Pověsti staré Prahy

3. 12. 2004 - 9:02 | Téma | red

Pověsti staré Prahy zdroj: tisková zpráva

Vyšla první upoutávka k ambicióznímu 3D celovečernímu projektu Jana Tománka POVĚSTI STARÉ PRAHY, který se odehrává v magickém světě středověké Prahy. +Fotogalerie. V poslední listopadový den se objevilo první video z připravovaného 3D animovaného snímku Jana Tománka Pověsti staré Prahy

V poslední listopadový den se objevilo první video z připravovaného 3D animovaného snímku Jana Tománka Pověsti staré Prahy. Po nadějných fotografiích jsme svědky dalšího příjemného posunu v realizaci tohoto ambiciózního díla.

Pověsti staré Prahy jsou prvním českým 3D animovaným filmem. Režisér, scénárista a výtvarník Jan Tománek studoval pražskou AVU, obor nová média. Jeho krátký 3D film Žáby získal roku 2002 na festivalu v Barceloně cenu Mandala Media Award pro nejlepší studentský film. Výrobu Pověstí naplno rozjel letos a předpokládá se, že práce budou pokračovat až do roku 2007. Film, který zatím přislíbila distribuovat česká pobočka Warner Bros, by se tak mohl objevit ve stejné době, jako několik dalších evropských, především frankofonních 3D produkcí, o kterých jsme referovali nedávno.

Pověsti staré Prahy Příběh Pověstí vychází ze starých legend pražského města. Hlavním hrdinou je vesnický kluk Kuba, který se svou neodlučnou kozou přijíždí do Prahy za prací na stavbě Karlova mostu. V matičce stověžaté se Kuba záhy zamiluje do světácké dívky Mácy, na kterou z toho důvodu začne koza žárlit a Kuba si bude muset vybrat… nebo obě smířit. Druhou linku představuje chudý student Matěj z Faustova domu, který touží po vybřednutí z bídy a brousí si brk na smlouvu s Ďáblem.
Ve vedlejších rolích by se měla objevit řada strašidel a protagonistů pražských mýtů.

Pověsti staré Prahy První klip provází diváka etapami výroby animované sekvence. Od úvodní kresby přes ilustraci a jednoduchý prostorový model k povrchovým úpravám a zasazení figury do hotového pozadí. Ukázky animace zabírají celý vějíř dovedností tvůrců, kteří Pověsti modelují v programu Maya. Obzvláště pěkné zkratky režie dociluje na protahujícím se žebrákovi, který je zatím nejznámější figurou filmu. Kubu, kozu, ani Matěje jsme zatím neviděli.

Pověsti staré Prahy Tománkovy figury mají karikované, hrubě řezané a téměř loutkové rysy. Obličeje jsou plné vrásek, výstupků, chlupů a dalších „nečistot“, které máme na evropské animaci tak rádi.
Z povrchů dýchá cit pro zrno a vlhkou živočišnost. Téměř hmatatelnou živost podtrhují ostrá světla.
Tománkova výtvarná stylizace navozuje atmosféru středověké Prahy bezpochyby účinněji, než loutky z Karlovy ulice. Na druhou stranu umělecké zpracování příliš nevybočuje ze zažitých představ evropského středověku. Poněkud nevýrazná je i dosavadní hudba. Vzhledem k tomu, že film by neměl obsahovat dialogy, bude hrát velkou roli. Dosud jí chybí silná melodie, ale tvůrci mají ještě moře času.

Po technické stránce dává klip ohromnou naději, že v ČR konečně vzniká filmové dílo řemeslně srovnatelné s nejužší světovou špičkou. A možná, že následně ona snadná identifikace prostředí a „exportní magická Praha“ bude hrát velkou roli při prodeji do zahraničí. Určitě nelze vyloučit možnost, že by se Pověsti mohly stát i prvním tuzemským filmem v IMAX verzi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.