Nový svět

28. 1. 2008 - 9:44 | Téma | red

Nový svět zdroj: tisková zpráva

Nový svět (The New World), očekávaný čtvrtý snímek Terrence Malicka (Zapadákov) v jeho více než třicetileté kariéře, se odvíjí nejprve velkolepě rozvážně, posléze pomalu a pateticky a nakonec pouze jaksi nekonečně

Nový svět (The New World), očekávaný čtvrtý snímek Terrence Malicka (Zapadákov) v jeho více než třicetileté kariéře, se odvíjí nejprve velkolepě rozvážně, posléze pomalu a pateticky a nakonec pouze jaksi nekonečně. Nudně.

Nový svět Nový svět vypráví o úvodních kapitolách anglické kolonizace severoamerického kontinentu. Za majestátních Wagnerových tónů přistávají tři britské plachetnice roku 1607 u břehů dnešní Virginie. Z lesů je pozorují divoši. Na jejich sofistikovaných líčeních a tetováních splývá kamera Emmanuela Lubezkiho v dlouhých a klidných záběrech. Angličan John Smith (Colin Farrell) pozoruje oblohu. Přes mříže. Byl zajat za jakousi vzpouru a na souši bude popraven. Na souši však kapitán Newport (Christopher Plummer) sezná, že by se mu každá bílá ruka bude hodit a oprátku ze Smithe sejme. Obě skupiny člověčího rodu se následně potkají na nedaleké louce. Pod Malickovou citlivou režií probíhá seznámení téměř intimně. Indiáni se zvědavě dotýkají zbroje strnulých Angličanů, čichají k nim a dětsky výskají.

Nový svět Amerika sama Angličany tak přátelsky nevítá. Vojáci trpí nemocemi a hladem. Newport nechává budovat pevnost James Fort a Smithe určí kapitánem průzkumné poříční výpravy za indiánským králem. Expedice končí nezdarem a Smith je zajat. Před popravou jej v poslední chvíli zachrání dospívající náčelníkova dcera Pocahontas (Q’orianka Kilcherová). Spanilá domorodkyně Smithovi od prvního momentu učaruje. V čistém opojení se navzájem učí svým jazykům, procházejí se velkolepou, bělochem nezprzněnou krajinou a venkoncem se mají fajn. Smith v okouzlení sžívá s domorodci a režisér tyto obrazy předkládá s něhou a zřetelným steskem po absenci podobného ráje na dnešní Zemi.

Nový svět Po několika měsících se Smith sám vrací do zahnědlé, blátivé, špínou a zmarem sužované anglické pevnosti a jeho sen končí jako švih šavlí. Ty motivace nejsou zcela jasné, ale přes všechen řev svého srdce, přes všechny vrásky na Farrellově tváři a teskné pohledy Pocahontas při jejich občasném setkání (den Díkuvzdání) se Smith ke své princezně obrátí zády. Tady by mohl Nový svět skončit. Střet dvou světů, souboj noblesních domorodců z krásné země a evropských osadníků svázaných korzetem své civilizace vypráví Malick přírodními scenériemi, v nichž jsou lidští hrdinové hosty. Možná je to tím, že Smith úplně nerozumí své touze a žádosti a potřebuje jít pořád dál. Objevovat, vracet se a vůbec tak nějak po bělošsku trpět.

Malick se ovšem podobným úvahám nevěnuje. Na plátně se v duchu tradičních kovbojek odvíjejí střety mezi romantickými divochy a barbarskými bledochy. Opuštěná Pocahontas padne do oka nově příchozímu osadníkovi Johnu Rolfeovi (Christian Bale), začne s ním hospodařit a nezadržitelně se poevropšťuje.

Nový svět To nejzajímavější se tedy v Novém světě odehraje v první hodině. Smithovy úvahy, které v té době nepostrádají kouzlo, se později stanou zbytečnou repeticí, stejně jako princezniny monology. Malickovi se nedaří poslat na plátno Rolfeho a zároveň doufat, že Smith bude udržovat napětí zpoza kulis. Farrellovo podání je jako obvykle trošku silové, ale nechybí mu charisma a chuť se do Smitha ponořit. Asketický Bale jej ve druhé části nenahrazuje, podává Rolfeho jako kmínek, o který se může princezna pohodlně opřít. Pocahontas načíná Kilcherová s roztomilou naivitou a dokončuje s viditelným steskem. Ve vedlejší roli vojenského velitele se objevuje David Thewlis.

Lubezkiho obrazům kraluje vybělená vlhkost: obloha je bledá, kukuřičná pole a hluboké lesy přímo tají vodou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.