Pohádky na dobrou noc

15. 7. 2009 - 13:16 | Téma | red

Pohádky na dobrou noc zdroj: tisková zpráva

Kariéra Adama Sandlera právě prochází fází absolutní hvězdnosti. Oblíbený komik může hrát vše, co se mu zlíbí

Kariéra Adama Sandlera právě prochází fází absolutní hvězdnosti. Oblíbený komik může hrát vše, co se mu zlíbí. Takové časy ale nikdy netrvají dlouho. Eddie Murphy by mohl vyprávět. Bláznivé nápady, s nimiž v posledních letech Sandler přichází, jsou stále vyčpělejší. Klik – život na dálkové ovládání (2006), Zohan: Krycí jméno kadeřník (2008), nyní Pohádky na dobrou noc… Nezbývá než doufat, že Sandler zůstane jen u trilogie špatných námětů.

Skeeter Bronson (Adam Sandler) jako malý kluk nadevšechno miloval svého tatínka (Jonathan Pryce), jeho příběhy a jeho motel. Ty časy jsou už dávno pryč. Krachující rodinný podnik koupil hoteliér Barry Nottingham (Richard Griffiths) a postavil na jeho místě mnohahvězdičkový palác. Táta pár let nato umřel. A na dávný Nottinghamův slib, že se Skeeter jednoho dne stane ředitelem hotelu, se dávno zapomnělo. Dneska tu pracuje jen jako údržbář a užírá se nad nespravedlností života.

Až jednoho dne dostane nečekaný vedlejšák: sestra Wendy (Courteney Coxová) potřebuje pohlídat svá dítka Bobbi (Laura Ann Keslingová) a Patricka (Jonathan Morgan Heit). Z nechtěného společenství se stává vítané povyražení pro všechny strany. Zvlášť když Skeeter zjistí, že pohádky, které dětem před spaním vypráví, se mu druhý den v nějaké podobě vyplní. Zdá se, že by přece jen mohl dostat šanci vládnout „svému“ hotelu. A možná přitom získá i tu nejspanilejší dívku…

Snímky pro nejmenší dnes Hollywood natáčí podle receptury od pejska a kočičky. Jestli se to pohybuje rychle, je to barevné a kýčovité, pak to v dětském dobrodružství určitě najdete. Noc v muzeu (2006) ještě ušla, Pohádky na dobrou noc se rozpadají na několik nepříliš úsměvných epizodek. Jedna se odehrává ve středověké legendě, další na Divokém západě, starověkém Římě anebo ve vesmíru. Zbytek je klasická rodinná komedie à la Walt Disney Studios. Mravní ponaučení je v ceně vstupenky. Pokud jsou nejlepším vtipem ve stominutové komedii vypouklé oči morčete Bulvy, pak je něco v nepořádku. A jestli někoho zaujal ten vrcholný kaskadérský kousek v podobě skoku motorky skrze jedoucí vlak, pak vězte, že si ho tvůrci „vypůjčili“ z komedie Fletch žije (1989).

Do Pohádek na dobrou noc vložil nejméně invence samotný Adam Sandler. Nejenže si tentokrát neobstaral žádný převlek či masku. On si dokonce ústřední postavu zahořklého losera, který pozvolna nabývá na sebedůvěře a chuti do života, vypůjčil ze své vlastní animované komedie Osm bláznivých večerů (2002). Alespoň že obvyklá infantilita Sandlerových hrdinů může ve společenství dětských hrdinů vytrysknout naplno.

Mnohem zajímavější je sledovat tu podivuhodnou hereckou kumpanii ve vedlejších úlohách. Herecký bard Richard Griffiths je vcelku úsměvný coby zbohatlík s hughesovským vztahem s mikrobům, stejně tak i australská herečka Teresa Palmerová v roli hoteliérovy zhýčkané dcerky Violet. Mnohem smutnější pohled je na pitvoření Guye Pearce coby úlisného křiváka Kendalla. V nafoukané recepční Aspen poznáváme někdejší seriálovou Xenu Lucy Lawlessovou. Potrhlého číšníka Mickeyho zase hraje britský komik Russell Brand, jenž proslul výraznou rolí v Kopačkách (2008) a skandálním vyhazovem z BBC. Přísnou matku Wendy, jež se tolik hodí na paní učitelku, navázala Courteney Coxová na Moniku ze sitcomu Přátelé. Drobné úložky zbyly na Jonathana Pryce (Skeeterův dobrosrdečný tatík Marty), anebo na Sandlerova oblíbence Roba Schneidera (dvojrole indiána a poberty). Blonďatá víla Keri Russellová je coby Skeeterova budoucí vyvolená Jill až příliš éterická, aby se nad tento pestrý ansámbl povznesla, a tak je romantická linka ještě mdlejší než celý zbytek filmu.

Režisér Adam Shankman se dokázal blýsknout muzikálem Hirspray (2007), svojí novinkou se ale vrací do hájemství Dvanácti do tuctu 2 (2005) a podobných titulů ze své filmografie. Pohádky na dobrou noc jsou ale paradoxně jeho nejúspěšnějším snímkem. Důkaz, že Sandlerovo jméno táhne. Zatím.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.