Neve Campbellová

3. 4. 2008 - 14:05 | Téma | red

Neve Campbellová zdroj: tisková zpráva

Zazářila v hororové sérii Vřískot. Bývalá baletní hvězdička, která se po několika zraněních musela rozloučit s kariérou. Brzy se dokázala prosadit jako televizní a filmová herečka

Neve Campbellová Bývalá baletní hvězdička, která se po několika zraněních musela rozloučit s kariérou. Brzy se dokázala prosadit jako televizní a filmová herečka. K milníkům kariéry Neve Campbellové lze řadit melodramatický televizní seriál Správná pětka a hororovou sérii Vřískot.

Neve Adrianne Campbellová se narodila 3. října v městečku Guelph v kanadské provincii Ontario. Již v šesti letech se začala připravovat na taneční kariéru, jako devítiletá byla přijata na prestižní National Ballet School of Canada. Série zranění však přinutila Campbellovou uvažovat o brzkém konci s profesionálním tancem, na showbusiness však nezanevřela a vydala se na dráhu herečky. K herectví ostatně nikdy neměla daleko: její otec tento předmět učí na střední škole. Mnohem později se k baletu Campbellová vrátila, i když pouze jako představitelka hlavní role, autorka námětu a producentka dramatu Roberta Altmana Company, odehrávajícím se mezi členy baletního souboru.

Neve Campbellová Počátky herecké kariéry Neve Campbellové jsou spojeny s televizní obrazovkou. V roce 1991 debutovala drobnou roličkou v kanadském seriálu My Secret Identity, po několika dalších úlohách obdobného rozsahu pak v roce 1992 získala hlavní roli ve veleúspěšném (přestože podprůměrném) teenagerovském seriálu Kapela Catwalk (1992-1993). To už byl jen krůček k zisku první příležitosti také ve Spojených státech, i zde se ale Campbellová stává nejprve hvězdou televizní. Po epizodním účinkování v sériích Bojíte se tmy? a Kung Fu: Legenda pokračuje (oba 1994) přišla průlomová role kariéry: Julia Salingerová v seriálu Správná pětka. Životní osudy pěti mladých sourozenců, jejichž rodiče se zabili při automobilové nehodě, napjatě sledovala téměř celá Amerika od roku 1994 šest let. Hvězdou série byla vedle Campbellové také Jennifer Love Hewittová.

Neve Campbellová ve filmu Tři do tanga Neve Campbellová působila sice jako úspěšná protagonistka televizních produkcí (z nich stojí za zmínku například francouzský seriál Barí, syn Kazanův z roku 1994 či o dva roky mladší televizní snímek Strašidlo cantervilleské s Patrickem Stewartem), úspěch u filmu se jí však stále vyhýbal. Až roku 1996 nastal další zlom: Campbellová je obsazena do hlavních rolí několika úspěšných teenagerovských snímků. Prvním z nich byly hororově laděné Čarodějnice (1996) o čtveřici středoškolaček věnujících se magii. Velký úspěch tohoto snímku nebyl ničím v porovnání s ovacemi, které sklidil titul následující. Vyvražďovačka Vřískot (1996) režírovaná klasikem hororových filmů Wesem Cravenem úspěšně navázala na vrcholy tohoto specifického subžánru. Campbellová se v ní objevila jako středoškolačka Sydney Prescottová, která se musí postavit dvěma vraždícím maniakům. Zákonitosti hororů přímo velely, aby brzy vznikl také snímek Vřískot 2 (1997), který byl dokonce úspěšnější a opěvovanější než díl první.

Neve Campbellová Neve Campbellová po sérii obrovských hitů náhle stanula na vrcholu popularity, především u mladého publika. Bohužel však výběrem následujících úloh nedokázala své postavení potvrdit, ba právě naopak: šla od jednoho neúspěchu k dalšímu. Překombinovaný thriller Nebezpečné hry (1998) ji svedl dohromady s Denise Richardsovou či Mattem Dillonem, v retru ze sedmdesátých let Klub 54 (1998) o newyorské taneční scéně hrála společně s Mikem Myersem a Ryanem Phillippem. Hvězdného partnera v Matthewovi Perrym získala Campbellová i v romantické komedii Tři do tanga (1999), ani jeden z těchto titulů však nevzbudil výraznější pozornost a dnes se řadí mezi pozapomenutá díla.

Dalším titulem z filmografie Neve Campbellové byla komedie 460 podezřelých (2000). Snímek nabitý hvězdami jako jsou Danny DeVito či Jamie Lee Curtisová však skončil neslavně. Ani potenciálně velký hit Vřískot 3 (2000), kterým se Campbellová naposledy vrátila k roli Sydney Prescottové, nenavázal příliš úspěšně na díly předchozí. Snad pouze drama režiséra Henryho Bromella Panika (2000) o nájemném zabijákovi (William H. Macy) v depresi stojí ještě i po několika letech za vidění. O dva roky později poskytl Bromell Campbellové další pozoruhodnou úlohu v televizním historickém dramatu Poslední volání (2002) s Jeremym Ironsem. Již těmito snímky Campbellová naznačila odhodlání pokusit se prosadit zpět na vrchol za pomoci nezávislých dramat a nikoli průměrnými tituly hollywoodské provenience. Také filmy Tajemství sexu (2001) či Blind Horizon (2004) zaznamenaly značný ohlas především na festivalech. Do této kategorie ostatně spadá i výše zmíněné Altmanovo drama Company (2003). Vedle hraní (například v satirickém muzikálu Tráva, 2005, či v dramatu Tajemství prstenu, 2007) se Campbellová začala nedávno věnovat také produkování filmů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.