Nejlepší role Harrisona Forda které nejsou Star Wars nebo Indiana Jones

26. 2. 2020 - 9:00 | Téma | Matěj Svoboda

Nejlepší role Harrisona Forda které nejsou Star Wars nebo Indiana Jones zdroj: tisková zpráva

Spousta herců musí celou svou kariéru bojovat s faktem, že si je diváci spojují s jednou jedinou rolí. Harrisona Forda si spojují se dvěma.

Do historie se zapsal jako Han Solo z Hvězdných válek a neohrožený dobrodruh a archeolog Indiana Jones. Byla by ale chyba myslet si, že nemůže nabídnout víc. Minimálně těchhle pět filmů vás přesvědčí, že Ford dovede předvést na plátně zajímavé věci i bez Chewieho po boku nebo biče v ruce.

Blade Runner, 1982

blade runner zdroj: tisková zpráva

První film, na který si každý fanoušek Harrisona Forda vzpomene, když není řeč o Hvězdných válkách nebo Indiana Jonesovi, je Blade Runner. V roce 1982 to tak ovšem nevypadalo, protože tahle geniální sci-fi Ridleyho Scotta v kinech propadla. Měla totiž smůlu, protože o diváky bojovala s jinou žánrovou klasikou E.T. - Mimozemšťan (ten má mimochodem na svědomí i komerční neúspěch hororové Věci).

Naštěstí si k adaptaci příběhu P. K. Dicka fandové cestu nakonec našli. V audiovizuálně strhující sci-fi z temné budoucnosti hraje Ford Ricka Deckarda, jenž má za úkol hledat a likvidovat replikanty – umělé bytosti, které mají zákaz vstupu na Zemi. Teď sem ale skupina replikantů přijela a hledají svého stvořitele, protože vědí, že se jim krátí čas a oni chtějí tu nejobyčejnější věc. Žít alespoň o chvilku déle.

Čím víc se Deckard blíží ke svým protivníkům, tím víc mu dochází, že tyhle umělé „věci" mají s lidmi společného víc, než si je společnost ochotná přiznat. A sám začíná pochybovat nejen o své misi, ale i o svém samotném lidství. Na konci budete bulet, připravte se na to.

zdroj: Archiv

Svědek, 1985

svědek zdroj: tisková zpráva

První a jediný film, který Fordovi vynesl nominaci na Oscara, začíná jako klasická detektivka a na první pohled to vypadá, že spoléhá na jednu z nejokoukanějších zápletek. Malý kluk se stal svědkem brutální vraždy a teď na něj musí dohlížet zkušený polda John Book.

Jenomže jeho malý svědek pochází z komunity Amišů, lidí, kteří odmítají používat moderní technologie, nesmí jezdit autem a doma nemají ani elektřinu. Žijí zkrátka stejně jako jejich předci před stovkami let. Book se tak ocitá ve světě, který nezná, který má ale zároveň přísná pravidla a pokud chce zapadnout a ochránit svědka a jeho matku, musí se je naučit dodržovat.

Svědek kombinuje klasickou krimi zápletku s komorním dramatem o střetu lidí z dvou zcela odlišných světů. Ford se i tady zpočátku tváří jako odhodlaný drsňák, ale režiséra Petera Weira (Truman Show, Master & Commander: Odvrácená strana světa) zajímá spíš vývoj jeho charakteru než schopnost postřílet co nejvíc zloduchů.

zdroj: Archiv

Vysoká hra patriotů, 1992

vysoká hra patriotů zdroj: tisková zpráva

Cesta k Vysoké hře patriotů nebyla pro Forda úplně snadná. Jde o druhou adaptaci románu Toma Clancyho a druhé filmové dobrodružství jeho nejslavnějšího hrdiny Jacka Ryana. Ten se poprvé objevil už v roce 1990 v Honu na ponorku. A právě do ní tvůrci lákali Harrisona Forda, jenže tomu se nelíbil scénář, a tak dostal šanci Alec Baldwin.

U Vysoké hry patriotů ale Baldwin neměl čas, tak to tvůrci zkusili s Fordem znovu. A tentokrát uspěli. Ani tady nehraje klasického hrdinu, i když pokud si to situace žádá, nebojí se střílet nebo pořádně porvat. Ale přeci jenom mu víc sedí ta poloha analytika CIA, který jde teroristům po krku z kanceláře a nebojí se na ně poslat vycvičené komando místo toho, aby se hrdinně hnal v první linii proti davu nepřátel.

Režisér Phillip Noyce tu Forda postavil proti zabijákům z IRA a diváky to bavilo, takže o pár let později vzniklo pokračování Jasné nebezpečí, v němž Jack Ryan bojoval proti jihoamerickým drogovým kartelům. A i když to ani napodruhé nebylo zlé, třetí film s Fordem nikdy nevznikl a v další „ryanovce" Nejhorší obavy ho nahradil Ben Affleck.

zdroj: Archiv

Uprchlík, 1993

uprchlík zdroj: tisková zpráva

Uprchlík je filmová verze seriálu, který u nás prakticky nikdo nezná, takže ho moc nebudeme řešit. Ve filmu i v televizi jde ale o to samé – doktor Richard Kimble byl obviněn z vraždy své ženy, kterou nespáchal a povede se mu utéct. Po krku mu pak jde Sam Gerard z oddělení U.S. Marshalls a pomalu zjišťuje, že s tou Kimblovou vinou to možná bude složitější, než se na první pohled zdá.

Uprchlík vynesl Oscara Tommymu Lee Jonesovi, ovšem bez Forda by nejspíš prakticky nefungoval. V devadesátých letech to byl právě on, kdo dovedl nejlépe zahrát obyčejného muže bez nějakých zásadních hrdinských rysů, kterého osud dotlačí do extrémní situace.

Když skáče víceméně obyčejný Ford z obřího vodopádu nebo se snaží utéct trénovaným agentům, člověk se o něj bojí tak nějak víc, než kdyby to samé dělal třeba Stallone.

zdroj: Archiv

Air Force One, 1997

air force one zdroj: tisková zpráva

Fordovi možná přišlo líto, že v ryanovkách se do akce nedostane tolik, jak by chtěl, ale zároveň mu bylo líto zbavit se dobře padnoucího obleku. V Air Force One si užil obojího, a ještě zazářil v hlavní roli akčňáku s nejabsurdnější zápletkou minimálně devadesátých let.

Zahrál si tu amerického prezidenta Jamese Marshalla, samozřejmě charismatického, neústupného, ovšem spravedlivého, na jehož prezidentský letoun se povede proniknout skupině komunistických radikálů, kteří zajmou posádku a chtějí vydírat Spojené státy a dostat z vězení svého vůdce. Jenže Marshall jim zdrhne a vzhledem k tomu, že před tím, než se dal na prezidentování, sloužil v armádě, začne únosce po jednom likvidovat.

Smrtonosná past v prezidentském letounu je samozřejmě hrozná pitomost, avšak díky Fordově charismatu, záporákovi Garymu Oldmanovi a svižné režii Wolfganga Petersona (Troja, Dokonalá bouře) se na to dobře kouká. Jen musí být člověk schopný tolerovat voloviny trošku víc než u obyčejného akčňáku. Donald Trump ten film musí milovat!

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.