Pánská jízda – preview

11. 7. 2008 - 12:45 | Téma | red

Pánská jízda – preview zdroj: tisková zpráva

Komedie o mužích, kteří se chtěli obejít bez žen. Ačkoliv v nedávných dějinách českého filmu jednu Pánskou jízdu máme (natočil ji pro televizi Karel Smyczek podle scénáře Alexandry Berková v roce 1983 a vypráví o tom, co způsobila dočasná nepřítomnost matky v rodině), na plátna kin se podobný námět vydává poprvé

Ačkoliv v nedávných dějinách českého filmu jednu Pánskou jízdu máme (natočil ji pro televizi Karel Smyczek podle scénáře Alexandry Berková v roce 1983 a vypráví o tom, co způsobila dočasná nepřítomnost matky v rodině), na plátna kin se podobný námět vydává poprvé. Tentokrát v režii Martina Kotíka se budeme moci v červnu podívat, jak si s nečekanou situací poradí Martin Dejdar, Vladimír Škultéty či Josef Abrhám, zahrají si i Petra Špalková, Světlana Nálepková nebo Zuzana Kajnarová. Hudbu složil skladatel skupiny Mig 21 Tomáš Polák, písně otextoval Lou Fanánek Hagen a tu titulní nazpíval Richard Müller.

Příběh vypráví o schopném a úspěšném otci a synovi, nadějném studentovi, kteří se po smrti manželky a matky musí vypořádat s péčí o domácnost. Nevidí v tom problém, marně je soused se čtyřmi vnoučaty na krku varuje a nabízí pomoc. Mužská ješitnost a pýcha je silnější. Její vinou se však postupně dostávají do víru trapasů, problémů a katastrof, které nahlodávají jejich sebevědomí a boří jejich pevné přesvědčení o vlastní dokonalosti. Přitom v dohledu oba mají zajímavé ženské typy – otec kolegyni (v podání Světlany Nálepkové), syn pohlednou spolužačku (Zuzana Kajnarová).

Martin Dejdar navíc musel změnit vzhled. Režisér Martin Kotík po něm chtěl, aby měl o pětatřicet kilo víc. Martin Dejdar sám tuhle skutečnost komentoval přirovnáním k hollywoodským hercům, přičemž nepomenul zdůraznit, že pod lékařským dohledem zase zhubnul.

Režisér slíbil divákům konečně po letech typickou českou rodinnou komedii, vyprávěnou s nadsázkou a humorem. Otázkou však zůstává, zda se debutujícímu režisérovi, který kromě pár krátkých věcí z FAMU za sebou nemá žádnou větší věc, podařilo skutečně ukočírovat velké herce. Sám se přiznal, že na ně myslel již při psaní scénáře. Nutno ale dodat, že ani Martin Dejdar a bohužel ani Josef Abrhám za sebou v poslední době nemají žádné vynikající, natož dobré role. Propadák Martina Dejdara Panství má ještě v současné době problémy s nezvládnutým financováním, Josef Abrhám v roli primáře Blažeje také nijak neoslnil...

Scénář je rovněž dílem debutantů: samotného Kotíka a Tomáše Končinského a Petra Nepovíma. V další možný neprospěch svědčí i to, že 70 % filmu se natáčelo v ateliérech, že film vznikl za pouhých 18 dní, což je dost málo, a stál pouhých 18 milionů, což je rovněž velmi málo.

Tvůrci tvrdí, že tato rodinná komedie může oslovit diváky všech generací – mladé, dospělé i ty starší – a že si vyzkoušeli nejrůznější druhy humoru: od suchých hlášek až po velmi bláznivě vyhlížející situace. O něco podobného se ale pokusilo rovněž trio debutujících tvůrců další české komedie Choking Hazard, a nějak se nezadařilo.

Jaká bude skutečnost, se dozvíme ke konci června, na kdy je premiéra naplánována. A protože žánr skutečné rodinné komedie se v Čechách netočil po dlouhých 15 let, doufejme jen, že to nedopadne jako s obnovením detektivního žánru v českém filmu, kdy Bolero dopadlo katastrofálně.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.