Noční let - preview

24. 10. 2005 - 8:41 | Téma | red

Noční let - preview zdroj: tisková zpráva

Rachel McAdams a Cillian Murphy v thrilleru na palubě civilního letadla od Wese Cravena. Mistr pokleslých žánrů Wes Craven se ve snímku Red-Eye pouští na půdu psychologického thrilleru a ve výšce 10 km nad zemí režíruje ve hře kočky s myší ambiciózní bitvu nervů mezi pasažérkou a zabijákem

Mistr pokleslých žánrů Wes Craven se ve snímku Red-Eye pouští na půdu psychologického thrilleru a ve výšce 10 km nad zemí režíruje ve hře kočky s myší ambiciózní bitvu nervů mezi pasažérkou a zabijákem.

„Red-Eye“ je slangový výraz pro celonoční let. Lisa Reisert (Rachel McAdams) létání nesnáší. A během zpožděného nočního letu do Miami jí věru čeká jiná hrůza, než jen turbulence a bouřky.
Ještě při čekání dole v hale se s Lisou spřátelí zdánlivě pozorný mladík Jackson (Cillian Murphy). Jejich příběh má ale daleko k milostné příhodě z Márquezovy série 12 povídek o poutnících. Jackson sice vyfasuje místo vedle Lisy, ale plán a účel jeho cesty nechá dívku strachy bez dechu. Jackson je na palubě, aby zneškodnil vysoce postaveného muže a Lisa je v jeho partii klíčovým pěšcem. Pokud odmítne spolupracovat, Jackson neváhá dát příkaz zabít jejího otce. V letícím aeroplánu přitom Lisa nemá šanci zavolat pomoc, aniž by nevystavila nebezpečí sebe, otce, nebo spolupasažéry.

Red Eye Vzhledem k žánru by Red-Eye mohlo přilákat širší obecenstvo. V oblasti klaustrofobie osobní letecké přepravy je ale dneska těsno: Robert Schwentke momentálně chystá thriller Flightplan s Jodie Fosterovou v roli matky, které se na palubě ztratí dcera, jejíž přítomnost ale ostatní popírají.

Okatá kanaďanka Rachel McAdams se uvedla snímky jako Zápisník jedné lásky (The Notebook), či Protivný sprostý holky (Mean Girls). Letos se objeví ještě v rozverné komedii The Wedding Crashers.
Red Eye Cillian Murphy z Irska na sebe upozornil v Boyleově katastrofickém thrilleru 28 dní poté (28 Days Later) a momentálně sbírá body coby Jonathan Crane v Batman začíná (Batman Begins).
Pro Red-Eye se Murphy zbavil irského přízvuku a snaží se tvářit americky, což mimo jiné obnáší nečekanou porci úsměvů.
Zatímco McAdams v ukázkách vypadá jako panenka barbie, Murphy slibuje svými oplzlými úsměvy a chladnýma očima mrazení v zádech.
Lisina starostlivého otce Joea dává Brian Cox, nezaměnitelný hráč charismatických pánů. Tentokrát je však nezvykle pohublý a s kratšími obarvenými vlasy téměř k nepoznání.

Red-Eye vzniká dle scénáře Carla Ellswortha, který dosud psal televizní seriály jako Cleopatra 2525, či The New Adventures of A.R.K.. Kameraman Robert D. Yeoman oproti tomu natočil slavné Van Santovo drama Drugstore Cowboy a v posledních letech často spolupracuje s Wesem Andersonem (Život pod vodou (The Life Aquatic with Steve Zissou)).

Red Eye Wes Craven patří od konce 70.let mezi špičku horroru a trashe. Adaptoval komiks Msta přichází z močálu (The Swamp Thing), vytvořil legendární Noční můru v Elm Street (A Nightmare On Elm Street), či sérii Vřískot (Scream). Se sobě vlastním smyslem pro ironii a nadhled v plovině 90.let natočil Nová noční můra (New Nightmare), kde se Freddy Krueger snaží zabít své tvůrce i herce.
Posledním Cravenovým počinem před Red-Eye je vlkodlacký horror Prokletí (Cursed), jehož výroba se nečekaně protáhla, a tak vyšel až letos na jaře. Režisérovu současnou ofenzívu podtrhuje Alexandre Aja (Haute tension), který připravuje remake Cravenova horroru The Hills Have Eyes z roku 1977.

Jednotlivé upoutávky k Red-Eye zatím nejvíc odlišuje interpretace názvu snímku – zatímco teaser končil záběrem na Murphyho rudnoucí oko, trailer už informuje, že Lisu čeká „Red Eye“. Oba klipy však zaujmou elegancí rychlého střihu a spolu s nadějným Cillianem Murphym lze doufat, že Red-Eye bude slušná podívaná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.