Ospalá díra

3. 7. 2008 - 10:12 | Recenze | red

Ospalá díra zdroj: tisková zpráva

Ichabod Crane těžké měl dětství. Matkou pohanka mu byla, otcem inkvizitor samouk. Však Ichabold po matce sexy postavičku zdědil a porozumění pro temné síly, po otci pak ručičky zlaté a chuť v krvi se hníst

Ichabod Crane těžké měl dětství. Matkou pohanka mu byla, otcem inkvizitor samouk. Však Ichabold po matce sexy postavičku zdědil a porozumění pro temné síly, po otci pak ručičky zlaté a chuť v krvi se hníst. A duši má plnou vzpomínek a sváru. Ospalá díra holandskou vísku představuje, vprostřed polí nevlídných na americkém Východě. Větrný mlýn bezmocně máchavši děravýma rukama uzříš z dálky již, cest klikatých najdeš a plno louží. Domky střídmé se tísní tobě okolo ramen i před kostelem, jako před oltářem lavice. Ichabod Crane stal se detektivem. Svým vrstevníkům navzdory však používá vědu moderní a přístroje, jichž sám vyrobil. Je zdědil po Střihorukém Edwardovi, nejspíše. Ichabod Crane nespokojen jest se svým new-yorským šéfem a jme se protestovati. Je mu dovoleno svých nových metod využíti. Bezodkladně jich využíti při vyšetřování brutálních vražd v Ospalé díře, mlhou a záštím polapené.

Spavá díra Katrina jest mladou slečnou van Tasselovou. Uměním černé magie vyniká, však tak činí i její macecha. S tou pan van Tassel ve svazek manželský vstoupiti ráčil, když jeho první vyvolená vybrala si za lože rakev borovou. V Ospalé díře podivný to vrah se zjevuje. Obětem hlavy utíná, hlavy jichž s sebou poté odnáší. Ichaboda Cranea příjezd do Ospalé díry evokuje ti nejlepší to tradici westernovou- deštivo, nikde nikdo, však okna se před kroky Ichaboldovými zavírají. Ichabod Crane do slečny van Tasselové se zadívá, do té, jež se do Ichaboda Cranea zadívá. Detektiv pátrat počne, zkazkám o bezhlavém rytíři zprvu se vysmívá uctivě, když ten mu ale meč svůj mezi stehna noci větrné přiloží, Ichabod Crane má dost práce, aby se v Díře zůstat přinutil. Však mezitím ve vsi pár loží borových opět přibylo.

Gotické vyprávěnky páně Burtona jsou podívané obrazově opojné. Mezi nimi Batmanové, Edward, nebo Beetlejuice zastoupeni jsou. Ospalá díra jest příkladem klasickým též, snad dokonalejším jen. Vyprávění béře léto páně 1799 za své, zimu tehdejší, vítr duje nehostinný a po polích tělo s mečem, však bez hlavy se projíždí. Bezhlavým jezdcem zove se.

Johnny Deppů Vyprávění o detektivu, který odkrývat začne spiknutí mocných s ostřím namířené jiným mocným místním do hrdla, mohlo by být velmi napínavé. Bohužel však paní Forma chlápka Příběh protáčí divoce, ostří srpu vítězné nad hlavou. Příběh Burtonův ztrácí dech, když Crane jest dalším vraždám účasten, vraždám, jimž zabránit při vůli vší své nejlepší však nemůže. Craneovu pátrání akcent nutnosti rychlým býtí úplně chybí. Jestliže v Million Dollar Hotelu má Gibson na případ dva dny, aby stihl se snoubenkou odjeti, pak Crane má času, kolik jen chce. Ani on, ani krásná Katrina, jediný člověk ve vsi, na kterém mu záleží, v ohrožení se neocitají, dokud záhada odhalena nebude. Poté rychlost a napětí stoupají, však pozdě, pozdě již. Craneova rozháranost vnitřní je stavěna na odiv efektně, však dramaticky nepříliš účinně.
Dotěrnému divákovi zároveň v hlavě vrtati bude otázka, proč nebyl Crane Ichabold rytířem Německým bezhlavým zneškodněn?

Johnny Depp jest nalíčený příkladně, bledé tváře propadlé odstíněny byly mu tmavým pigmentem. Vytvářejí zdání stísněnosti. Herecké umění Deppovo je bez pochyb. Stejně tak i Christina Ricciová, ostatní postavy v to počítaje. Přesné, krásné, vyjímečné. Vrcholem pak jest jistě německý voják, budoucí to stvůra, se zuby do špiček vypilovanými. Jeho polibek vpravdě fatálním jest!

Kostel Co Burtonovi vytknouti nemůže osoba žádná pak jest, jak maluje. Ano, maluje. Každý obraz nádherně nasvítit si dovede, načež ho snímá tak, aby tu krásu bylo vidět. Zřetelně využil renesanční šerosvitné techniky- lidské tváře, jejich kousky, sotva se zjevují z temnoty vše objímající. Něco podobně krásného známe třeba ze Scottova dramatu historického Soupeři. Výprava a kulisy Ospalé díry dojem umělecký jenom podtrhují. Hudba potom atmosféře líčení poskytne, líčení královské.

Ospalá díra jest film, který potěší nejspíš všechny, kdo rádi se dívají na obrazy přenádherné a pranic jim nevadí, že příběh děravý jest jako v Rudém Gentlemanu Vinnetou (kdo neviděl, pak věz, že děravý tam je hodně). Herci, obrazy a hudba schopni jsou škvíry i ve chvílích nejhorších ucpati obstojně a finální čtvrtina filmu stojí opravdu za to!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.