Owen Wilson

20. 5. 2009 - 7:31 | Téma | red

Owen Wilson zdroj: tisková zpráva

Hvězda Owena Wilsona nezazářila tak raketově jako v případě mnohých jeho kolegů

Owen_Wilson

Hvězda Owena Wilsona nezazářila tak raketově jako v případě mnohých jeho kolegů. Wilson patří k hercům, kteří se do podvědomí diváku zapisují pomalu, ale nesmazatelně. O vzestupu jeho kariéry se rozhodně nedá mluvit jako o strmém startu, což ale nemění nic na jeho nesporném hereckém a komickém talentu. Navíc patří mezi herce, kteří se nespokojí jen s jednou profesí a již od samého začátku své kariéry se věnuje také psaní scénářů a produkci.

Owen Cunningham Wilson se narodil 18. listopadu 1968 v Dallasu ve státě Texas. Dětství měl téměř bezstarostné, vyrůstal spolu se dvěma bratry – starším Andrewem a mladším Lukem. Po střední škole v Austinu se vydal na vojenskou akademii do Nového Mexika, kde zřejmě měla být utlumena jeho abnormální živost. Pak už následovalo studium angličtiny na Texaské univerzitě, kde se skamarádil s jistým Wesem Andersonem. Tihle dva společně napsali scénář ke krátkému snímku Bottle Rocket, který Anderson režíroval a Wilson v něm hrál. Třináctiminutový snímek z roku 1994 měl úspěch na Sundance festivalu, což jim umožnilo sehnat produkční firmu (konkrétně Gracie Films Jamese L. Brookse, na jehož komedii Lepší už to nebude se později Wilson produkčně podílel) a stejnojmenný snímek natáhnout na stopáž celovečerního filmu. A filmový debut byl na světě. Psal se rok 1996 a Owen Wilson měl před sebou hereckou kariéru, jejímuž rozkvětu vydatně pomohlo i další zajímavé setkání, tentokrát s kolegou Benem Stillerem. Ten jej obsadil do své komedie Cable Guy do malé roličky.

Owen_Wilson

Poté už následovaly menší role ve dvou komerčních hitech – thrilleru Anakonda a akčním filmu Michaela Baye Armageddon, v němž zřejmě většina diváků Wilsona poprvé zaregistrovala. Po boku Bruce Willise se objevil také ve značně nepovedené Snídani šampiónů. Vidět jsme jej mohli například v duchařském hororu Zámek hrůzy. Těmito snímky se filmovým fanouškům pomaličku stával povědomým, pro Wilsona však byla od počátku důležitá autorská spolupráce s Wesem Andersonem, kterou si v roce 1998 po Bottle Rocket zopakovali velice zdařilou komedií Jak jsem balil učitelku. Zde si zahrál stejně jako v Bottle Rocket a Takové zvláštní rodince se svým bratrem Lukem Wilsonem. Právě netradiční komedie Taková zvláštní rodinka je zatím poslední spoluprací Wilsona s Andersonem a oba si za scénář k ní vysloužili dokonce nominaci na Oscara a na řadu dalších cen. Také v následujících snímcích režiséra Wese Andersona Život pod vodou a Darjeeling s ručením omezeným se Wilson představil, na scénáři se však již tentokrát nepodílel.

Owen_Wilson

Taková zvláštní rodinka byla též dalším snímkem, kterým pokračovala spolupráce s Benem Stillerem, se kterým si tu zahrál a jenž jej zase „na oplátku“ obsadil do svého režijního počinu Zoolander, kde se Wilson zaskvěl v roli neodolatelného topmodela jménem Jeníček. Ještě předtím se sešli ve filmu Nikdy nekončící půlnoc a společně se objevili i v komediích Fotr je lotr (2000) a Jeho fotr, to je lotr! (2004). Tuto hereckou dvojici jsme spatřili také v titulních rolích akční komedie Starsky & Hutch. A v trikových komediích Noc v muzeu a Noc v muzeu 2 se Stillerem v hlavní úloze se představuje v menší úloze jako pionýr Jedidiah. Malou roličku po boku svého bratra Luka pak přijal ve verneovce Cesta kolem světa za 80 dní - oba zde hrají aviatiky Wrightovy.

Kromě filmů, které točí se svými přáteli Wesem Andersonem a Benem Stillerem natáčí řadu komedií. Jednou z nejúspěšnějších je Tenkrát na východě, kde vytvořil ústřední herecký pár spolu s Jackiem Chanem a pro velký úspěch se do kin dostalo i její pokračování s názvem Rytíři ze Šanghaje. Žánr akční komedie si vyzkoušel také po boku Eddieho Murphyho ve snímku Jsem agent. Jedinou jeho čistě akční dramatickou rolí zůstává voják z thrilleru Za nepřátelskou linií, kde se objevil vedle Genea Hackmana, který si zahrál i ve zmiňované Takové zvláštní rodince.
K jeho posledním filmům patří policejní crazy komedie Starsky & Hutch či další bláznivé komedie Nesvatbovi a My dva a křen. Svůj komediální potenciál naplno využil v rodinné komedii Marley a já (2008) coby novinář John Grogan, jenž se potýká s nevycválaným psem.

Pro jeho osobní život byl důležitý u nás zcela neznámý snímek The Minus Man, kde si zahrál společně se zpěvačkou Sheryl Crowovou a následně se z nich načas stal pár i mimo stříbrné plátno. Ještě výraznější úlohu pak sehrála komedie My dva a křen; sešel se zde s herečkou Kate Hudsonovou, po roce však následoval rozchod a Wilsonův neúspěšný pokus o sebevraždu.

Komediální výkony Owena Wilsona diváky vždy příjemně potěší stejně jako inteligentní komedie, ke kterým napsal scénář.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.