Poslední skotský král

8. 2. 2007 - 2:03 | Recenze | red

Poslední skotský král zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv přesné číslo není známo, je odhadováno, že za temného režimu Idy Amina zemřelo v Ugandě v letech 1971–1979 mezi osmdesáti až pěti sty tisíci obětí jeho krutovlády

Ačkoliv přesné číslo není známo, je odhadováno, že za temného režimu Idy Amina zemřelo v Ugandě v letech 1971–1979 mezi osmdesáti až pěti sty tisíci obětí jeho krutovlády.

Film vznikl podle knižní předlohy Gilese Foddena. Diktátor Idi Amin a Uganda jsou viděny očima mladého cizince. Scot Nicholas Garrigan nebere svou roli v ugandské vládě vážně, jak daleko se zapletl do systému nálilí a korupce mu dojde až v momentu, kdy už se z celé situace sám dostat nemůže. Britská vláda je ochotna pomoci, ale za vysokou cenu, Nicholas není schopen ani ochoten ji zaplatit.

Scenáristé Jeremy Brocks a Peter Morgan (psal scénář k filmu Královna) poněkud změnili hlavní postavu filmu Nicholase, kterého hraje James McAvoy, a filmu to prospělo. Z původního dosti nudného patrona, plného dobrých skutků, udělali dobrodružného, neopatrného a někdy arogantího doktora, který se do Ugandy dostane vlastně náhodou. Prostě chce použít právě získaný titul v místě, kde je to nové a zábavné. Téměř okamžitě si začne s manželkou těžce pracujícího britského lékaře (Sarah Merritovou hraje Gillian Andersonová) a s ní navštíví oslavu na podporu Amina, který právě získal vládu po úspěšném coup d´etat a slibech plných nových škol, nemocnic a demokracie. Sarah Aminovu kouzlu neopropadne, ale Nicholas, který mu ošetří zraněnou ruku, je jím okouzlen. Amin sloužil V King´s African Rifles, miluje vše skotské a objeví se na veřejné oslavě ve skotském kiltu se skotskou muzikou v provedení černošských zpěváků (odtud je také název filmu).

Nicholas přijme Aminovu nabídku a její výhody: mercedes, byt v pláci, vybrané ženy, osobní přátelství prezidenta. Ukázka Aminovi krutosti po neúspěšném atentátu ho neodradí. Bohužel další děj už není tolik pravděpodobný. Zatímco soudci a úředníci mizí v nenávratnu, a generálové získávají vliv, Nicholas se zaplete s Kay, jednou z Aminových manželek. A to přesto, že už viděl fotografie masových vražd a bylo mu řečeno, že vládní zabijáci se už ani neobtěžují kopat hroby. – „Řekni světu, co se děje, uvěří ti, jsi běloch…“ – Jeho pokus o útěk proběhne ve spojení repatriací Palestinci unesenými cestujícími letadla Air France a následným přepadením letiště Entebbe izraelskými vojenskými silami. Závěrečná snaha filmařů o vyhrocené drama již ale není užitečná ani potřebná.

Forest Whitaker je stále stejně milý, přátelský a sympatický jako byl před dvaceti lety. Zde zahrál charismatického, proradného a ukrutného vládce zcela věrohodně a tím změnil těžiště filmu. Amin neměl být hlavní postavou. Protože je ale herecky výraznější než McAvoyův Nicholas, se stane nevypočitatelný diktátor nejzapamatovatelnějším charakterem filmu. Jeho ukrutnosti jsou tu vizuálně zpracovány bez zastěrky, sexuální chování rovněž, i s dialogem o Lindě Lovelace – obojí lze ostatně očekávat.

Film byl natočen v Kampale a stal se tak prvním filmem natočeným v Ugandě po šestapadesáti letech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.