Nicholas Winton - síla lidskosti

3. 5. 2005 - 18:41 | Téma | red

Nicholas Winton - síla lidskosti zdroj: tisková zpráva

Nicholas Winton se ocitl v centru pozornosti britských a posléze světových médií již před více než deseti lety, kdy vešla ve známost jeho humanitární akce, která na počátku 2

Nicholas Winton se ocitl v centru pozornosti britských a posléze světových médií již před více než deseti lety, kdy vešla ve známost jeho humanitární akce, která na počátku 2. světové války zachránila život 669 českým dětem, Ty byly pro svůj židovský původ nebo odbojovou činnost v ohrožení života a hrozilo vážné nebezpečí, že skončí v internaci. Nicholas Winton dostal v roce 1939, právě když se chystal na dovolenou do Švýcarska, výzvu od přítele Martina Blakea z Prahy, aby se připojil k jeho snaze pomoci lidem, kteří se rozhodli pro emigraci. Mladý úředník londýnské burzy, kterým Winton tehdy byl, se tohoto ůkolu chopil s mimořádným zaujetím. Rozhodl se získat od evropských zemí přímo válkou neohrožených vstupní víza pro ohrožené děti (uspěl u Švédska a u Velké Británie). Od 14. března 1939 do 2. srpna téhož roku odjelo z Prahy několik vlaků s "Wintonovými" dětmi. Řada z nich i s falešnými dokumenty; k tomuto kroku se Nicholas Winton rozhodl poté, když zjistil, že je pro něho mnohdy těžší přesvědčit úředníky svobodných zemí, než riskovat průjezd vlaků Německem.

N. Winton dnes Po padesáti letech došlo k setkání Nicholase Wintona s "jeho" dětmi. Řada z nich dnes žije v Čechách, již jako důchodci, na svého zachránce vzpomínají s úctou a podávají svědectví o svém odjezdu a pobytu v emigraci. Čin Nikolase Wintona byl oceněn Řádem britského impéria i dalšími vyznamenáními včetně ceny Simona Wiesenthala. V současnosti žije třiadevadesátiletý Nocholas Winton v Maidenheadu poblíž Londýna těší se stále dobrému zdraví.

V prosinci 1997 zaujal tento příběh režiséra Mateje Mináče. Natočil podle něho nejprve celovečerní hraný film Všichni moji blízcí (s Jiřím Bartoškou). Nakonec se rozhodl podchytit svědectví dosud žijících pamětníků v podobě dokumentárního filmu. Podařilo se mu vyhledat i dobové dokumenty ve filmových archívech, na kterých je zachycen Winton s dětmi, odjezdy vlaků i usídlování dětí v Británii. Komentář k filmu namluvil Joe Schlesinger, jeden ze zachráněných, dnes reportér kanadské televizní stanice CBC. Snímek, dohotovený v roce 2002, byl se značným ohlasem uveden na několika filmových festivalech včetně MFF v Karlových Varech. Premiéra v New Yorku se konala 18. září 2002 za účasti Nicholase Wintona, některých zachráněných dětí a diplomatických a kulturních celebrit. Britská premiéra v kulturním centru Barbican byla 25. září. V Izraeli měl film premiéru 27. září na festivalu v Haifě. Kanadská premiéra byla 5. října ve Vancouveru, film získal cenu diváků.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.