Potomci lidí - preview

29. 8. 2008 - 17:23 | Téma | red

Potomci lidí - preview zdroj: tisková zpráva

Mexický režisér Harryho Pottera a vězně z Azkabanu Alfonco Cuarón změnil žánr a podle roménové předlohy od P

Mexický režisér Harryho Pottera a vězně z Azkabanu Alfonco Cuarón změnil žánr a podle roménové předlohy od P. D. Jamesové natočil sci-fi příběh z budoucnosti, v níž se už po celou jednu generaci nenarodilo žádné dítě. Světovou premiéru si snímek za 150 miionů dolarů nedávno odbyl na filmovém festivalu v Benátkách.

SYNOPSE:

Potomci lidí Na představy o světlém zítřku může lidstvo zapomenout. Píše se rok 2027 a svět se pomalu, ale jistě ocitá v rozkladu. Demokratické systémy se rozpadly, v Anglii se ujali moci fašisté, v řadě jiných zemí vládne anarchie. A média právě informují o vraždě osmnáctiletého mladíka, do té doby nejmladšího člověka na světě. Ať už za to mohou genetické experimenty a znečištění životního prostředí, anebo hněv Boží, muži i ženy náhle ztratili schopnost rozmložovat se. Nová naděje by však mohla vzejít z hroutícího se Londýna – členové protifašistického odboje zde totiž nalezli mladou těhotnou černošku (Clare-Hope Ashiteyová), kterou je třeba ochránit a dopravit do mezinárodní vědecké komunity. A vyvoleným mužem pro tento náročný úkol je někdejší mírový aktivista a dnes loajální úředníček Theo Faron (Clive Owen), jemuž nescházejí ideály ani možnost bez potíží projít přes všudypřítomné policejní kontroly.

INSPIRACE:

Potomci lidí Díky futuristickému románu Potomci lidí do světa filmu vstupuje jedna z nejpopulárnějších britských autorek dneška, šestaosmdesátiletá Phyllis Dorothy Jamesová. Poněkud paradoxně se tak děje díky pro ni zcela atypickému žánru – dystopii. Slávu si totiž Jamesová vydobyla na poli detektivek, řada z nich se dočkala i televizní podoby (zmiňme jen několik minisérií o detektivu Adamu Dalglieshovi s Royem Marsdenem v hlavní roli). Román Potomci dětí vyšel poprvé v roce 1992 a vedle ústřední dějové linie o profesoru filosofie, doufajícím, že nalezl za čtvrtstoletí první těhotnou ženu, nabízí rovněž zamyšlení nad tím, do jakých extrémů by mohlo lidstvo zajít ve svých posledních okamžicích. A vize to nejsou nijak optimistické.

Adaptovat knihu pro potřeby Hollywoodu se postupně pokoušeli Hawk Ostby a Mark Fergus (mladí scenáristé, kteří momentálně pracují na připravovaných filmech podle comicsu Iron Man a Burroughsova románu John Carter of Mars) a dva autoři se zkušenostmi s politickými thrillery David Arata (Spy Game) a Timothy J. Sexton (Živě z Bagdádu). Konečnou podobu dal scénáři sám režisér Alfonso Cuarón.

UPOUTÁVKA:

Potomci lidí Trailer naznačuje, že Londýn budoucnosti v Potomcích lidí bude kombinací téhož města, jak ho známe z postapokalyptického hororu 28 dní poté (2002) a z orwellovské dystopie V jako Vendeta (2005). Potěší snahy oprostit se od jakýchkoli futuristických hračiček a srandiček, jimž se nevyhnulo ani vynikající Spielbergovo sci-fi Minority Report (o A.I. Umělé inteligenci nebo 6. dni ani nemluvě). Potomci lidí se zkrátka zdají být pokusem o „civilní“ drama, které se jen shodou okolností odehrává nikoli dnes, ale až za dvacet let. Anebo je všechno jinak a Cuarón má připraven zvrat ve stylu Dvanácti opic?

OBSAZENÍ:

Potomci lidí Hrdiny proti své vůli Thea Farona se ujala hvězda nejbližších let Clive Owen (Král Artuš, Na dotek), který se nebál odmítnout i „neodmítnutelnou“ nabídku na roli agenta 007 Jamese Bonda – a výrazně se na tomto rozhodování podílel právě snímek Potomci lidí. Owen zde zatím završuje svou sérii charismatických drsňáků (Sin City – město hříchu, Spojenec), na jejichž bedra lze naložit i budoucnost celého lidstva. Owena pak doplňují zástupci toho nejlepšího hned ze tří hereckých generací. Staré bardy zastupuje oscarový Michael Caine (hraje excentrického novináře na odpočinku Jaspera), který se v posledních letech přeškolil v představitele „čestných“ vedlejších úloh, jimž stačí relativně malý prostor, aby na sebe strhli divákovu pozornost (Austin Powers – Goldmember, Batman začíná). Ke střední generaci se řadí jedna z nejvšestrannějších hereček dneška Julianne Mooreová, která se v úloze Faronovy exmanžely a odbojové vůdkyně Julian do tuzemských kin vrací po krátké odmlce, vyplněné účinkováním v drobných nezávislých projektech.

Dnes začínající a zítra slavné pak reprezentují dva mladí angličtí herci: Chiwetel Ejiofor a Charlie Hunnam. Devětadvacetiletý Ejiofor už zazářil například ve Frearsově sociálním dramatu Špína Londýna (2002) a s Owenem se nedávno sešel ve Spojenci (2006), o tři roky mladší Hunnam nedávno ovládl drama Hooligans jako vůdce bandy fotbalových fanoušků Pete. V menších rolích se pak objevují syn slavného otce Danny Huston (The Proposition) a oblíbený herec Kena Loache Peter Mullan, jenž se prezentoval skvělým autorským debutem Padlé ženy.

TVŮRCI:

Potomci lidí Na Oscara nominovaným dramatem o ztrátě nevinnosti Mexická jízda (2001) si režisér Alfonso Cuarón získal pozornost Hollywoodu a velmi vydařeným Harrym Potterem a vězněm z Azkabanu (2004) prokázal, že se může přiřadit mezi přední režiséry velkofilmů. Potomci lidí by měli tuto naději potvrdit. Anebo ji vyvrátit. Výběr spolupracovníků je ale příslibem té první varianty. Dva z nich se s Cuarónem podíleli už na Mexické jízdě: kameraman Emmanuel Lubezki má na kontě tři nominace na Oscara, mimo jiné za Burtonovu Ospalou díru (1999) či Malickův Nový svět (2005), o střih se postará Alex Rodríguez. Že snímek sází především na realističnost výtvarné podoby, o tom svědčí angažování znalců anglického prostředí: o kostýmy se stará Jany Temimová (Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Bridget Jonesová – S rozumem v koncích), dekorace navrhují Geoffrey Kirkland, Jennifer Williamsová (dlouholetí spolupracovníci se podíleli na dramatu Andělin popel) a Jim Clay (Láska nebeská, Match Point – Hra osudu). O hudební doprovod se postaral (u filmu debutující) přední anglický skladatel vážné hudby Sir John Tavener.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.