Outfoxed (Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism)

23. 2. 2009 - 15:29 | Téma | red

Outfoxed (Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism) zdroj: tisková zpráva

Dokument: Sérii dokumentárních filmů zakončujeme snímkem Roberta Greenwalda, který kritizuje jednostrannost vysílání zpravodajského kanálu FoxNews a dává nahlédnout do technik, kterými televize láká diváky. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Mikroskopický pohled na techniku a způsoby známé zpravodajské stanice FoxNews. Outfoxed Roberta Greenwalda ji zobrazuje jako stanici mělkých, avšak spektakulárně podávaných informací

Mikroskopický pohled na techniku a způsoby známé zpravodajské stanice FoxNews. Outfoxed Roberta Greenwalda ji zobrazuje jako stanici mělkých, avšak spektakulárně podávaných informací. Outfoxed se daří několik přesných zásahů a celkově vyniká ve chvílích, kdy dokumentuje, nikoli buduje vlastní vize a je zajímavým příspěvkem do mozaiky filmů o médiích a žurnalistice.

Outfoxed Filmaři v úvodu přirovnají americký mediální trh k situaci z filmu Kmotr II. (Godfather II.), kde si mafiáni rozdělují Kubu a mnou si ruce nad tím, jak je skvělé „být v zemi, kde vláda respektuje soukromé podnikání.“
Následuje profil mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Murdoch je vyhlášený přátelstvím s Ronaldem Reaganem a radikálně konzervativním názorem na svět. Asi by to nevadilo, kdyby:
a) Murdochovi nepatřilo 9 satelitních sítí, 175 novin, 100 kabelových stanic, 40 televizních kanálů, 40 vydavatelství a 1 filmové studio.
b) Zpravodajství jeho populárních stanic nebylo tak jednostranné.
c) Murdoch a šéfové stanice netvrdili, že se snaží o vyrovnané a objektivní zpravodajství.

Outfoxed Greenwald sestavil Outfoxed z mluvících hlav a Foxova vysílání. Oboje na sebe navazuje tak rychle a dynamicky, že divák se občas ocitá ve vleku událostí a nemá příliš čas na vlastní názor. Struktura Outfoxed je přehledná. Kolážemi z jinglů se autorům daří vypíchnout klasické prvky dnešního komerčního zpravodajství a na jednotlivých příkladech pak nejen Foxe obvinit, ale také ukázat faktickou nebezpečnost jeho zjednodušování.

Nezávislí mediální experti a bývalí spolupracovníci FoxNews brilantně skicují důvody atraktivity Foxova zpravodajství: grafy, napínavá hudba, živá grafika – proužky v dolní třetině, hra s americkou vlajkou, plastické pozadí. A samozřejmě: vytvoření napjaté atmosféry. Ta je přímo hladová po naléhavých oznámeních. Typickým pořadem je „FoxNews Alert“. Jeho zakladatel vzpomíná, jak po explozivním titulku měly následovat aféry typu „Columbine“, později zde však s podivem nachází novinky ze vztahu Bena Afflecka a J. Lo.
Outfoxed Bulvarizaci zpravodajství charakterizuje i stírání hranic mezi informací a komentářem. Hlasatel, graficky stylizovaný jako hrdina a naživo díky přehnané mimice jako divákův spiklenec, využívá k uvedení vlastního názoru nenápadnou hlášku „říká se“.
Záměna názoru za fakta, jejich překrucování i vyvíjení cíleného tlaku patří dle všeho k častým praktikám stanice. Zde vyniká působení chronického lháře a demagoga Billa O’Reillyho, který neváhá hosty své show nejen podle napadat, ale i zcela obracet jejich názory.
Film si všímá i „obsazení“ hlasatelů stanice – zatímco konzervativci jsou neprůstřelní hezouni, liberálové působí od pohledu odpudivě a submisivně.

Outfoxed V obrazovém materiálu se Greenwald bohužel věnuje téměř výhradně období vlády G.W. Bushe. Na přetřes přichází sporné volby 2000, válka s Irákem (opět geniální O’Reilly) a letošní prezidentská kampaň. Během ní se hlasatelé často nevinně ptají „Kolikpak dnů nám zbývá do znovuzvolení pana Bushe?“

K ledově humorným sekvencím patří nařízená reportáž z Reaganových narozenin, kdy zoufalý redaktor neví, co vysílat, protože se na Reaganově ranči nic neděje, nebo Bushův otcovský rozhovor s nezávislým reportérem, jehož rodina se podílela na Bushově kampani. Čistě ledově vypadají interní denní příkazy, kterými se šéfové snaží zájem veřejnosti otáčet dle vládních přání.

Zpravodajský byznys se vyvíjí směrem, kdy nejde o hlubší informaci, ale o levné zpravodajství předvařené v PR agenturách, které právě grafika, hudba, „emoce“ a hlasatelské komentáře parfémují a formují do tvaru rychle rozpustného, avšak nenapadnutelného produktu.
Diváci však zároveň ztrácí přehled o skutečných proporcích, což Outfoxed dokazuje pohledem na průzkumy mínění diváků jednotlivých stanic.

Greenwald však nikdy nemluví s nikým ze současného Foxova teamu, natož s Murdochem samotným. Nedivím se, že on jim rozhovor nedal, ale pro vzývanou vyváženost by bylo dobré prokázat alespoň snahu. Jinak se zdá, že Outfoxed při své kritice konzervativní stanice používá shodné zbraně.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.