Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty)

6. 1. 2004 - 2:48 | Téma | red

Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty) zdroj: tisková zpráva

George Clooney, Catherine Zeta-Jones a Billy Bob Thornton v lehké komedii bratří Coenů o úspěšném právníkovi a ještě úspěšnější podvodnici. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Poslední film bratří Coenů je tím typem historky, kdy začátek vypadá slibně, a pak nasucho polknete a toho pocitu se přes veškerou snahu nezbavíte

Poslední film bratří Coenů je tím typem historky, kdy začátek vypadá slibně, a pak nasucho polknete a toho pocitu se přes veškerou snahu nezbavíte. A to je té snahy od Coenů kopec.

Nájemná vražda, která se nečekaně zkomplikovala, odstartovala v roce 1984 filmařskou kariéru bratří Coenů- film se jmenoval Blood Simple, v češtině poněkud zvráceně Zbytečná krutost a zaujal nejen noirovou zápletkou, ale především pohledem, který vyvrací zažité postupy a originální směsí absurdně syrového násilí a chytrého humoru. Vynalézavá kamera a bezvadně vybraní herci i prostředí pak dokázali vytvořit ojediněle hutnou atmosféru.
Tyto přednosti lemují celou tvorbu bratří Coenů, ačkoli v mnoha filmech výrazně odlehčují. Dokonce se dá říct, že na jeden „drsný“ film udělají bratři jeden až dva kusy přístupnější, letnější, sladší.
Mezi takové patří i Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty).
Známým úskalím je, že zejména novější sladkosti bratří Coenů, jako např. The Big Lebowski, Bratříčku kde jsi? (Oh Brother Where Art Thou?) jsou slabší, než jejich ostřejší věcičky (Fargo, Muž který nebyl (Man Who Wasn’t There).
I tohle pravidlo pro Krutost platí. Bohužel.

Pan Právo Miles Massey (George Clooney) je právník přes rozvody. Má bezchybnou manikůru i zářivě bílé zuby. Dokáže vyhrát každý soud. Má všechno, ale chybí mu láska. To pozná, když se mu v kanceláři naaranžuje žena s milionářským jménem a nohama až na zem- Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones). Marylin je -stále ještě- manželkou jednoho Masseyho klienta. I tuhle při Miles vyhraje a to po zlatě lačnící Marylin poněkud rozladí.
Příběhu je omezením expozice bijáku, neboť scénář špatně odhaduje motivace hrdinů.
Zatímco Miles je do Marylin blázen a dal by jí všechno, ona chce jenom peníze. Dal by se z toho vytřískat tuhý řetězec naschválů a převozů, ale propagační vizuály sugerují, že půjde o nahořklou romantickou komedii. Inu, mají pravdu. Ač se pár naschválů a triků namane, finále rozluští i divák-začátečník na půl hodiny dopředu.
S tím souvisí i to, že kličky a smyky, nehody a náhody, u Coenů obvykle utvářející nezapomenutelné vyprávění, jsou v Krutosti přítomné spíše v prostředí soudu, zatímco příběh je až nepříjemně prostý.

NovomanPřestože je ale v Krutosti příliš zbytečných scén na to, aby vám unikly, jsou tu místa, která jsou mistrovská- uvedení do příběhu, Milesovy neurózy a touha po čistých zubech, obraz se zabijákem Wheezy Joem a další drobné epizodky.

Z hlediska hereckých výkonů jde o koncert. George Clooney se vyžívá v jemném parodování mužského svůdníka. Catherine Zeta-Jones exceluje rafinovaností. Všechny trumfy ale –poněkud příznačně- shrábne Billy Bob Thornton v epizodní roli ukecaného texaského naftaře.

Obraz je vyleštěný, hudba s ním ladí a střih nepoznáte od mrknutí oka.

Nesnesitelná krutost je podobný „průšvih“ jako Lebowski, nebo Bratříček. Od Coenů prostě čekám víc, než poměrně inteligentní mainstream. Jejich laťka visí výš.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.