Paul Bettany

8. 5. 2006 - 22:26 | Téma | red

Paul Bettany zdroj: tisková zpráva

Často je obsazovaný do historických dramat. Mladý anglický herec, který v posledních letech získal výraznější pozornost publika. Ryšavý sympaťák zazářil hlavně v historickém dobrodružství Příběh rytíře a po boku Russella Crowea v dramatech Čistá duše a Master & Commander: Odvrácená strana světa

Paul Bettany ve filmu Příběh rytíře Mladý anglický herec, který v posledních letech získal výraznější pozornost publika. Ryšavý sympaťák zazářil hlavně v historickém dobrodružství Příběh rytíře a po boku Russella Crowea v dramatech Čistá duše a Master & Commander: Odvrácená strana světa.

Londýnský rodák Paul Bettany (ročník 1971) pochází z herecké rodiny: otec i matka se věnují divadlu, Paulův otec Thane dokonce herectví vyučuje. Mladý Paul se toužil stát se popovým idolem, z internátní školy pro námořní kadety však měl k hvězdné kariéře daleko. Školu proto opustil při nejbližší možné příležitosti a po návratu do Londýna se věnoval hře na kytaru a skládání písniček. Dva roky si tak stěží vydělal alespoň na chleba, jako devatenáctiletý se tak odhodlal ke studiu herectví London Drama Centre. Tři roky poté – těsně po svém absolutoriu – se poprvé objevil na divadle. V londýnském West Endu debutoval ve hře Inspektor se vrací, režírované Stephenem Daldrym (který později natočil snímky Billy Elliot či Hodiny). Následující divadelní sezonu Bettany strávil jako člen slavné Royal Shakespeare Company, kde účinkoval ve hrách Richard III., Julius César či Romeo a Julie. Od roku 1994 navíc získává Bettany také první příležitosti v britské televizi: účinkoval v epizodách u nás neznámých televizních seriálů Wycliffe a The Bill či v jednom z dílů dobrodružné televizní série Sharpe, v níž si titulní roli hrdinného důstojníka zahrál Sean Bean.

Paul Bettany: The Heart of Me Filmovým debutem Paula Bettanyho bylo výjimečně obsazené drama Bent (1997) odehrávající se v koncentračním táboře. Slibným výkonem se Bettany prezentoval hvězd jako jsou Ian McKellen, Jude Law či Rachel Weiszová. Společně s Weiszovou hrál také v komedii Armáda v sukních (1998). Následovalo účinkování na televizní obrazovce, které Bettanymu nabídlo několik výrazných vedlejších rolí: ať už se jednalo o romantické drama Coming Home (1998) s Keirou Knightleyovou a Peterem O'Toolem, detektivní minisérii Killer Net (oba 1998) nebo adaptace dickensovské klasiky David Copperfield (2000). V první hlavní úloze se Bettany představil v romantickém dramatu After the Rain (1999) odehrávajícím se v segregované Jihoafrické republice, větší kritický ohlas mělo však až krimi Nejlepší gangster (2000). Jako psychopatický mafián zaujal Bettany v ultranásilné gangsterce dokonce na obou stranách Atlantiku, mohl se tak začít soustředit čistě na herectví filmové. Žádný z jeho následných titulů – ať už se jednalo o drama The Suicide Club s Jonathanem Prycem natočené podle Stevensonova Klubu sebevrahů či komedii Kiss Kiss (Bang Bang) se Stellanem Skarsgårdem – neměl valný úspěch. Bettanyho kariéru navíc krátce přibrzdila jeho tehdejší náklonnost k alkoholu a drogám.

Paul Bettany Brzy ale byla Bettanyho krize překonána, dobrodružná komedie Příběh rytíře (2001) se navíc stala až překvapivě velkým hitem. Úspěch filmu katapultoval směrem vzhůru jak představitele titulní role Heatha Ledgera, tak i Paula Bettanyho. Toho i přes odpor producentů prosadil režisér Helgeland do úlohy výřečného Geoffreyho Chaucera (který se teprve má stát oním významným anglickým literátem), jehož hlavní hrdina angažuje coby svého herolda. Další fanoušky si Bettany získal díky svému skvělému výkonu v oscarovém dramatu režiséra Rona Howarda Čistá duše (2001). Ve filmu inspirovaném životem Johna Forbese Nashe, matematického génia trpícího schizofrenií, hrál Nashova kolegu a přítele; v ústřední roli se představil Russell Crowe. Díky tomuto snímku se navíc Bettany seznámil se svou kolegyní Jennifer Connellyovou, svou současnou manželkou a matkou jeho syna Stellana.

Paul Bettany Po dvojici velkých úspěchů ve Spojených státech dal Bettany evropským filmařům: dobové romantické drama The Heart of Me (2002), v němž se objevila také Helena Bonham Carterová, patřilo sice k nadprůměrným, avšak spíše k festivalovým titulům. Anglické drama Hra o smrti (2003) o mladém knězi, který se připojí ke kočovné divadelní společnosti, úspěšně navazuje například na obdobně laděný snímek Jméno růže. Lars von Trier si pak Bettanyho vyhlédl do jedné z hlavních rolí svého snímku Dogville (2003), v němž se představili také Nicole Kidmanová či Stellan Skarsgård. Řada vysoce hodnocených titulů, v nichž se Bettany objevil, pokračovala námořním historickým dramatem Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003). Příběh námořního kapitána Jacka Aubreyho (Russell Crowe) a jeho posádky patřil k nejzajímavějším a nejúspěšnějším titulům roku. Své romanticko-komediální herecké kvality Bettany potvrdil ve snímku z prostředí nejslavnějšího tenisového turnaje Wimbledon (2004); účinkoval v něm společně s Kirsten Dunstovou. Je však přesvědčivý také jako padouch, jak můžeme vidět v akčním thrilleru Firewall a především dobrodružné podívané Šifra mistra Leonarda (obě 2006). Kariéra herce, který je často s oblibou obsazován do historických dramat, je stále na vzestupu, již zakrátko se proto Bettany může prosadit v Hollywoodu na samotnou špičku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.