Olověná vesta (Full metal Jacket) - DVD

11. 7. 2006 - 18:50 | Téma | red

Olověná vesta (Full metal Jacket) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Stanley Kubrick Hrají: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D´Onofrio, Adam Baldwin Region: 2 Délka: 116 min

olovena_vesta_dvd
Režie: Stanley Kubrick
Hrají: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D´Onofrio, Adam Baldwin
Region: 2
Délka: 116 min.
Verze: 4:3
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina), Dolby Surround (němčina, španělština) Titulky: anglické, německé, české, dánské, hebrejské, řecké, francouzské, chorvatské, islandské, portugalské, polské

Děj
Obdivovatelé a přátelé mistrovských děl Stanleye Kubricka se dočkali. Na DVD u nás vychází kompletní edice snímků již zesnulého malíře filmového plátna. Biják Full metal Jacket (Ocelová vesta), který vznikl v roce 1987, nikdy nebyl uveden v našich kinech, a tak se k náruživému divákovi dostával především na pirátských videokazetách.

Příběh filmu je některými kritiky pokládán za nedokončený, ovšem samotný Kubrick ještě za svého života recenze podobného typu odmítal. Je to nedokončený film o nedokončené válce. Děj Olověné vesty je zasazen do období války Spojených států s komunistickým Vietnamem. Samotný film se pak sestává ze dvou částí: Tvrdého výcviku pěchoty plného šikany ze stran nadřízených i rekrutů. Výcviku, který přežijí jen nejodolnější, a to nejen fyzicky. Absurdní freska zasychá především v moment, kdy psychicky zdecimovaný vojín Pyle zastřelí svého velitele a následně ukončí i život svůj. Druhá část příběhu se odehrává v zarostlém a nehostinném Vietnamu. Kubrick jako obvykle kouzlil. Divák nemůže setrvávat nezúčastněný.

Zvuk a obraz
Nutno podotknout, že snímek původně vznikl s mono zvukovým doprovodem, který je v remasterované verzi již převeden do více kanálů. K českému divákovi se dostává film jen v původním znění s českými titulky (ostatně Kubrick považoval dabing za zásah do "jeho" filmu, který si nepřeje). Obrazově DVD příliš nevyniká, ale Kubrickův fanoušek drobné nedostatky raději neregistruje.

Výbava
Na disku se divák nedočká žádných speciálních menu či přídavných scén a podobně. Ty se jednoduše nedochovali, ani komentář režiséra se již bohužel nepodaří nikdy pořídit. A tak DVD si musí vystačit jen s jediným klasickým trailerem.

Hodnocení
Film 5/5 – Klasika. Jeden z nejlepších filmů s problematikou války ve Vietnamu vůbec.
DVD 2/5 – Když přimyslíme datum vzniku filmu, bude hodnocení o bod lepší.

Poznámka
Kolekce filmů Stanleye Kubricka, která podlehla digitalizaci čítá několik snímků, mezi něž patří například ještě Lolita, The Shining s Jackem Nicholsonem či dodnes v Británii zakázaný Mechanický pomeranč. Zdá se, že prozřeli i programoví tvůrci našich televizí a na přehlídku Kubrickovy kinematografie se může těšit majitel přípojky filmového kanálu HBO poslední říjnový týden.

Stanley Kubrick na HBO:

Pondělí 21.10. - 22 hodin - Mechanický pomeranč
Úterý 22. 10. - 22 hodin - Barry Lyndon
Středa 23. 10. - 22 hodin - Osvícení
Čtvrtek 24. 10. - 22 hodin - Olověná vesta
Pátek 25. 10. - 22 hodin - Eyes Wide Shut

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.