O čem je film Tulpan

3. 7. 2009 - 8:01 | Téma | red

O čem je film Tulpan zdroj: tisková zpráva

Mladý hrdina Asa se vrací domů z vojenské služby u námořnictva. Jeho krátká vojenská kariéra jej naučila především fanfarónskému vyprávění neuvěřitelných příběhů o gigantických chobotnicích v hlubinách oceánů, které musíte kousnout přímo mezi oči, jinak vás zardousí svými chapadly. Přesně těmito příběhy se Asa prezentuje v úvodní scéně filmu, která se odehrává v jurtě patřící rodičům vysněné nevěsty Tulpan.

Po krátké chvíli euforie z reálné možnosti získat v brzké době nevěstu (a tím pádem dle prastarých tradic i vlastní stádo) přichází pro Asu kruté rozčarování: Tulpan jej odmítá pro neatraktivní vzhled, přičemž se nemůže smířit především s jeho velkými a nadstandardně odstátými ušními boltci. Triumfální jízdu traktorem po nekonečných kazašských stepích tak střídá pokorný návrat k jediným příbuzným, kteří Asovi zůstali.

Hlavní hrdina se vrací do jurty své sestry Samal a jejího manžela Ondase, kterou obývají společně se svými třemi dětmi. Asa začíná pracovat jako pomocník Ondase a asistuje mu při práci s jeho početným ovčím stádem. Velmi brzy však začínají na povrch vyplouvat nepřekonatelné rozpory mezi Asou a Ondasem: zatímco Asa uvažuje o životě ve městě a nemá ke stádu žádný vztah, Ondas jím pohrdá pro jeho nešikovnost a apatický vztah k práci.

Po sérii několika konfliktů mezi Asou a Ondasem se oba, společně s Asovým přítelem Bonim, vrací k rodičům Tulpan a znovu je žádají o ruku jejich dcery. Tulpan však Asu znovu odmítá, i přesto, že Boni její rodiče pomocí fotografie přesvědčuje, že princ z dalekých zemí (na fotografii je britský princ Charles) má ještě více odstáté uši než Asa.

Mezitím se objevuje nový problém: Ondasovo ovčí stádo začíná pronásledovat podivné prokletí a veškerá jehňata se rodí mrtvá. Ondas volá veterináře, který mu doporučí přestěhovat stádo na jiné místo.

Světácký přítel Boni, prohánějící po široširých kazašských stepích na traktoru polepeném pornografickými fotkami, Asu neustále přemlouvá k odchodu do města. Asa se stále nemůže rozhodnout mezi dvěma světy, z nichž každý je pro něj jistým způsobem nevhodný (ve stepi je Asa blokován Tulpan a ponižován Ondasem, město pro něj představuje tajemný a neznámý prostor).

Jeho rozhodnutí nakonec ovlivní mystická zkušenost v nekonečné stepi: Asa zde vlastníma rukama pomůže porodit jehně, které se rodí zdravé a které znamená naději pro celé Ondasovo stádo. Tento zážitek přiměje Asu zůstat se Samal, s Ondasem a se stádem a společně s nimi se v samém závěru filmu přesouvá na nové pastviny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.