Noc v muzeu – preview

3. 7. 2008 - 12:25 | Téma | red

Noc v muzeu – preview zdroj: tisková zpráva

Ben Stiller hraje v dětském dobrodružství, jehož hlavními atrakcemi jsou precizní digitální triky

Ben Stiller hraje v dětském dobrodružství, jehož hlavními atrakcemi jsou precizní digitální triky. Nebo vás snad neláká spatřit oživlou tlupu pralidí, živou armádu minivojáčků anebo kostru tyrannosaura, uhánějící za svou kořistí po chodbách muzea? Na tuhle noc Stillerův hlídač Larry asi jen tak nezapomene. A s trochou štěstí a tvůrčího umu režiséra Shawna Levyho (Růžový panter, 2006) na ni nezapomenou ani milovníci fantastických komedií. Že to ale bude taková sranda jako klasika bratrů Marxových Noc v opěře (1935), to vám asi nikdo nezaručí…

SYNOPSE:

Larry Daley (Ben Stiller) je za ubožáka. Jen snílek, nad nímž někdejší manželka dávno zlomila hůl. Zanedlouho o něm ztratí iluze i desetiletý synek Nick (Jake Cherry). A v práci se mu taky moc nevede. V žádné z mnoha, které během let vystřídal. Právě teď nastupuje jako noční hlídač v muzeu. Přírodopisně-vlastivědném. Nebyl by to Larry, kdyby i tak zdánlivě snadný úkol nezpackal. Vzal totiž na lehkou váhu varování zkušenějšího kolegy: nikdy, za žádných okolností nikoho nepouštět ven z budovy. Rada podivná, avšak praktická. V noci totiž vše v muzeu ožívá. Drobné figurky i velké sochy mají snahu řádit po chodbách. Velryba začíná zpívat svou tklivou píseň. Ze statické kostry tyrannosaoura se stává zatroleně dynamická kostra tyrannosaura. A zdá se, že má i po milionech let instinkty lovce…

INSPIRACE:

Námětem i vizuální podobou film připomene trikové féerie jakými jsou Jumanji (1995), Zathura (2005) nebo Polární expres (2004). S těmito snímky má ostatně společný zdroj inspirace: ilustrovanou dětskou knížečku. Tu s názvem Noc v muzeu napsal a nakreslil už v roce 1993 chorvatský výtvarník Milan Trenc a měla všehovšudy 32 stránek. Už podle toho nám musí být jasné, kde tento film hledá a nachází svého diváka. Ano, mezi těmi úplně nejmenšími. Přesně v duchu tvorby jednoho z producentů filmu, režiséra Chrise Columbuse (Sám doma 1 a 2, Harry Potter 1 a 2).

UPOUTÁVKA:

Trailer je hlavně přehlídkou digitálních bonbónků, které na diváka v kině čekají. Stručný nástin prostředí, procházka strnulými expozicemi. A pak už jen jejich proměna v semeniště bláznivin. Od neandrtálců k velrybám a armádám drobounkých figurek. Nejvíc pozornosti sklidí samozřejmě kostra dravého ještěra. Krátce se setkáme i s hereckými hvězdami filmu – kromě obligátního Bena Stillera coby nadmíru překvapeného hlídače Larryho to jsou hlavně Robin Williams alias oživlá socha prezidenta Theodora Roosevelta a Stillerův herecký souputník Owen Wilson jako malinkatý pionýr Jedidiah. Přehledně uspořádaná upoutávka neklade na diváka žádné extrémní nároky – prostě jen ukáže většinu z lákadel. Nic více, nic méně.

OBSAZENÍ:

Noc v muzeu jistě bude těžit také z jedinečného hereckého ansámblu. Začít pochopitelně musíme od muže, jenž má na filmové smolaře a trumbery přímo patent – Bena Stillera. Po jeho boku se představí malý Jake Cherry (nezávislá komedie Zbožňuju prachy!) jako syn našeho hrdiny. Epizodky byly svěřeny nejen Robinu Willliamsovi a Owenu Wilsonovi, ale třeba taky hvězdám let dávno minulých Dicku Van Dykeovi a Mickeymu Rooneymu. Objevujeme i Paula Rudda (Pravidla moštárny, sitcom Přátelé), Carlu Guginovou (známe ji z trilogie Spy Kid nebo z noirového Sin City – města hříchu) nebo anglické komiky Rickyho Gervaise (britcomy Kompars a Kancelář) a Stevea Coogana (Cesta kolem světa za 80 dní, Tristram Shandy). Nos druhého z nich byl bezmála stvořen k tomu, aby si jeho nositel jednoho dne zahrál římského legionáře – teď má Coogan příležitost.

TVŮRCI:

Adaptování Trencovy knihy se ujali píšící herci Thomas Lennon a Ben Garant. S jejich společnou scenáristickou prací jsme se setkali už u rodinných komedií Ochránce a Můj auťák Brouk nebo amerického remaku akční komedie Taxi. Ani v jednom případě se ale diváci moc nepobavili. Také jméno režiséra Shawna Levyho není zrovna příslibem skvěle odvedené práce – tento komediální specialista má na kontě dva nikterak slavné filmy se Stevem Martinem, Dvanáct do tuctu a předělávku Růžového pantera. Do štábu si nicméně Levy přibral špičkové řemeslníky, pro kteří mají s fantastickými dobrodružstvími bohaté zkušenosti. Za kamerou stojí Mexičan Guillermo Navarro (Spy Kids, Hellboy, Zathura). Hudební doprovod má na starosti Alan Silvestri, jehož tóny známe třeba z filmů Roberta Zemeckise (trilogie Návrat do budoucnosti, Honba za diamantem, Polární expres) a Stephena Sommerse (Mumie, Van Helsing). Don Zimmermann se přes Rockyho IV (1985) a Ace Venturu: Zvířecího detektiva (1994) prostříhal až ke Kocourovi (2003). A vizuální afekty? O ty se postarali specialisté z Rhythm & Hues, jimž byly už dříve svěřeny digitální pasáže z trilogie Pán prstenů (2001-03) nebo ze snímků Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) a Superman se vrací (2006).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.