Pierce Brosnan

29. 7. 2008 - 14:04 | Téma | red

Pierce Brosnan zdroj: tisková zpráva

Z divadelních prken na televizní obrazovku a nakonec i na plátna kin, taková byla cesta Pierce Brosnana, kterému se splnily jeho dětské sny o herectví a hlavně o roli nejslavnějšího tajného agenta ve filmové historii – Jamese Bonda

Pierce Brosnan Z divadelních prken na televizní obrazovku a nakonec i na plátna kin, taková byla cesta Pierce Brosnana, kterému se splnily jeho dětské sny o herectví a hlavně o roli nejslavnějšího tajného agenta ve filmové historii – Jamese Bonda.

Dětství Pierce Brendana Brosnana nebylo příliš idylické, ale on se díky tomu naučil vyrovnávat s nepřízní osudu, což mu pomohlo i v dospělosti, kdy jej potkala osobní tragédie v podobě smrti jeho manželky. Narodil se 16. května 1953 v County Louth v Irsku, ale otec rodinu brzy opustil. Matka musela odjet za prací do Londýna a tak malý Pierce vyrůstal u svých prarodičů. Ti zemřeli, když mu bylo šest let a tak putoval pod ochrannou ruku vzdálené příbuzné, odkud si ho po čtyřech letech odvezla jeho matka do svého domova v Londýně. Krátce nato se znovu vdala a Pierce získal nevlastního otce i bratra. Právě jeho bratr měl na svědomí první Piercovu výpravu do kina. Prvním filmem, který mladý Brosnan spatřil, nebylo nic jiného než bondovka Goldfinger. Na mladíka snímek zapůsobil natolik, že se chtěl stát hercem.

Pierce Brosnan: Aféra Thomase Crowna Již v šestnácti letech opustil školu a začal se věnovat divadlu. Poté, co jich vystřídal pěknou řádku, se zapsal v Londýně na Drama Center, kde po třech letech završil roku 1976 studium. O tři roky později se objevil v televizi i ve filmu (Dlouhý velký pátek) a netrvalo dlouho a z Brosnana se stala televizní hvězda, když zazářil coby soukromý detektiv v seriálu Remington Steele. Prokletí televizních smluv však poznal, když mu byla v roce 1986 nabídnuta role Jamese Bonda a on ji nemohl přijmout kvůli závazku dále natáčet úspěšný seriál. V roli Bonda byl tedy nahrazen Timothym Daltonem. A jemu nezbývalo než se dále věnovat televizním filmům a seriálům (například Cesta kolem světa za 80. dní, kde ztvárnil Philease Fogga).

Pierce Brosnan ve filmu Dnes neumírej V roce 1991 zemřela jeho manželka Cassandra na rakovinu. Zůstal po jedenácti letech manželství sám s třemi dětmi, z nichž dvě byly nevlastní (po smrti jejich otce v roce 1986 je adoptoval). Těžká situace jej nezlomila, nadále pracoval a začínal postupně slavit úspěchy i mimo televizi. Zprvu v snímcích typu Trávníkář či Exploze, posléze ve vedlejších rolích v hitech jako byl Mrs. Doubtfire – táta v sukni. V polovině devadesátých let se na něj usmálo štěstí, když mu byla znovu nabídnuta role agenta 007. Tentokrát už žádná smlouva nebránila vrhnout se po hlavě do role snů… V bondovce Zlaté oko dokázal, že je skvělým nástupcem Seana Conneryho. Diváci houfně navštěvovali kina a Brosnan mohl tedy točit i další bondovky Zítřek nikdy neumírá, Jeden svět nestačí i zatím poslední Dnes neumírej.

Pierce Brosnan jako James Bond Objevil se i ve filmech Rozpoutané peklo, Aféra Thomase Crowna, Dvě tváře lásky, Indián, Agent z Panamy, či v u nás nedávno uvedeném snímku Když se setmí. Nezůstal jen u herectví. V roce 1996 založil vlastní produkční společnost s názvem Irish DreamTime, v níž jako první snímek vznikl film Nephew. V této produkci byl natočen i nejnovější film Zákon přitažlivosti, který právě vstupuje do českých kin. Kromě aktivit filmových se angažuje také v charitativních programech, ať už je to aktivita na záchranu delfínů nebo práce pro UNICEF.

Deset let po smrti své první ženy Cassandry se Brosnan oženil s Keely Shaye Smithovou, s níž má další dvě děti. Pierce Brosnan patří k nejúspěšnějším hercům, kteří vzešli z britských ostrovů. Loni získal americké občanství, irského se ovšem rozhodně nemíní vzdát. Několikrát byl časopisem People zařazen mezi padesát nekrásnějších lidí na světě, ve sbírce mu nechybí ani šesté místo v anketě o nejvíc sexy herce. V roce 1997 získal svou vlastní hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy. Nemůže si stěžovat na nízké honoráře, které za filmy dostává. Ze čtyř milionů dolarů za Zlaté oko se vyšplhal až na 16 milionů, které obdržel za Dnes neumírej. Je často prohlašován za nejlepšího představitele Jamese Bonda a jediného opravdu dobrého nástupce prvního Bonda Seana Conneryho.

Do tuzemských kin se Pierce Brosnan po letech vrací díky muzikálu Mamma Mia! (2008); hraje jednoho z možných otců ústřední hrdinky a je jako vždy šarmantní a elegantní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.