Orlando Bloom

16. 5. 2007 - 22:26 | Téma | red

Orlando Bloom zdroj: tisková zpráva

Proslul jako elf Legolas v Pánovi prstenů. Orlando Bloom měl doposud ve svém životě štěstí. Nechybělo mnoho, a tento osmadvacetiletý britský herec mohl být doživotně upoután na invalidní vozík

Orlando Bloom Orlando Bloom měl doposud ve svém životě štěstí. Nechybělo mnoho, a tento osmadvacetiletý britský herec mohl být doživotně upoután na invalidní vozík. O rolích elfů a pirátských zajatců by si mohl nechat pouze vyprávět.

Orlando Bloom se narodil 13. ledna 1977 v Canterbury v Anglii, vyrůstal se starší sestrou Samanthou a matkou Soniou. Za svého otce dlouho považoval Harryho Blooma, který proslul jako politický aktivista bojující za lidská práva v Jižní Africe. Harry Bloom zemřel, když byly Orlandovi čtyři roky, ale až když mu bylo třináct, prozradila mu matka, že skutečným otcem je Colin Stone, dlouholetý rodinný přítel. Orlando trpěl dyslexií, ale ve škole větší problémy neměl. Bavila ho fotografie, keramika, sochařství. Objevil se v několika školních hrách a se sestrou vyhráli nejednu recitační soutěž. Nakonec se rozhodl pro herectví.

V šestnácti letech odešel Orlando do Londýna, kde se připojil k divadelní společnosti National Youth Theatre. Po dvou sezónách získal stipendium na British American Drama Academy. První filmovou zkušeností pro něj byla role v dramatu Casualty a hned poté se objevil ve filmu Oscar Wilde. Dostával další nabídky, ale rozhodl se pro studium na prestižní londýnské škole Guildhall School of Music and Drama, kde si zahrál v několika klasických divadelních představeních (Racek, Večer tříkrálový, Trojanky).

Orlando Bloom ve filmu Trója Potom ale přišla událost, která ohrozila celou jeho kariéru i život. Když trávil jedno sobotní odpoledne u přátel, snažil se jim pomoci otevřít zaseknuté dveře na terasu. Vylezl z okna a chtěl přejít po římse na terasu. Špatně šlápl a spadl ze třetího patra na záda. Doktoři se domnívali, že už nikdy nebude chodit, ale mícha naštěstí nebyla natolik poškozená. Orlando Bloom po uzdravení dokončil studium a stál se posléze žádanou hereckou hvězdou.

Dva dny před tím, než získal titul bakaláře, se v Londýně objevil režisér Peter Jackson, hledající herce do připravované trilogie Pán prstenů. Orlando se nejprve účastnil konkurzu na roli Faramira, tu ale získal australský herec David Wenham. Jackson nabídl Orlandovi roli mladistvě vyhlížejícího, 2 931 let starého elfa Legolase. Rok a půl natáčel Orlando na Novém Zélandu s Ianem McKellenem a Viggem Mortensenem, jezdil na koni, učil se střílet z luku a šermovat. Po uvedení prvního dílu Pána prstenů: Společenstva Prstenu se z Blooma naráz stala hvězda první velikosti. Byl velmi překvapený, když se vrátil z dovolené v Indii a našel své jméno mezi dvaceti nejvyhledávanějšími na internetu.

Orlando Bloom ve filmu Piráti z Karibiku V roce 2001 přišel do kin válečný snímek Černý jestřáb sestřelen a sesadil Společenstvo Prstenu z první příčky žebříčku návštěvnosti; Orlando hrál v tomto filmu vedlejší roli jednoho z vojáků. Během dvou let se pak v kinech objevila i zbylá pokračování Pána prstenů (Dvě věže a Návrat krále). V roce 2003 Orlando hrál po boku Johnnyho Deppa, Geoffreyho Rushe a Keiry Knightleyové v dalším trháku jménem Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly. Blooma jako pirátova přítele Willa Turnera se diváci dočkají ještě dvakrát, druhý díl s podtitulem Truhla mrtvého muže vstoupilo do kin v roce 2006, trojka Na konci světa letos.

Ve velkofilmu Trója, kde byl jeho kolegou Brad Pitt, představoval Bloom Parida, také hrál titulní úlohu mladého boxera v komedii The Calcium Kid a po boku Billa Paxtona v thrilleru Haven. V roce 2005 se objevil v dobrodružném historickém filmu Ridleyho Scotta s názvem Království nebeské. V kinech se již objevil také film Elizabethtown, jehož natáčení se Bloom původně neměl účastnit, jenže původně vybraný Ashton Kutcher nakonec tvůrcům nevyhovoval jako partner Kirsten Dunstové, která se představila v hlavní ženské roli. Čeští diváci se tedy vůbec nemusí obávat, že by tohoto sympatického černovlasého mladíka ztratili z dohledu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.