Ostrov (The Island)

20. 3. 2005 - 16:53 | Téma | red

Ostrov (The Island) zdroj: tisková zpráva

Ewan McGregor a Scarlett Johansson na útěku z komplexu na výrobu lidských klonů. V dalších rolích Sean Bean a Steve Buscemi. Sci-Fi velkofilm Michaela Baye. +Fotogalerie. Předposlední víkend bude letos v červenci pořádně vedro. Zatápět bude sám Michael Bay ( Pearl Harbor, Armaggedon)

Předposlední víkend bude letos v červenci pořádně vedro. Zatápět bude sám Michael Bay (Pearl Harbor, Armaggedon). Tentokrát poprvé bez producenta Jerryho Bruckheimera, zato se Scarlett Johansonnovou a Ewanem McGregorem.

Po avantgardních snímcích z loňského roku Immortel, Casshern a Innocence se s fenoménem klonování letos konečně popasují i studia hollywodská (Dreamworks a Warner Bros.). Pustila se do toho s plnou parádou a rozpočtem přesahujícím 100 miliónů dolarů.
Ostrov se odehrává v blízké budoucnosti, dle kulis je to vážně nadosah. Hrdinou je Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor). Stejně jako všichni, kdo žijí v přísně kontrolovaném podzemním obytném komplexu, i Lincoln doufá, že se jednou dostane na exotický „Ostrov“. Na Ostrov neobyvatelném povrchu planety má jít o jediné čisté místo, ráj z cestovky. Na Ostrov se lze dostat pouze výhrou v loterii, ta se však netýká obslužného personálu komplexu.
Lincoln nicméně brzy zjistí, že svět, ve kterém žije je iluze. On i všichni ostatní obyvatelé komplexu jsou totiž lidskými klony a jsou pěstováni „na součástky“.
Lincoln nelení, popadne šaramantní sousedku Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson) a utíká.
A protože jsme dostali pozvánku od Michaela Baye, nebude ten útěk žádná indiánka. I když režisér prohlašuje, že Ostrov bude pomalejší, než jeho předchozí kusy, jsou to ohně explozí, kdo útěk hrdinů rámují. Lesklé kůže helikoptér se míhají vzduchem, domy podléhají detonacím a tradičně nejméně vydrží policejní karoserie.
Velkou atrakcí by měla být honička na „vosách“, dvoumístných motorkových vznášedlech.

Ostrov Jak vidno, příběh jede v těsném vlaku utopických sci-fi. Vzpomeňme jen nejbližší sousedy, nejevidentnější inspirace: Lucasův legendární filmový debut THX 1138, Fivesonův trash The Clonus Horror, či román Johna Darntona The Experiment

9 let po památném vynoření se ze záchodové mísy se v Ostrově Ewan McGregor vynořuje opět, ovšem tentokrát pod velkolepou kamerou Maura Fioreho a jen ve svých nočních můrách.
Po roce 2004 bez jediného dokončeného kousku patří letos McGregor k nejexponovanějším titulkům filmových plakátů. V současné době je ke slyšení v hlavních rolích dvou 3D animovaných snímků: v hitu Roboti (Robots) a ve Valiantovi. Na květen se chystají finální Hvězdné války: Epizoda III – Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith), kde McGregor hraje Obi-Wana Kenobiho. Nové drama Marca Forstera s názvem Stay, v němž uvidíme i Naomi Wattsovou už je dokončeno a ještě letos by měla mít premiéru i dobovka Flora Plum Jodie Fosterové.

Ostrov Pro Scarlett Johanssonovou znamená Ostrov křest velkofilmem. Playerka zatím střídala dobré (Love Song for Bobby Long) až vynikající (Ztraceno v překladu (Lost in Translation)) dramatické výkony s rolemi v mainstreamových komediích (V dobré společnosti (In Good Company)). Figura Jordan však pro jednu z nejhezčích amerických hereček současnosti znamená zásadní průlom na komerční scénu. Napřesrok se Johansson navíc objeví i v Mission: Impossible III.
Šéfa bezpečnostního týmu, který má Lincolna zpacifikovat, dává Djimon Hounsou (naposledy Constantine) a Sean Bean (Lovci pokladů (National Treasure)) hraje zaměstnance komplexu Merricka.
Ikona nezávislého filmu Steve Buscemi, tentokrát neobvykle vlasatý, vystupuje jako McCord, další z pracovníků instituce. McCord je ale zároveň Lincolnovým přítelem.

Ostrov Scénář napsala dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci, autoři několika dílů série Alias, a také scénáře pro zmiňovanou M:I-3. Jemně futuristické kostýmy navrhla Deborah Lynn Scott (Minority Report), efekty se vaří v ILM a dohlíží na ně Eric Brevig (Den poté (The Day After Tomorrow), Pearl Harbor).

Ambice Ostrova jako letního trháku jsou jasné. Režisérova slova o zpomalování však napovídají, že Bay má zájem vystoupit z krabičky popcornového režiséra.

Premiéra v USA: 22.07.2005.
Česká premiéra: 01.09.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.