Mysterious Skin

7. 9. 2005 - 2:58 | Téma | red

Mysterious Skin zdroj: tisková zpráva

Odvážné drama Gregga Arakiho o jedné noci, která ovlivní osud dvou kluků. Křehké, lehce surrealistické a po všech stránkách znepokojivé drama Gregga Arakiho o hledání duchovních dvojčat na pozadí děsivé minulosti vyniká hereckými výkony mladých představitelů a sametovou kamerou

Křehké, lehce surrealistické a po všech stránkách znepokojivé drama Gregga Arakiho o hledání duchovních dvojčat na pozadí děsivé minulosti vyniká hereckými výkony mladých představitelů a sametovou kamerou.

Neilovi je 8 a ve vesnickém baseballovém mančaftu je nejlepší. Brianovi je taky 8 a v tom samém týmu je nejhorší. Neil žije s matkou, která loví chlapy jako motýly, ale podle příliš velkých gest tuší, že toho pravého už propásla. Vsadil bych se, že sní i o Neilově mužném trenérovi (Bill Sage s fazónou detektiva z krimi seriálu). Jenže trenér sní o Neilovi. Nechá ho hrát videohry, v kuchyni má ty správné sušenky… a pak začne Neila fotit, nahrávat, strkat mu prst do pusy. Zneužívat.
Mysterious Skin Neilovi to příliš nevadí. Možná že flegmatismus je Neilovou přirozenou obranou, ale já bych řekl, že je jeho přirozenou vlastností. Spíš to vypadá tak, že trenér Neila jednoduše utvrdil v určité cestě. S dávkou kuckavého humoru: Je to trenér.
Jednou večer Briana nikdo z tréninku nevyzvedne, a tak ho vezmou trenér s Neilem. Stane se TO a Brian sebou praští o zem a TO zapomene. Začne věřit na UFO. Má pocit, že tehdy v noci s ním experimentovali.

Krátce po incidentu se cesty obou kluků rozejdou. Z Briana je v pubertě zakřiknutý student poznamenaný starostlivou matkou a velkými brýlemi. Brady Corbet mu propůjčuje důvěryhodnou křehkou zmatenost. Když v televizi Brian uvidí napůl vyšinutou a ztracenou Avalyn (Mary Lynn Rajskub), kterak popisuje své zážitky s UFO, nelení a vydává se za ní. Avalyn se pro Briana stává podobným dochovním dvojčetem, jako pro Neila Wendy. Nasměruje ho od UFO a snů k pátrání ve vlastní minulosti. Taky by ho ráda nasměrovala do své postele. Tehdy se naplno ukáže, jak hluboká je Brianova jizva.
Mysterious Skin Neil (Joseph Gordon-Levitt) doroste do floutka, který se prostituuje se všemy chlapy z městečka. V očích má magnetickou prázdnotu a po ruce jedinou kamarádku Wendy (Michelle Trachtenberg). Wendy o Neilovi tvrdí, že místo srdce má černou díru a sama se chystá odjet do New Yorku. Neil si o Wendy myslí: „Kdybych nebyl teplej, nejspíš bysme si párkrát po puberťácku vrzli, ona by z toho otěhotněla a svět by byl o dalšího zmatenýho pitomce bohatší. Místo toho se z ní stalo moje duchovní dvojče.“
Ačkoli je Mysterious Skin adaptací stejnojmenného znepokojivého románu Scotta Heima, momentem „duchovních dvojčat“ vyznívá jako Arakiho původní tvorba – že by tvůrčí „duchovní dvojče“ za scénou?

Mysterious Skin Nadhled, s kterým Neil pozoruje svět i sebe, je téměř kosmický. Gordon-Levitt dává přimhouřené oči, drobné nuance a pózu sexuálního idolu. Zatímco se po něm sápe odporný tlusťoch, Neil sebou jen plácne na postel a ruce založí pod hlavu. Ten kluk je v podstatě mimozemšťan. Brianovo dvojče.
Neilův a Brianův příběh se v první polovině filmu prolínají téměř dokonale. Arakimu se pomocí bizarního ufomana a krásného flegmatika daří nahlížet následky trenérových činů ve stále nových světlech. Když ale potom Neil dorazí do New Yorku, stává se jeho osud mnohem atraktivnějším. V džungli velkoměsta mu cestu kříží noční šelmy, o jejichž existenci neměl tuchy. Brianovo pátrání po dávném spolužákovi se naopak stává fádním.

V Mysterious Skin nejdrsnějším momentu snímku Neila v baru sbalí stařec s rozvinutým AIDS a chce po něm, aby ho jenom hladil po znetvořených zádech. Potřeba kontaktu, zřejmá v celé Mysterious Skin, tady vyhřezne přímo z jater. V Arakiho podání není ani směšná, efektní, nebo patetická. Režisér je jako doktor, který sleduje, jak se zacelují rány, případně jak si je pacienti lížou.

Vedle Gordona-Lewita a Corbeta zaujme ještě Jeffrey Licon jako extravagantní Eric. Ze všech postav je Eric nejneklidnější, podobně jako Wendy má i on zálibu v líčení a podobně jako u Briana i o něj přitažlivost neznamená sex.

Kameraman Steve Gainer (druhá kamera na Donnie Darko) halí Mysterious Skin do bohatých a krásných obrazů, které vytvářejí se studenou a ostrou vyprávěnkou neobvyklý kontrast. Mysterious Skin zřejmě navždy zůstane jedním z mála filmů o pedofilii, na které se dobře dívá.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.