Pád Bílého domu

10. 4. 2013 - 16:00 | Téma | Michal Burkoň

Pád Bílého domu Gerard Butler, Aaron Eckhart ve filmu Pád Bílého domu | zdroj: Bontonfilm

Bílý dům dobyli teroristé. Prezident je jim vydán na milost. Amerika čelí největší hrozbě ve své historii. A existuje jen jeden člověk, který ji může zachránit. Režisér Antoine Fuqua se doposud pyšnil syrovými thrillery s důrazem na realitu (Training Day, Slzy slunce). Teď se však pustil do poctivého akčního thrilleru jako ze staré školy, jenže v jeho podání se i zdánlivá akční pohádka může jevit velmi skutečně.

„Teroristé zaútočili na Bílý dům, prezidenta drží jako rukojmí. Zajímalo mě, jak a zda by se to mohlo ve skutečnosti stát,“ vzpomíná režisér na začátky projektu. Aniž by chtěl někoho k něčemu navádět, prý ho šokovalo, když zjistil, že dobře vycvičená a trénovaná skupinka zabijáků by to při troše štěstí a souhry náhod mohla dokázat. I to ho přimělo k tomu, aby se do natáčení filmu pustil.

Zcela nečekaný a velmi dobře připravený útok na Bílý dům za bílého dne završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho nejbližších spolupracovníků v nepřístupném bunkru v podzemí budovy. Při útoku je zcela zdecimována prezidentova ochranka, s výjimkou jediného člověka – jeho bývalého osobního strážce Mikea Banninga (Gerard Butler).

Expříslušník zvláštních jednotek využije všech svých schopností a hlavně detailní znalosti prostředí Bílého domu k tomu, aby v jeho útrobách nejen přežil, ale navíc aby ve spolupráci s prezidentovým zástupcem Allanem Trumbullem (Morgan Freeman), který se snaží řídit záchrannou operaci zvenčí, osvobodil hlavu státu. Jenže čas ubíhá, a pokud nebudou nereálné požadavky teroristů splněny, nebude už koho osvobozovat. Kdesi v Bílém domě se navíc skrývá prezidentův syn, jehož případné zajetí by v téhle válce nervů mohlo být rozhodujícím faktorem.

Pád Bílého domu Morgan Freeman ve filmu Pád Bílého domu | zdroj: Bontonfilm

Gerard Butler, který film zároveň produkoval, si ve shodě s režisérem Fuquou uvědomoval, že má v rukou tak neuvěřitelný příběh, že ho bude třeba maximálně uzemnit, aby ho diváci přijali. „Věděli jsme, že když to dokážeme podat tak, jak chceme, diváci se na tu akční jízdu s našimi hrdiny rádi vydají. I proto musela být každá scéna maximálně reálná a logicky vysvětlitelná,“ dodává Butler.

Zdroje: Bontonfilm

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.