Předvánoční noční můra

28. 5. 2009 - 13:31 | Téma | red

Předvánoční noční můra zdroj: tisková zpráva

Animovaný muzikál Předvánoční noční můra (The Nightmare Before Christmas) sice režíroval Henry Selick, ale už prodloužený název Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas nenechá nikoho na pochybách o skutečném tvůrci téhle duchařiny

Animovaný muzikál Předvánoční noční můra (The Nightmare Before Christmas) sice režíroval Henry Selick, ale už prodloužený název Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas nenechá nikoho na pochybách o skutečném tvůrci téhle duchařiny.

Předvánoční noční můra Už jen Halloweentown, představený během velkolepého úvodního hudebního čísla! Je tu plno spirál, divokých rostlinných motivů, gotických propriet a elgrecovsky protažených figur. Krajině vládne šeď, bahno a syrovost listopadového úsvitu. Barvám vévodí zelená jedovka, zmrzlá podzimní oranž a všechny odstíny tlejícího listí. Žijí tu upíři, tykváčci, skřeti, hadrová panna a ve vysoké věži zmutovaný kachní vynálezce.

Vytáhlý hubený kostlivec Jack Skellington (mluví Chris Sarandon, zpívá Danny Elfman, jinak též skladatel hudby nejen Noční můry, ale téměř všech Burtonových filmů) v pruhovaném obleku s motýlkem je nejobletovanějším občanem Halloweentownu. Jak by také ne, Jack je hlavní figurou tradičního záhrobního svátku.

Letos už toho má ale Jack plné zuby - rituály se jenom opakují. Hrdina se vydá na tesknou procházku po okolí a objeví tajný vchod do města Christmastown, kde připravují Vánoce. Všechno je tu barevné a hezké, inu jak na adventním kalendáři.

Předvánoční noční můra Jack se okamžitě rozhodne uspořádat příští rok místo smrťáckého Halloweenu veselé Vánoce. Ve městečku sebere ozdoby i sníh a snaží se všechno doma napodobit, přesně zachytit ten živoucí vánoční sen. Pod umrlcovým vedením se však v Halloweentownu z Vánoc pomalu ale jistě stává svátek duchů, strašidel a děsoběsů.

V Jackově okolí si to uvědomuje jen hadrová panna Sally (Catherine O'Hara), která ale zároveň nedokáže Jacka varovat, protože ho miluje a stydí se. A tak, zatímco ona jediná také dokáže v městečku vyvolat vánoční atmosféru nikoli pomocí zkumavek ale díky svým citům, Jack hodlá unést Santa Clause a zastat pro tentokrát jeho roli.

Předvánoční noční můra Předvánoční noční můra vznikla na základě Burtonovy básně, scénář napsala Caroline Thompsonová (Mrtvá nevěsta). Okouzlení ze základního paradoxu kostlivce chystajícího vánoce bohužel pomine zhruba v polovině a prostinká story se pak jen zatraceně pomalu a klopotně šine k očekávanému vyvrcholení. Tempu příliš nepomáhají ani repetetivní muzikálové výstupy, v nichž se s postupem času bez větší invence (ale ono prostě není o čem hrát) střídají dvě základní pozice.

Výtvarně i řemeslně je však Předvánoční noční můra zážitkem – od pečlivě propracovaných detailů jednotlivých městeček k poletujícímu průsvitnému psovi Zerovi až k bohatým tanečním číslům je pořád na co se dívat.

Henry Selick dělal například podvodní animace v Životě pod vodou, v roce 1997 dostal za Jakuba a obří broskev hlavní cenu na animátorském festivalu v Annecy. Předvánoční noční můra byla Selickovým celovečerním debutem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.