Nightmare at Noon

23. 2. 2009 - 16:15 | Téma | red

Nightmare at Noon zdroj: tisková zpráva

Řecký režisér Nico Mastorakis patří k těm tvůrcům, kteří přes nepochybně vřelý zápal pro věc nedokázali svými výtvory zaujmout a prorazit mezi šťastnější bardy filmového konzumu

Řecký režisér Nico Mastorakis patří k těm tvůrcům, kteří přes nepochybně vřelý zápal pro věc nedokázali svými výtvory zaujmout a prorazit mezi šťastnější bardy filmového konzumu. Do šedého průměru nájemných řemeslníků, co pro své producenty sekají rutinérské majstrštyky jak na běžícím pásu. Režiséry, kteří z prefabrikátů slepují to, co potom můžeme netečně – spolu s pytlíkem buráků – slupnout v televizi nebo na DVD. Přestože Mastorakis nedosáhl ani na tuto minimální metu, nedá se říci, že by na rozdíl od zmíněných typů postrádal chuť a elán. Už doma v Řecku si připsal na konto několik neúspěšných snímků, a po příchodu do USA v tomto trendu vytrvale pokračoval. Poslední film .com for Murder (s Nastassjou Kinski) natočil v roce 2002, ve svých 60 letech.

Je zajímavé, že jeho rukama prošli i herci, kteří by teoreticky neměli v jeho filmech co dělat. Ano, Nastassja Kinski nehrála vždy jen v kvalitní kinematografii, ale Mastorakis je přece jen hodně silná káva. Nevím, zda jsou na tom herci tak špatně, nebo zda je šikovně vydírá, nebo je všechny najednou vytáhl z hořícího domu (který sám zapálil). Faktem zůstává, že se před jeho kamerou nezřídka mihnou tváře přinejmenším známé či povědomé. V případě Nightmare at Noon to byl prototyp postarších kladných hrdinů George Kennedy (šéf Leslieho Nielsena v Bláznivé střele, Frajer Luke, Letiště, Tucet špinavců) a prototyp záporných hrdinů středního věku Brion James (replikant z Blade Runnera, Dalších 48 hodin, Tango & Cash, Rudé horko).

Bo Hopkins Mastorakis vymyslel a napsal scénář o zapadlém městečku, kde se jedné noci objeví záhadná skupinka uniformovaných ozbrojenců v dodávkách. V jejich středu se pohybuje podivný chlapík – albín (Brion James), jenž za asistence své kohorty infikuje zdroj pitné vody ještě podivnější zelenou látkou. Druhý den ráno do městečka zamíří karavan obývaný právníkem rockových hvězd Kenem Griffithsem, jeho chotí Cheri. Cestou vezmou na palubu ještě tvrďáckého stopaře Reillyho, v nezbytné kožené bundě a zrcadlovkách. Po jejich příjezdu do městečka dostanou události rychlý spád. Ukáže se, že kdokoli požije doušek vody, promění se v šílenou zelenou vraždící zombie. Naše trojice náhodných kolemjdoucích se spojí s místním šerifem (George Kennedy) a jeho dcerou Julií, aby společně zastavili běsnící zelené nebezpečí.

G. Kennedy a K. Rossová Nightmare at Noon není pochopitelně žádný oscarový zázrak, ale čiší z něj až salieriovské nasazení. Tím se Mastorakisovi daří odsunout nedostatek talentu z divákova zorného pole a předvést pár hezky vymyšlených akčních scén. Přes minimalistický rozpočet se mu také podařilo do děje zakomponovat několik efektních výbuchů a hezkou honičku dvou vrtulníků mezi skalami. V každém případě jde o typické béčko, které seriozního a pravověrného fanouška obdobných kousků nezklame. Vezmeme-li navíc v úvahu pořizovací náklady na DVD, které lze v Levných knihách koupit za směšných 29 Kč (pro jistotu to napíšu slovy: dvacet devět), není naprosto co řešit!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.