Naprosto osvětleno (Everything Is Illuminated)

10. 6. 2005 - 16:21 | Téma | red

Naprosto osvětleno (Everything Is Illuminated) zdroj: tisková zpráva

Elijah Wood cestuje na Ukrajinu pátrat po osudu svého dědečka. Ujímá se ho živelný excentrik Alex (Eugene Hütz) a ďábelská cesta trabantem začíná. Adaptace slavného románu Jonathana Safrana Foera v režijním debutu Lieva Schreibera. +Fotogalerie. Elijah –už ne jenom Frodo- Wood a Eugene Hütz, frontman kapely Gogol Bordello, se potkávají v režijním debutu herce Lieva Schreibera Naprosto osvětleno (Everything Is Illuminated), který se před nedávnem natáčel v Praze a okolí

Elijah –už ne jenom Frodo- Wood a Eugene Hütz, frontman kapely Gogol Bordello, se potkávají v režijním debutu herce Lieva Schreibera Naprosto osvětleno (Everything Is Illuminated), který se před nedávnem natáčel v Praze a okolí.

Naprosto osvětleno vypráví tragikomický příběh mladého amerického žida Jonathana (Elijah Wood), který se vydává na Ukrajinu, aby zde vypátral ženu, která měla za 2. světové války zachránit jeho dědečka z vesnice, jež padla za oběť nacistické invazi.
Jonathan využije služeb zvláštní turistické kanceláře, která se specializuje právě na židovské turisty ze Západu, kteří na Ukrajinu přijíždějí, aby našli stopy svých předků. Hrdina vyfasuje hned dva průvodce – potrhlého dědu (Boris Leskin) a jeho ještě excentričtějšího vnuka Alexe (Eugene Hütz), který dělá překladatele. Alex obdivuje západní popkulturu a mluví lámanou angličtinou. Trojice nasedá do trabantu a vydává se na (možná až kusturicovsky) pekelnou jízdu po ukrajinském venkově, během níž dojde na objevování skrytých charakterových komůrek.

Naprosto osvětleno Všechno je osvětleno vzniká na motivy stejnojmenného románu Jonathana Safrana Foera. Foer patří k nejúspěšnějším mladým autorům dneška. V knize, která by letos měla vyjít i česky, se prolíná historie s minulostí i Jonathanův a Alexův úhel pohledu.
Příběh adaptoval sám Liev Schreiber, který ale tvrdí, že jej inspiroval spíše článek v magazínu The New Yorker než samotný román. Čekám tedy volný přepis s novými inspiracemi.
Zatímco Schreiberova autorská kariéra se s Všechno je osvětleno teprve rozvíjí, jako herec se prosadil po boku Denzela Washingtona v Demmeho Manchurianském kandidátovi (The Manchurian Candidate), jako Cotton Weary se také objevil ve všech dílech Cravenovy trilogie Vřískot (Scream).

Naprosto osvětleno Elijah Wood se s přibývajícími novými rolemi pomalu zbavuje nálepky FRODO. Loni jsme mohli vidět jako záporného Patricka ve Věčném svitu neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) Michela Gondryho. Letos se Wood představil v dramatu Lexi Alexanderové o londýnských fotbalových chuligánech Hooligans a menší roli dostal v komiksové adaptaci Sin City Franka Millera a Roberta Rodrigueze. Na tenhle projekt si přitom režisérský zub jistou dobu brousil i herec sám.
Při pohledu na Jonathanovy velké brýle a černou slíznutou patku mě sice napadá, jestli se hrdina nevydává za příliš snadnou oběť…
…ale pořád je tu živelný Eugene Hütz a jeho herecký debut. Původně měl Hütz do filmu přispět pouze písní z repertoáru newyorské cikánsko-punkové partičky Gogol Bordello. Jenže pak viděli filmaři Hütze samotného. A muselo jim dojít, že tenhle vysoký chlapík se zabijáckou energií v očích, s přeraženým nosem a cikánským amuletem okolo krku je Alex, jakého by už nikde jinde nenašli.
Vedle Borise Leskina byl do jedné z vedlejších rolí obsazen i Jason Schwartzman (Šňup (Spun), Marie-Antoinette).

Naprosto osvětleno Kameru měl na starosti Matthew Libatique, dvorní kameraman Darrena Aronofskyho (Pi, Requiem za sen (Requiem for a Dream), The Fountain). Mimo jiné Libatique snímal Kassowitzovu Gothiku, nebo Schumacherovu Telefonní budku (Phone Booth).

Všechno je osvětleno je nízkorozpočtový (7 mil. USD) lehce extravagantní snímek, který by díky ceněné předloze i zajímavému obsazení měl přitáhnout minimálně širší obec klubových diváků.

Premiéra v USA: 12.08.2005.
Česká premiéra: -.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.