Noc v muzeu 2

20. 5. 2009 - 21:39 | Téma | red

Noc v muzeu 2 zdroj: tisková zpráva

Komedie Noc v muzeu (2006) patří k nejlepším dětským filmům posledních let. Pohádkově laděný příběh o malém človíčkovi, který najde smysl života ve strážení oživlých exponátů v přírodopisném muzeu, neoslnil právě originálním dějem

Komedie Noc v muzeu (2006) patří k nejlepším dětským filmům posledních let. Pohádkově laděný příběh o malém človíčkovi, který najde smysl života ve strážení oživlých exponátů v přírodopisném muzeu, neoslnil právě originálním dějem. Zásluhou knižní předlohy Milana Trenče ale zůstalo efektní hemžení digitálních triků v pevném rámci a snímek získal jednotný styl.

Na druhý díl čekali diváci pouhé tři roky. Vrací se ústřední hrdina Larry Daley v podání Bena Stillera i režisér Shawn Levy. Chybí ale pevná dějová kostra, na níž by tvůrci pověsili všechny vizuální lákadla. Noc v muzeu 2 má ještě k tomu snahu vzdělávat malé diváky. Jako by si tvůrci neuvědomovali stokrát ověřenou pravdu: že nejvíce nudí kombinace zábavy a výuky. Film funguje snad jen jako reklama na Smithsonian Institution, rozsáhlý muzejní komplex ve Washingtonu, kde se valná většina děje odehrává.

Larry Daley zachránil New York a stal se hrdinou okamžiku. To bylo ale před lety. Teď je z něj úspěšný, už ne právě mladý muž. Vlastní firmu, která vydělává miliony. Jenže Larry se bez své bývalé práce nočního hlídače cítí osamělý. Z nudy ho vytrhne až drzá opička Dexter. Nezbedný obyvatel Larryho muzea se zmocnil kouzelné desky, která má moc oživovat zdánlivě mrtvé sochy. A protože Dexter, deska i ostatní Larryho přátelé míří z New Yorku na uskladnění do Washingtonu, v okolí Bílého domu bude zanedlouho pořádně veselo. Novou šanci ujmout se světovlády dostal faraón Kah Mun Rah (Hank Azaria). A proti němu stojí Larry se starou partou kolem malinkého kovboje Jedediana (Owen Wilson) a Římánka Octavia (Steve Coogan), doplněnou o pilotku Amelii Earhartovou (Amy Adamsová). A možná přijde i prezident, nejenom osvědčený Theodore Roosevelt (Robin Williams)...

Režisér Shawn Levy spolu se scenáristou Thomasem Lennonem zvolili taktiku střídat atrakce jak svaté ve Staroměstském orloji. Konverzační vtípek nahrazuje dobrodružstvím a naopak. Akční sekvence, citující z Dobyvatel ztracené archy (1981), Krotitelů duchů 2 (1989) a nebo 300: Bitvy u Thermopyl (2006), mají solidní spád. Karel Zeman by si s oživlými chobotnicemi, raketoplány i antickými sochami jistě poradil o hodně lépe, ale dnešní Hollywood naučil diváky skromnosti. Zato žertování hrdinů je slaboučké a potřeba pospojovat akci do souvislejšího filmového útvaru vede k desítkám vycpávkových vět. Každá z nich sráží film o stupínek níž.

K nesčetným lákadlům Noci v muzeu 2 patří i účast komediálních hvězd. Z Bena Stillera už milovník ani akční hrdina nebude, i když se pokouší obě tyto tváře nastavovat. Owen Wilson, Steve Coogan nebo Ricky Gervais coby upjatý muzejní ředitel McPhee se od posledně pranic nezměnili. Jedině Theodore Roosevelt v podání Robina Williamse dostal víc prostoru a dva (z pěti či šesti) vtipných momentů celého filmu. Kouzlo Amy Adamsové funguje i v případě dobrodružně naladěné letkyně Amelie Earhartové. Dalšími nováčky jsou Jonah Hill (nejapný strážný Brandon) a Bill Hader (úsměvná úložka parádivého generála Custera) nebo neobrýlený Jay Baruchel (námořník Motorola). Mihne se i scenárista Thomas Lennon coby letecký pionýr Wilbur Wright. Boxerská legenda George Foreman „hraje“ sám sebe – nepříliš šťastně.

Záporný náboj vytvářejí Hank Azaria, který se po delší době vrací na plátna jako arcilotr „k popukání“ Kah Mun Rah. Generály jeho armády hrají třeba režisér a herec Christopher Guest (Ivan Hrozný), jehož věhlas si za oceánem nezadá s Woodym Allenem, anebo Alain Chabat jako pitvořivý Napoleon Bonaparte.

Noc v muzeu 2 je po (relativně) komorním prvním dílu zklamáním. Snímek je pojat zbytečně velikášsky, postrádá ale důvtip jak na straně děje, tak i humoru. Scenárista Lennon měl možnost kombinovat osoby, prostředí i herce bez jakýchkoli omezení. Podle toho se též zařídil a proto vznikl film jak z receptu Pejska a Kočičky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.