Pod bodem mrazu (Frozen)

7. 2. 2006 - 20:31 | Téma | red

Pod bodem mrazu (Frozen) zdroj: tisková zpráva

Kath (Shirley Henderson) se nedokáže smířit se ztrátou sestry. Mrazivý debut Juliet McKoenové. Mysteriózní thriller Juliet McKoenové Pod bodem mrazu (Frozen) je film - rampouch. Každý jeden je jenom střep, ale když je jich víc, dokáže z toho být pořádná bouřka

Mysteriózní thriller Juliet McKoenové Pod bodem mrazu (Frozen) je film - rampouch. Každý jeden je jenom střep, ale když je jich víc, dokáže z toho být pořádná bouřka. Pod bodem mrazu si vás nejdřív sotva všímá, ale než se stačíte vzpamatovat, už vás svojí atmosférou a umanutostí hlavní hrdinky vcucává do čím dál ďábelštějšího víru.

Zimní exteriéry severoanglické zátoky Morecambe jsou znepokojivé a magnetizující zároveň. Rozlehlé a odhalené odlivové mělčiny svou nehostinností i zrádným povrchem připomínají proslulá baskervillská blata.
Tady žije a v místní rybárně pracuje Kath Swarbrick (Shirley Henderson). Kath trpí. Před dvěma lety zmizela její starší sestra Annie. Policejní pátrání nepřineslo žádný výsledek. Kath se ale k Annie nezvladatelně upíná a jednou ukradne pásku z uzavřeného bezpečnostního televizního okruhu, protože na záznamu z uličky v docích je vidět Annie, jak kráčí směrem pryč. Jde nejspíš o její poslední vteřinky, protože když vyjde ze zorného úhlu kamery, na záznamu z protilehlého konce ulice už se neobjeví. Kath je páskou přímo posedlá a luští každé okénko.
Pod bodem mrazu Navštíví inkriminovanou uličku a zdá se jí, že se odtud dokáže přenést do přízračného času na pobřeží. Úzký pruh vody brázdí slepý bárkař a po druhém břehu kráčí Annie, která však na Kathino volání neodpovídá.
Zdánlivá dosažitelnost cíle pak hrdinku vybičovává takřka do hysterického transu, a ještě víc jí oddaluje od reality.
Zde na ní čeká převážně mužský svět. Hurricane Frank (Sean Harris) by Kath rád sbalil v místní putyce. Bezpečnostní operátor Steven (Richard Armitage) hrdince vytrvale tvrdí, že její představy o tom, že Annie je nakrátko vidět i na záběrech z druhé kamery jsou haluze. Rozhodně by tam neměla hledat klíč k rozřešení záhady. A vůbec, měla by se léčit. Ovšem Kath se léčí. Chodí na terapii k místnímu sečtělému knězi Noyenovi Royovi (Roshan Seth). Mezi ním a Kath se během seancí vyvine křehký vztah, jehož intenzitu brzdí pouze to, že Roy je ženatý.

Pod bodem mrazu Pod bodem mrazu nezačíná příliš přesvědčivě. Otírá se o témata zprofanovaná atmosférickými thrillery a horrory – tajemná páska, smyčka identity, psychická labilita. Navíc autorka děj s vervou špikuje supersymbolickými prostřihy – Cháron, záběry zpod ledové kry, a podobně. Vztahy mezi Kath a muži jsou poněkud komiksové, Royova citová vyprahlost nepůsobí zrovna přesvědčivě, Kathiino pátrání v městečku skáče z motivu na motiv a o skutečném vztahu mezi Kath a Annie se toho také příliš nedozvíme.
Režisérka a scénáristka McKoenová tu ale s divákem jenom hraje stejně nekompromisní a paličatou hru, jakou předvádí Kath v Morecambe Bay. Sotva se jí podaří diváka ubít jedním prvkem, chytne se jiného. Daří se jí nesklouzávat k banalitě a v pozdějších stádiích je snímek naopak plný severské čerstvosti. A to, co by se mohlo zdát dírami v příběhu mohou být stejně dobře střepy a záblesky… odlesky vzpomínek.

Pod bodem mrazu Shirley Henderson na mě působí až příliš přepjatě a k tomu velmi často dostává role přepjatých žen (Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants to Kill Himself)). V Pod bodem mrazu ovšem téměř nesleze z plátna a i jen svým projevem je schopná eskalovat napětí celého kusu.

Velkou roli v Pod bodem mrazu sehrává atmosféra. Philip Robertson ladí většina obrazů do modra, či šedomodra a zejména pobřežní exteriéry jsou v tomto provedení uhrančivé. Snímek byl natáčen na HD a chlad videa se v něm snoubí s filmovou čistotou. Brilantí je práce se zvukem. Sekvence v docích obepínají stísňující efekty vrzajících člunů a rámusících lodních řetězů.

Pod bodem mrazu je po všech stránkách osobitým debutem a jméno Juliet McKoenové si říká o zapamatování.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.