Peter Seamus O'Toole

9. 9. 2007 - 22:44 | Téma | red

Peter Seamus O'Toole zdroj: tisková zpráva

„Nesnáším světlo. Nenávidím počasí. Moje představa nebe je chodit z jednoho zakouřeného pokoje do druhého

„Nesnáším světlo. Nenávidím počasí. Moje představa nebe je chodit z jednoho zakouřeného pokoje do druhého.“

Peter Seamus O'Toole Peter Seamus O'Toole se narodil 2. srpna 1932 v Connemara, okres Galway, Ireland. Otec Patrick byl dostihovým bookmakerem. Brzy se přestěhovali se do Leedsu v Anglii a Peter chodil s tatínkem na dostihy a do hospod. Naučil se od něho, že je důležité dobře vypadat – a velké hrdosti na irský původ. Školu opustil ve třinácti letech a začal dělat poslíčka v novinách Yorkshire Evening News. Odpoledne chodil do kina a psal krátké zprávičky, ale už v osmnácti letech se rozhodl, že je na kariéru v novinách příliš dobrý. Sloužil v britském námořnictvu. Pak se vydal na cestu britskými divadly. Poté, co uviděl Michaela Redgrave hrát krále Leara, se rozhodl stát se hercem. Stopem se dostal do Londýna. Přestože nesplňoval žádné z podmínek přijetí na Royal Academy of Dramatic Arts, jeho talent a intelligence mu zajistily úspěch u pohovoru a pak i školné. Studoval s Albertem Finneym, Alanem Batesem a Richardem Harrisem.

Peter O'Toole jako Lawrence of Arabia Po vystudování strávil O'Toole několik let v divadle Bristol Old Vic. V televizi se objevil ve dvou malých rolích v roce 1954, v roce1960 debutoval ve filmu. Ale přelomem byl Leanův Laurence z Arábie (1962), který z něho udělal rázem mezinárodní hvězdu. Film byl nominován na sedm Oscarů. Ztvárnění postavy T. E. Laurence získalo O’Tooleovi cenu BAFTA za nejlepší herecký výkon v roce1963. S Richardem Burtonem pak hrál v Becketovi krále Henryho II (1964) a znovu byl nominován na Oscara. O rok později následoval Lord Jim ve stejnojmenném filmu a Michael v Co je nového kočičko?

Ztvárnil Pipera v původním Casino Royale (1967), hlavní roli měl v klasickém filmu Sbohem, pane profesore! Byl partnerem Katherine Hepburnové ve Lvu v zimě (1969) a znovu byl nominován na Oscara. Představoval Murphyho v Murphyho válce (1971), kterou teď v novém obsazení zase uvádí BBC. V sedmdesátých letech onemocněl. Domnívali se, že to byl alkoholismus, ale nakonec se ukázalo, že rakovina žaludku, na kterou téměř zemřel. V roce 1976 mu byla odoperována část žaludku a střev, alkoholu se pak musel (téměř) vzdát. Práce se ale nevzdal a stejně jako jeho postava ve filmu Venuše se k ní rychle vrátil.

Peter O'Toole Byl Robinsonem Crusoe v Man Friday (1976). Ve filmu V roli kaskadéra hrál Eli Crosse, za roli byl znovu nominován na Oscara. Ve stejném roce zpodobnil také Tiberia v Caligulovi (1980). Za doktora Harryho Wolpera v Jiném životě (1985) byl opět nominován na Oscara. Pak to byl Alan Swann v Můj oblíbený rok (1982). Hrál Reginalda Johstona v Posledním císaři (1987), byl císařem liliputánů v Gulliverových cestách (1996). Vlastně to byly menší role, protože už z lamače dívčích srdcí se stal starší, vážený pán. Ale obecenstvo a jeho chuti se mění a po české koprodukci Panství s Martinem Dejdarem a po spolupráci s Krisem Kristoffersonem v Molokai: The Story of Father Damien (1999) se objevily opět celosvětové filmové hity: Bright Young Things a Trója , kterou Peter OˇToole hlasitě kritizoval.

Role ve filmu Venuše, kde hraje hlavní roli staršího herce, který se zamiluje do mladé dívky, mu získala opět nominaci na Oskara na cenu BAFTA. Namluvil Egona v Ratatouille, má cameo ve Hvězdém prachu a v roce 2008 se objeví v Love and Virtue a v Christmas Cottage. Je živým důkazem , že herci nestárnou a charakterové role jsou vždycky zajímavé.

Peter O'Toole byl ženatý s herečkou Siân Phillipsovou od roku 1958. Rozvedli se v roce 1979, mají dvě dcery, Kate, pojmenována po Katherine Hepburnové, se kterou se O´Toole přátelil, je herečkou. Druhá dcera se jmenuje Patricia. V roce 1983 se mu narodil syn Lorcan, jehož matkou je modelka Karen Brownová, Peter O´Toole v drahém soudním procesu získal jeho poručnictví.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.