Poseidon

10. 7. 2006 - 8:01 | Téma | red

Poseidon zdroj: tisková zpráva

S dobrodružným thrillerem Poseidon se německý režisér Wolfgang Petersen vrací ke svému oblíbenému vodnímu živlu

S dobrodružným thrillerem Poseidon se německý režisér Wolfgang Petersen vrací ke svému oblíbenému vodnímu živlu. Jako jeden z letních velkofilmů překvapí Poseidon nejen sotva 100 minutovou délkou, ale především režisérskou upřímností a nadhledem.

Poseidon Petersen má za sebou klaustrofobickou charakterovou studii Ponorka (Das Boot) o německé válečné ponorce a efekty nabitý thriller Dokonalá bouře o posádce rybářského člunu, který uvízne v bouři. Prvky obou filmů spojuje Poseidon kombinací akčního tempa a stísňujících interiérů převrácené lodi do slušné podívané pro dospívající mládež a bezstarostné odpoledne.

Luxusní výletní loď ‚Poseidon‘, představená v titulkové sekvenci velkolepým leteckým záběrem a la ‚Titanic‘, křižuje širý oceán. Na palubě se zatím všechno chystá k oslavě Nového roku. Mezi pasažéry si během úvodních minut stačíme všimnout mladíka Christiana (Mike Vogel), který chodí s tvrdohlavou Jennifer (Emmy Rossum). Jejich hrátky se nelíbí dívčině papá, ex-starostovi New Yorku Robertovi Ramseymu (Kurt Russell). Robert vzápětí u hracího stolu zkříží pohled také s profesionálním hráčem Dylanem (Josh Lucas). Rodilý šarmér Dylan stihne ještě před půlnocí potkat půvabnou černou pasažérku Elenu (Mia Maestro) i jemnou mladou matku Maggie (Jacinda Barrettová) s jejím synáčkem Conorem (Jimmy Bennett). Poseidon U dalšího stolu se mezitím stárnoucí architekt Richard (Richard Dreyfuss) rozchází se svým milencem a chystá se skočit přes palubu. Vzápětí přichází půlnoc, šampaňské, úsměvy a fáborky… a vlna. Obří zbloudilá vlna, která během okamžiku loď převrátí vzhůru nohama. Doslova. Přeživší pasažéři jsou shromážděni v hlavním sále, který se sice ocitl pod čarou ponoru, ale zatím tlaku vody odolává. Kapitán lodi nabádá ke klidu a zdůrazňuje, že pomoc je na cestě. Valnou část cestujících se mu podaří uklidnit, Dylan a výše uvedení spoluhrdinové si však hodlají pomoci sami. Dylan je vede k lodním šroubům, jakési ‚Poseidonově‘ achillovce. Na trnité cestě k horním patrům lodi čekají Dylanovu partu všemožné nástrahy – od ohňů a nebezpečně pobořených konstrukcí vraku až po stále stoupající vodu. Partičku nakrátko doplní i ožralecký hulvát Klikař Larry (Kevin Dillon) a Elenin kumpán Marco (Freddy Rodríguez), kteří se mohou v mezní situaci pokusit vykoupit své pozemské hříchy…

Poseidon Lucas i Russell jsou příkladně odvážní i ztepilí mužové, Christianovy sklony k hrdinství trošičku limituje láska k Jennifer i to, že mu při nárazu vlny spadla na nohu traverza. Dívky byly vybrány tak, aby jim to slušelo jak v róbě, tak v mokrém tričku… a především v tom tričku. Z ansámblu vyvolává hrst přirozených emocí pouze Richard Dreyfuss, jehož Richard během cesty znovu objevuje chuť k životu.

Petersenův Poseidon je remake 34 let starého dobrodružství Dobrodružství Poseidonu (The Poseidon Adventure) Ronalda Neameho. Scénárista Mark Protosevich přesunul příběh do exkluzivního prostředí, vyhnul se zbytečným pravdám a patetickým scénám. Zároveň ovšem historka neoplývá kdo ví jak silnými dialogy.

Poseidon Petersen režíruje svižně, bez sentimentu a smilování. Expozice jsou krátké, nebezpečí přichází hned. Množství postav na jedné straně limituje vcítění diváků, na druhé ale spolu s pohotovým střihem Petera Honesse přispívá k rychlému spádu Poseidona. A to byl myslím i hlavní záměr tvůrců.

Triková sekvence nárazu vlny a následné destrukce lodi + pasažérů je poměrně přesvědčivá, ale nikdo by se asi nezlobil, kdyby byla dvakrát delší a hrozivější. Další eskapády jsou standardní po technické i invenční stránce. Když nakonec uvážíme velkolepý rozpočet 150 miliónů dolarů, vypadá Poseidon sice jako upřímná, ale sotva jakž takž objemná porce zábavy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.