Pan Včelka

7. 11. 2007 - 13:27 | Téma | red

Pan Včelka zdroj: tisková zpráva

Je to taková normální rodinka: rodiče usilovně pracují a jsou pyšní na syna Barryho, který poletuje po domě (což je přísně zakázáno), jezdí příliš rychle autem, geluje si vlasy, a má před promocí

Je to taková normální rodinka: rodiče usilovně pracují a jsou pyšní na syna Barryho, který poletuje po domě (což je přísně zakázáno), jezdí příliš rychle autem, geluje si vlasy, a má před promocí. Hned potom půjde pracovat do firmy, která je součástí velkého koncernu a vyrábí – co jiného než med. Slečna z public relations se usmívá: Všichni víme, že všechny včely pracují velmi usilovně, aby mohly pracovat po celý život... Většina včel pracuje v obyčejných pozicích... Zní to tak známě, že je to téměř ironická alegorie. Včelí společnost je nejlépe zorganizovaná na světě (taková slova také známe).

Barry (Jerry Seinfeld) a jeho nejlepší kamarád Adam (Matthew Broderick) hned po promoci navštíví továrnu-úl, kde si mají vybrat práci na celý život. Barryho takové omezení kariéry dost nepříjemně zaskočí. Stejně jako fakt, že včely – jako druh – neměly za posledních 27 miliónů let ani jeden den dovolené. Optimismus mu nedodá ani zjištění, že nová místa vznikají až smrtí předcházejících zaměstnanců.

„Takže vy nás tu upracujete k smrti?“ otáže se Barry včelky PR. „Rozhodně se budeme snažit,“ odvětí slečna s úsměvem. Není divu, že se Barry rozhodne najít si něco jiného. Šťastnou náhodou se přidá k letu se sběrači pylu, ačkoliv do této včelí třídy se člověk, tedy včela, musí narodit. Při zkušebním letu se Barry ztratí v New Yorku. Pokouší se vyhnout dešti a také záhubě z rukou plácajících, vyděšených lidí. Nakonec mu život zachrání květinářka Vanessa Bloomeová (Renee Zellwegerová). Od ní se Barry dozví, že lidé zotročují včely, aby jim mohli krást med. S pomocí Adama a Vanessy zažaluje Barry lidstvo. Soudní scény (soudkyně: Oprah Winfreyová, advokát: John Goodman), jsou stejně dobré jako scéna u bazénu, která je připomínkou filmu Absolvent. Scény u soudu dávají příležitost k narážkám na známé ikony našeho života (mezi jinými Ray Liotta, Sting, Connie Chan a medvídek Pú). Dramatické vyhrocení v soudních kuloárech nakonec vede k otázce, co je vlastně příčinou, a co důsledkem.

Film obsahuje mnoho dalších animovaných připomínek na různé filmy i otřelý nápad letadla v nouzi, které nemohou zachránit ani mužní sběrači pylu. Je to milé a příjemné, vše digitálně animováno. Nejsou tu sice použity zrovna novátorské triky ani příliš nové nápady (vzpomenete si na animované filmy Mravenec Z, Roboti, Tarzan, ba i Spláchnutej a Úžasňákovi). Ale pár dobrých a ostrých žertů tu je.

Scenáristé bohužel nenalezli sjednocující nápad. Porůznu se filmem proplétají tři různé motivy (věř sám sobě — je dobře se odlišovat od průměru — všichni máme právo na svobodu). Barry je vždy jejich nositelem, díky tomu je jeho charakter neucelený a roztěkaný. Přátelství včely a květinářky je násilně posouváno do bizarní, fyzicky nemožné romance. Právo na svobodu slova i činu je oslabeno nutností přežít a nakonec Barrymu jakožto nezávislému jedinci musí pomoci organizované davy. Kdyby to zůstalo v hranicích každodennosti, což je Seinfeldova doména, byl by příběh uvěřitelnější.

Nu, nejde ani o velkolepý ani objevný film, ale takové Seinfeld nikdy nedělal. Spíše jej jako tvůrce zajímají všední věci a události, o kterých se nemluví. A to tu i najdete. Celé je to kapánek nudné, ale film není příliš dlouhý a rozhodně nepatří do kategorie B. Pokud nebudete příliš dumat nad tím, co vlastně chce říci, pobavíte se a zasmějete. Můžete na to vzít děti a nikdo nebude zklamán.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.