Pařba ve Vegas

10. 6. 2009 - 8:45 | Téma | red

Pařba ve Vegas zdroj: tisková zpráva

V krásné scenérii hor, které oddělují Nevadu od Kalifornie, informuje Phil ( Bradley Cooper) telefonem nevěstu, že zítřejší svatba asi nebude, protože on a jeho kamarádi Alan ( Zach Galifianakis) a Stu ( Ed Helms), ztratili ženicha Douga ( Justin Bartha)

V krásné scenérii hor, které oddělují Nevadu od Kalifornie, informuje Phil (Bradley Cooper) telefonem nevěstu, že zítřejší svatba asi nebude, protože on a jeho kamarádi Alan (Zach Galifianakis) a Stu (Ed Helms), ztratili ženicha Douga (Justin Bartha). Phil a Stu jsou Dougovi kamarádi, kteří se rozhodli vyrazit si s ním před svatbou do Las Vegas. Alan je bratr nevěsty, nemohli ho odmítnout. Do Vegas dorazili v pořádku, ale začátek pobytu v hotelu je poněkud zarážející. Ráno se probudí v poničeném hotelovém apartmá za 4 200 dolarů. Za dveřmi mizí štíhlá ženská lýtka, ve smetí hrabe kuře a Alana na záchodě překvapí tygr (jako vždy je živý tygr ve filmu velmi elegantní). Nepamatují se na nic. A také nemají ponětí, kde je Doug.

Při snídani Phila napadne, že pokud mají nějaké stvrzenky za zaplacené služby minulé noci, budou moci odhadnout, co kdy dělali (stvrzenky kreditních karet mají místo a čas platby). Zhrozí se množství vydaných peněz, ale to je jen začátek komických problémů. Vydají se po svých stopách v naději, že najdou vysvětlení divoké noci a především Douga. Je to cesta do minulosti, která v nich má jaksi obnovit ztracenou důstojnost, něco jako vykoupání se ve vlastní hlouposti, z kteréžto lázně vylezou jako čerství lidé.

Od začátku je jasné, že všichni mají značné osobní problémy. Kromě chudáka Douga, který se na plátně zatím mihne jen krátce, takže o něm nic nevíme. Phil je ženatý, má dítě. Je učitelem a bez problémů ukradne peníze žáků, když mají jet na školní výlet, aby měl finance na vlastní eskapádu. Alan trpí velkými problémy vývoje své osobnosti a zubaře Stua trápí něco víc než jenom pocit méněcennosti („Jsem doktor.“ – „Ne, jsi zubař!“). Jeho přítelkyně je satorie, která kontroluje každý jeho pohyb. On jí lže i o tom, kam jede a co tam dělá. Je nám připomenuto, že je židovského původu (byť většina zubařů v USA pochází z Asie, hlavně z Číny a Koreje). Z pochopitelných důvodů Phil manželce rovněž lže, když mu zatelefonuje. Proč filmové manželky tak často sahají po telefonu, aby kontrolovaly své bližní? Jenom nevěsta je normální, ta po telefonu sahá až když se jí zdá, že pánové snad zmizeli navždy.

V noci tedy pořádně vyváděli. Teď, ve snaze nějak se z toho vymotat, vstupují do podivuhodných situací, ve kterých se objeví policejní auto, boxer Mike Tyson, čínský gangster a striptérka, která je vlastně moc hodná holka a stojí za bližší seznámení, přestože pracuje v noci, kdy je větší šance potkat „klienty“. Auto, které si Doug půjčil od budoucího tchána, je pochopitelně Mercedes kabriolet. Prostě mužské sny... Kuře a čínská mafie mne překvapily. Stejně jako mistr boxu, který zaspí vloupání. Tygr byl krásný.

Zach Galifianakis je velmi talentovaný herec. Hraje Alana prostě, jednoduše a zcela uvěřitelně, což je opravdu velký herecký výkon. Zkuste se přesvědčivě zeptat na název Caesarova hotelu: „Ale Cézar tady nebydlel, viďte?“ A to asi není to nejtěžší, co zde musel zahrát. Jeho kolegové jsou slušní herci, ale mají to snazší.

Film úspěšně kombinuje konverzační a situační komedii. Je tu obvyklý „mužský“ (tedy nevyzrálý) hovor, močení a spodní prádlo. Ale nepřekročí to míru omšelosti. Nevyzrálé snahy postarších „mladistvých“ nějak ututlat, co se stalo, vymluvit se a vymotat se z důsledků vlastní neodpovědnosti vedou k mnoha absurdním situacím. Vše ale zůstává ve stylu komedie a nepřekračuje hranice k fraškovité nechutnosti. Tod Phillips natočil lepší film, než jsou běžné Apatowovy produkce (ta příští má mít tři hodiny). Vystříhal se zobrazování lidských tělesných funkcí a naprostých, hrubých pitomostí. Hudba je zde krásně využita pro ilustraci děje.

Děsivé je, že mi bylo sděleno, že muži opravdu myslí tak, jak popisuje tento film. To by bylo opravdu odstrašující. Vždycky jsem se domnívala, že muži dorostou alespoň do intelektuální výše striptérky v nočním klubu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.