„Oppenheimer umělé inteligence,“ říká režisér nového sci-fi Stvořitel

4. 9. 2023 - 14:10 | Novinky | Adam Homola

„Oppenheimer umělé inteligence,“ říká režisér nového sci-fi Stvořitel zdroj: Foto: 20th Century Studios

Umělá inteligence se stále více prosazuje nejen v našem každodenním životě, ale také v oblasti kinematografie. Ostatně jen letos se coby hlavní „nepřítel“ objevila v několika filmech, včetně třeba Mission: Impossible.

Tento trend dále posouvá nový velkolepý sci-fi epos Stvořitel, který režíruje Gareth Edwards (Rogue One: Star Wars Story).

A kdo že je onen filmový stvořitel AI? „Je to Oppenheimer umělé inteligence,“ tvrdí v rozhovoru pro Empire Edwards. „Už léta se po nich pořádá velký hon. Na jedné straně světa je to něco jako postava Usámy bin Ládina - veřejného nepřítele číslo jedna. Na druhé straně [v Nové Asii] jsou bohem, mesiášem, a lidé za ně budou bojovat na život a na smrt.“

Vnější design, kdy je každý „robot“ přiznaný a divák tak nemusí řešit kdo je a kdo není android, však nebyl jediným Edwardsovým cílem. Režisér se ponořil také hluboko do jejich emocionální a intelektuální výbavy. „Všichni jsou stejně inteligentní jako ostatní a chovají se k sobě stejně,“ poznamenává. "Myšlenka umělé inteligence, která se potýká s duchovními otázkami, byla významnou motivací mé touhy natočit tento film. Stvořitel je roboty vnímán jako 'Bůh' - a přitom je právě tou osobou, kterou se Američané snaží zlikvidovat,“ uzavírá pro Empire Edwards.

Ve filmu hrají Gemma Chan, John David Washington, Allison Janney, Ralph Ineson, Ken Watanabe, Marc Menchaca, Sturgill Simpson, Amer Chadha-Patel, Michael Esper, Mackenzie Lansing, Leanna Chea, Madeleine Yuna Voyles, Rad Pereira a další.

Stvořitel bude mít v českých kinech premiéru už 28. září.

zdroj: 20th Century Studios

Zdroje: Empire Online

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.