Otevřené moře (Open Water)

10. 11. 2004 - 18:40 | Téma | red

Otevřené moře (Open Water) zdroj: tisková zpráva

Jedno z největších překvapení letošního roku. Minimalistický horror na způsob BLAIR WITCH o dvou opuštěných potapěčích uprostřed vod, které se hemží žraloky od Chrise Kentise a Laury Lauové. + Fotogalerie. V roce 1998 byli na otevřeném moři za Velkým bradlovým útesem zanecháni napospas svému osudu dva potápěči

V roce 1998 byli na otevřeném moři za Velkým bradlovým útesem zanecháni napospas svému osudu dva potápěči. Ujel jim člun. Nikdo je už nikdy neviděl.
Potud „skutečné události,“ kterými se manželé a filmaři Chris Kentis a Laura Lau inspirovali při tvorbě neestrádního horroru Open Water.


Open Water Příběh je úderný, jako plakát filmu: manželé Susan (Blanchard Ryan) a Daniel (Daniel Travis) odjíždějí na vytouženou dovolenou k moři. Spolu s dvěma desítkami dalších potapěčských nadšenců nasednou ráno do člunu, který je odveze na širé moře. Tam turisté naskáčou do vody a obdivují krásy přírody. Když odpoledne zvedá člun kotvy k návratu, je jich na palubě o dva méně. Možná za to může nesvědomitý organizátor výletu, možná silné mořské proudy. Hlavní je, že Susan s Danielem se ve 25 minutě ocitají sami uprostřed vod, které brázdí žraloci a doufají, že pomoc se objeví brzy – jsou přeci ve vyspělém turistickém ráji.

Open Water Ačkoli se tak dá historka Open Water shrnout do banálního „Cachtaj se tam ve vodě a okolo plavou žraloci“, patří tento minimalistický horror k největším senzacím letošního roku. Svým způsobem jde o nový Blair Witch. Oba filmy totiž těží z jednoduché premisy a ze hry s diváckou zkušeností. Tak, jako v Blair Witch stačilo švenkovat černým lesem, tady stačí ukázat žraločí ploutev, a už divák „ví“ a bojí se. Stejně jako Blair Witch, i Open Water vznikal stylem „guerilla shoot“: natáčení probíhalo o víkendech s pouze dvou až tříčlenným štábem. Celý film stál velmi lidových 130 tisíc dolarů. Po festivalu v Sundance jej Lion’s Gate koupili za 2,5 miliónů a během tří týdnů se jen domácí tržby vyšplhaly k 25 miliónům dolarů. Tady je jediný rozdíl od Blair Witch, který díky mistrné kampani vydělal mnohonásobně více.

Open Water Pro Daniela Travise je Open Water první velkou hereckou rolí, předtím se objevil v jedné z epizod seriálu Sex ve městě (Sex and the City). Stejnou sérií prošla i představitelka Susan, Susan Blanchard Ryan. Přes několik menších rolí také pro ní znamená Open Water první velkou pířležitost. Při minimu děje a za omezených podmínek působí oba herci přirozeně, ačkoli někdy se jejich postavy chovají možná až příliš odevzdaně.

Kentis (scénář, střih, kamera, režie) i Lau (produkce, kamera) spolu natočili už nezávislé drama Grind. V Open Water však mohli široce uplatnit svou vášeň pro potapěčství a z toho plynoucí znalosti z oboru. A to nejen v příběhu, který místy připomíná dokument, ale i v technickém zpracování: v Open Water nečekejte žádné speciální efekty, nebo triky. Natáčení probíhalo v klecích mezi opravdovými žraloky a herci byli pod neoprénem chránění kroužkovou „zbrojí“. Zároveň nečekejte dvacetimetrové krvežíznivé bestie.
Kentis s Lauovou nehrají na tajemství, nebo divoké spekulace. Jejich příběh je civilní a chladný, jako čepel sekáčku na maso. Strach, vyčerpání a beznaděj přicházejí bez převleků a o to jsou silnější. Diváci v ČR se o tom mohou přesvědčit od 11.11.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.