Operace: Hacker

28. 1. 2008 - 15:28 | Recenze | red

Operace: Hacker zdroj: tisková zpráva

Pokud jste u 60 sekund nechápali, proč do tak špatně napsaného příběhu, který byl stejně jen záminkou, jak projevit vášeň pro rychlá auta, potřeboval Dominic Sena obsadit hvězdy typu Nicholase Cage, Angeliny Jolie a dalších, tak teď už je jasné, že důvodem byl megalomanský zvyk lidí od formule dělat všechno ve velkém, za velké peníze a s kulisou prsatých amerických krásek. No a nejsou snad filmové stars takové prsaté krásky Hollywoodu, nejsou snad v některých filmech jen na ozdobu a zvýšení prodejnosti?

Zatímco u 60 sekund však Sena skromě zůstával v zajetí své neškodné vášně k automobilům, a přinesl na plátna zatím nejlepší digitální, i když celkově béčkovou, auto operu, v Operaci Hacker se pustil do terorismu a světové politiky. Jeho jediným štěstím nakonec je, že stále ještě prozíravě setrval na území akčního komiksu, takže celý příběh, vystavěný kolem rychlostních a digitálních orgií, je možné brát s nadsázkou a jen jako vatu.

Není proto pochyb o tom, že Operace Hacker je další Senovou variací na motiv život ohrožující rychlosti, rychlosti, se kterou je možné všechno získat anebo všechno ztratit (přesně jako ve Formuli 1). Celý film je frázován v neuroticky sexuálním adrenalinovém rytmu, jehož první takty zazní ve scéně, kdy je prvotřídní počítačový pirát a hacker Stanley donucen s pistolí u hlavy (kterou drží Vinnie Jones známý drsňák ze Sbal prachy a vypadni, Podfuck či 60 sekund) a blonďatou sexbombou sající jeho penis donucen nabourat se do databáze Ministerstva vnitra. Od této chvíle už vše uhání rychlostí dvoumotorového jaguára, rychlostí kulek z protiletadlového kulometu, rychlostí strachu a vzrušení.

auťák on the way Ve svém žánru hi-tech komiks thrilleru je Operace Hacker nejlepší kousek, jaký jsem měl možnost tenhle rok u nás shlédnout, určitě lepší než Umění boje od Christiana Duguaye nebo Segalova novinka Exit Wounds. Svědčí o tom už herecké obsazení v čele s J. Travoltou, kterému sekundují velmi mužný H. Jackmann (Wolf z X-Men), sexy, sexy, sexy Halle Barry (Storm z X-Men) nebo Don Cheadle (Traffic, Volcano, The Family Man), ale také vše ostatní, od krásných žen, přes silná a rychlá auta všech druhů a velikostí, nablískané zbraně, to nejdražší počítačové vybavení až po napínavé honičky a stíhačky. Sena dokáže vyždímat napětí z každého záběru, z každého výstřelu a výbuchu (zvlášť ten úvodní jsem si opravdu vychutnal), dokonce i kabely vedou v jeho podání elektřinu nasycenou informacemi dobrodružně.

Kdo by navíc odolal hollywoodskému trháku, který otevírá věta z úst J. Travolty, jenž v roli houdiniovského padoucha Gabriela praví: „S Hollywoodem je jeden problém. Dělaj tam sračky.“ Když navíc demokraticky smýšlející hacker Stanley řeknu padouchovi, který stojí v čele tajného vládního projektu na potírání terorismu, že je vlastně stejný jako teroristé, proti nimž bojuje, museli v USA poctiví konzervativci odcházet hromadně z kina. Totální pecka pak přijde na závěr, kdy se dozvídáme, že Gabriel byl/je vlastně bývalý tajný agent izraelského Mosadu. Kdo ví, jestli to nebyl nakonec anděl. Jak už jsem ale řekl, fanoušky vynikající high-tech akční podívané nemusí mrzet legrační scénář nebo mělké dialogy, a snad ani to, že až na několik efektních záběrů počítačových monitorů a datových kabelů, tu o virtuálním světě crackingu a hackingu není řečeno ani ukázáno zhola nic, protože příběh je jenom vata a Operace Hacker se v originále jmenuje Swordfish čili Mečoun.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.