Paddy Considine

29. 8. 2007 - 0:47 | Téma | red

Paddy Considine zdroj: tisková zpráva

Rok co rok nabídne britská kinematografie několik nových hereckých osobností, jimž by měla patřit budoucnost

Paddy Considine Rok co rok nabídne britská kinematografie několik nových hereckých osobností, jimž by měla patřit budoucnost. Jednou z takových nadějí je Paddy Considine, mnohotvárný herec, jemuž už dali příležitost slavní tvůrci jako Jim Sheridan (In America, 2003), Michael Winterbottom (Nonstop párty, 2002) nebo Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum, 2007).

Patrick Considine se narodil 5. září 1974 ve středoanglickém městě Burton-on-Trent. Během studií herectví na tamní Burton College se seznámil s režisérem Shanem Meadowsem, specialistou na sociálně laděné snímky anglického venkova. (Známe hlavně jeho hořkou komedii Tenkrát v Midlands, 2002). Byl to právě on, kdo Considineovi dal první příležitost ve filmu, zahrál si psychopatického Morella v tragikomedii A Room for Romeo Brass (1999). Dodnes oba zůstali přáteli, Considine se později stal protagonistou řady Meadowsových krátkých snímků, jež spojuje postava věčného snaživce Le Donka. Společně napsali scénář k thrilleru Dead Man's Shoes (2004) – Considine v něm hrál bývalého vojáka Richarda, který se domů vrací s cílem pomstít se za příkoří minulosti. Založili též hudební skupinu She Talks To Angels; Meadows byl zpěvákem, Considine bubeníkem. Všestranně umělecky nadaný Considine se věnuje také fotografii. Tento obor vystudoval na universitě v Brightonu a před započetím herecké kariéry si focením vydělával na živobytí.

Paddy Considine Dalším tvůrcem, který pozitivně ovlivnil Considineovu kariéru, byl Pawel Pawlikowski. Hrál v obou snímcích tohoto speciality na letní dramata. Last Resort (2000) a úloha rozpačitého majitele hotelu Alfieho mu zajistily cenu na filmovém festivalu v Soluni. V lesbické romanci Moje léto lásky (2004) představoval kriminálníčka Phila, nábožensky orientovaného bratra jedné z ústředních hrdinek. Drobní mužíčkové, kteří jako by do filmových příběhů vstupovali spíš jen náhodou, zůstanou Considineovou doménou i v letech následujících. V rychlém sledu přišly role v komediích Vášnivá salsa (2000) a The Martins (2001) a v thrilleru Happy Now (2001). Klíčovou úlohu odborníka na okultismus Elliota Spruggse si zahrál v dalším žánrovém snímku Doktor Sleep (2002). Úspěšná série vedla až k hlavním rolím v krátkých filmech Bouncer (2002) a My Wrongs 8245-8249 and 117 (2002) – v této černé komedii se jeho hrdina stává „nejmenším na celém světě“; hraje muže přesvědčeného, že si ani nezasluhuje vlastní jméno.

Paddy Considine Pouhé tři roky od debutu stačily Paddymu Considineovi, aby zaujal tvůrce, jejichž jméno ve světě filmu něco znamená. Michael Winterbottom si jej vybírá do své fresky Nonstop párty (2002), která je vzpomínkou na britskou hudební scénu sedmdesátých let. Ztělesňuje tu jednoho z mnoha jejích skrytých osobností Roba Grettona, manažera skupin Joy Division a New Order. V Americe (ale i jinde ve světě) si Paddy Considine udělal jméno snímkem s příznačným názvem – dramatem In America (2003). Režisér Jim Sheridan zde nahlíží do emigrantské komunity v New Yorku. Vše sledujeme na osudech irské rodiny, jejíž hlava Johnny sní o velké herecké kariéře. Realita je však o poznání krutější. Skvělé výkony v tomto snímku podávají Samantha Mortonová i Djimon Hounsou, ani Considine se ale nenechal nijak zahanbit a jeho Johnny je skvělou studií muže konfrontovaného s koncem svého ideálu.

Paddy Considine ve filmu Moje léto lásky Po tomto úspěchu postoupil Considine zas o stupínek výše, k rolím hlavním. Dopracoval se k ní nejen v Meadowsově thrilleru Dead Man's Shoes (2004), ale nečekaně též ve španělském hororu Bosque de Sombras (2006) – tomu se ale stín žánrových klišé překročit nepodařilo. Na to, aby mohl zazářit, si musel počkat až na černou komedii od producentského dua George Clooney a Steven Soderbergh The Half Life of Timofey Berezin (2006). Pokračovala jím série titulů ostře se vyjadřujících k temným stránkám současnosti. Po obchodu s drogami (Traffic – nadvláda gangů) a ropou (Syriana) přišla na řadu výroba jaderného materiálu. Considinův progatonista včasným zákrokem zabrání velké katastrofě. Za svůj nesobecký čin je ale po zásluze ztrestán: jeho pomalé umírání je provázeno obviněním ze sabotáže. Considine opět brilantně zvládá úlohu hrdiny proti své vůli a pronásledovaný osudem.

Paddy Considine Výrazné výkony podává též ve dvojici životopisů. Drama Stoned (2005) bylo pokusem rekonstruovat zahádnou smrt zakládajícího člena Rolling Stones Briana Jonese (Leo Gregory). Considine hraje kytaristova údajného vraha Franka Thorogooda. Biografie slavného boxera Jamese Braddocka (Russell Crowe) Těžká váha (2005) obsadila Considinea jako Mikea Wilsona. Nezříká se ani menších rolí, ať už to byl ironicky pojatý detektiv Andy Wainwright v akční komedii Jednotka příliš rychlého nasazení (2007), anebo precizně zvládnutý investigativní novinář Simon Ross v thrilleru Bourneovo ultimátum (2007), který zaplatí životem za setkání s ústředním hrdinou série (Matt Damon).

Zkušenosti s herectvím i fotografováním Considine propojil ve své první filmové režii – natočil krátké drama Dog Altogether (2007) v hlavní roli s hvězdným Peterem Mullanem. Snímek je částečně inspirován životem Considineova otce Josepha.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.