruky. V tomto případě na sebe protagonista bere podobu rybky jménem Oscar. Frajírek Oscar pracuje jako pomocná síla v myčce velryb, kde denodenně přehlíží oddanou náklonnost něžné rybičky Angie. Jeho sny o slávě a bohatství připomínají hiphopový klip z MTV. Když mu náhoda přihraje příležitost vydávat se za hrdinu, okamžitě ji využije a plnými doušky si užívá všeho, co mu skýtá postavení novopečené celebrity podmořského světa. Teprve v okamžiku krize dokáže rozeznat skutečné přátele od těch falešných…

Jedno se Příběhu žraloka musí nechat: vizuální dokonalost. Výtvarníci a animátoři studia Dreamworks stvořili přehlídku mořských tvorů nejrozmanitějších tvarů a barev. Svérázným výtvarným dílem je zejména vodní obdoba newyorského Times Square, svítící reklamami na fiktivní produkty jako Coral-Cola, s obří obrazovkou, na níž neustále běží podmořské zpravodajství. Impozantně a současně úsměvně působí i sál, v němž se scházejí pohlaváři žraločí mafie; nachází se totiž ve vraku Titaniku.

Samotní hrdinové a jejich příběh ale už tak působiví nejsou. Snímek postrádá sympatickou, neřkuli charismatickou hlavní postavu. Oscar není ani jedno, ani druhé – připomínal mi Sagvana Tofiho ve filmu Kamarád do deště. O něco zajímavější je figurka jeho parťáka Lennyho, žraloka-vegetariána, který odmítá sdílet dravý život svých soukmenovců. Příběh žraloka jako by se nedokázal rozhodnout, jakým filmem chce vlastně být: zda chytrou zábavou plnou černého humoru a určenou především pro dospělé (tak jako Shrek) anebo hravým příběhem pro děti (podobně jako Hledá se Nemo). Dospělému publiku se Žralok patrně bude zdát naivně moralizující, plytký a sentimentální. Děti v něm ale zase narazí na příliš mnoho nesrozumitelných motivů: od odkazů na mafiánské filmy, přes řadu příliš psychologizujících konfliktů až po žraločího transvestitu.

V originálním znění mělo atraktivitu snímku umocnit i množství hvězd, které postavičkám propůjčily své hlasy a v některých případech i charakteristickou fyziognomii svých obličejů. Oscara namluvil Will Smith (v českém znění Aleš Háma), jeho ctitelku Angie Renée Zellwegerová (Hana Ševčíková), rybí svůdnici Lolu zase Angelina Jolie (Marcela Kyselová). V českém dabingu se tento hvězdný půvab ztrácí. O skutečném ochuzení však lze hovořit především u postavy šéfa žraločí mafie, Dona Lina, kterého v originále mluví legendární představitel filmových mafiánů Robert De Niro (v českém znění Bohuslav Kalva).

Příběh žraloka jako celek tak trochu připomíná svého hlavního hrdinu Oscara. Příliš se nechává oslnit vnějšími aspekty – pestrými figurkami, hvězdnými hlasy, hiphopovým soundtrackem a vtipnými narážkami. To podstatné, co má být skryto pod nablýskaným povrchem, mu ale uniká. O úspěch jeho předchůdců, především Shreka, se totiž zasloužila nejen stále ještě relativně nová technologie trojrozměrné animace, ale především silný a originální příběh.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.