Operace: Hacker (jiný pohled)

28. 1. 2008 - 15:27 | Recenze | red

Operace: Hacker (jiný pohled) zdroj: tisková zpráva

Pravidla: když se jeden vbourává do počítačového programu, zpravidla se mu po obrazovce neprohánějí třírozměrné animace

Pravidla: když se jeden vbourává do počítačového programu, zpravidla se mu po obrazovce neprohánějí třírozměrné animace. Je to milá idea cyberpunku, ale realita je jinde. Když se jeden vbourává do chráněných dat, obvykle na to spotřebuje víc, než jednu lahev archivního červeného vína. Obvykle na to nepotřebuje centrum se sedmi monitory. Ale svou životní zkušeností se v Operaci: Hacker opravdu řídit nesmíte. Museli byste věřit, že existuje tajná US organizace na boj s terorismem (vcelku aktuální, že?), která, dle zaníceného projevu pana Američana Travolty mnohonásobně trestá veškeré teroristické útoky proti Vlasti a Svobodám jejích občanů. Hehe. Kdyby vás napadlo sál opustit, tak však přijdete o vzrušující finále, po jehož shlédnutí možná změníte pohled na celého 11. září.

na dálnici je živo Operace: Hacker, jak zní český převod mnohem prozaičtějšího názvu Swordfish (Mečoun), je vskutku neuvěřitelné dílo. Již akčně laděná expozice je nepříjemně zdlouhavá. Zbystříte tedy. Následný příběh ale přesto překonává veškerou fantazii- potrestaný hacker Stanley Jobson (Hugh Jackman) se nesmí stýkat s milovanou dcerou a žije v ústraní. Je najat excentrickým Gabrielem Shearem (John Travolta), aby provedl vloupání na jistá konta (za účelem naplnění jiných kont, kont zmíněné tajné, vpodstatě teroristické, organizace), za což je mu (Stanleymu) slíben kufr peněz, který bude moct nasypat do chřtánu soudům a dostat dceru zpět. Celé se to pak trošku zkomplikuje, ale výsledek je jediný: jeden z nejpříšernějších filmů roku, nestoudná propaganda, lehce čitelné postavy, motivy z mýdlových oper, které navíc jsou stále dokola zdůrazňovány, abyste náhodou mezi popcornem a pepsi nezapoměli. Rádoby hype prostředí počítačových pirátů, kde nesmí chybět divoká uts uts párty a nadržené roštěnky. Snad ironií osudu je, že pan hacker celou dobu nosí ošoupanou bundu s americkou vlajkou na rameni.

Jako pohled na popravené námořníky, prázdné lahve po včerejším mejdanu, působí úvodní Travoltova hláška o „sračkách, které se teď v Hollywoodu točí“. Ach ne!!!! Jakési hry na tajná spiknutí, znásilnění Fantomase násadou od koštěte, James Bond nabodnutý na americkou vlajku a víte, co znamená NYC ve wingdings, ne?! Operace: Hacker je scénáristický propadák, kde rádoby blyštivé detaily (tajemné Travoltovy citace) musí zakrývat autorskou bezmoc. Je fascinující, že tentokrát nezůstalo jen u scénáře, ale i celé technické zpracování, mnohdy jediná příjemná stránka „hollywoodských sraček“, je neuvěřitelně zfušované. John Travolta si do své filmografie zařazuje další biják mizerné úrovně a možná by měl změnit agenta. Halle Berry je sice prima roštěnka, ale k čemu???

Dominic Sena si Operací: Hacker po vcelku jedlých 60ti vteřinách také mohutně pohorší, i když nejspíš jenom u diváků. U US.gov asi naopak. Nabubřelost filmu je opravdu kapitální a vzhledem k tragickým událostem 11.09.01 nabývá ještě masivnějších rozměrů a zřejmě se nelze co divit, že ty domy byly zbourány. Tenhle film si nezaslouží nejmenší slitování.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.