Můj učitel Ibrahim

29. 1. 2008 - 13:22 | Téma | red

Můj učitel Ibrahim zdroj: Archiv

FFF 2004 Režie: François Dupeyron Hrají: Omar Sharif, Pierre Boulanger, Anne Suarez, Gilbert Melki, Isabelle Adjani, Isabele Renauld Premiéra ve Francii: 17

Režie: François Dupeyron
Hrají: Omar Sharif, Pierre Boulanger, Anne Suarez, Gilbert Melki, Isabelle Adjani, Isabele Renauld Premiéra ve Francii: 17. 9. 2003; premiéra v ČR: 2. 12. 2004
Délka: 94 min
Producent: Michèle Halberstadt, Laurent Pétin; výroba: ARP
Distributor ve Francii: ARP
Distributor v ČR: SPI International www.spi-film.cz
www.arpselection.com

„S velkým návratem do světa filmu Omar Sharif vytváří velmi přesvědčivě zvláštní kombinaci citu, moudrosti a jednoduchosti. Mladý Pierre Boulanger, je jednoduše řečeno úžasný.“ - Pierre Vavasseur, Le Parisien

Synopse:
Ve třinácti letech se Momo ocitne odkázán sám na sebe. Má jediného přítele, pana Ibrahima, arabského prodavače z krámku z „Modré ulice“. Ale zdání může klamat: Modrá ulice není modrá. Arab není Arabem. A život nemusí být nutně smutný…

François Dupeyron François Dupeyron
Režisér filmu Můj učitel Ibrahim

François Dupeyron po několika krátkometrážních snímcích obsadil do svého prvního celovečerního filmu Drôle d’endroit pour une rencontre hvězdy francouzského filmu Cathrine Deneuve a Gérarda Depardieu. V roce 1991 natočil film Un coeur qui bat a v roce 1994 La Machine, kde se opět setkává s Gérardem Depardieu. Film C’est quoi la vie získal v roce 1999 na MFF v San Sebastianu dvě ocenění, cenu za nejlepší film a cenu za nejlepší mužský herecký výkon pro Jacquese Dufilho. François Dupeyron je rovněž autorem scénáře Un pont entrée deux rives Gérarda Dépardieu a spoluautor scénáře Place Vendôme v režisérky Nicole Garcii.

Výbeř z filmografie (režie):
1988 Drôle d’endroit pour une rencontre
1991 Un coeur qui bat
1994 La Machine
1994 Le Fils prefere
1996 L'@mour est à réinventer
1998 Un pont entre deux rives
1999 C'est quoi la vie?
2000 Poitiers, voiture 11
2000 Důstojnický pokoj (La Chambre des officiers)
2001 Pas d'histoire ! Regards sur le racisme au quotidien
2002 Můj učitel Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran)
2003 Inguelezi
2004 Voyage au bout de la nuit

Omar Sharif Omar Sharif
Herec
Narozen 10. dubna 1932 v Alexandrii v Egyptě

Vlastním jménem Michael Shalboub se narodil v bohaté syrsko-libanonské rodině v egyptské Alexandrii. Vyrůstal v Káhiře, kde se už jako student anglické Victoria College věnoval divadlu. Přešel k islámu a změnil si jméno na Omar El-Sharif. Ve filmu debutoval už v roce 1954 snímkem Pod žhnoucím nebem, který byl prototypem romantických filmů, v nichž si získal pozornost egyptského publika. Největší popularitu mu však přinesla role šejka Ali Ibn El-Khariše v životopisném velkofilmu Davida Leana Lawrence z Arábie, kde hrál po boku Petera O’Toolea. Získal okamžitý věhlas, Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Vrcholem jeho mezinárodní herecké kariéry se stal part vojenského lékaře a básníka Jurije Andrejeviče Živaga v další Leanově historické Doktor Živago, kde si zahrál s Julií Christieovou. V 80. letech se objevil např. v Běsech (1988) Andrzeje Wajdy či v Měsíčních horách (1989) Boba Rafelsona, v 90. letech však svou hereckou profesi omezil na minimum. Mohli jsme ho vidět například v televizním historickém dramatu Kateřina Veliká (r. Marvin J. Chomsky, 1994). Po úspěchu Mého učitele Ibrahima se Sharif začal znovu intenzivněji zabývat filmem, v Ohnivém oceánu okouzlujícím způsobem ztvárnil šejka Rijála. Od roku 1966 se profesionálně věnuje bridži, vedle řady hráčských skandálů ho proslavil i vlastní televizní pořad Play Bridge with Omar Sharif.

Výběr z filmografie:
1954 Pod žhnoucím nebem (Ciel d’enfer)
1962 Lawrence z Arábie (Lawrence d’Arabie)
1965 Doktor Živago (Le Docteur Jivago)
1968 Mayerling
1968 Funny Girl
1971 Le Casse
1989 Le Marionnettiste
1991 588, rue Paradis
1999 Vikingové (The 13th Warrior)
2002 Můj učitel Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran)
2002 Ohnivý oceán (Hidalgo)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ryan Reynolds bude v novém filmu cestovat časem a hledat Marka Ruffala

Ryan Reynolds bude v novém filmu cestovat časem a hledat Marka Ruffala

24. 11. 2020 | Novinky | Adam Homola

Ryan Reynolds si s Markem Ruffalem zahraje v chystaném filmu The Adam Project pro Netflix.
Nového Predátora by se měl ujmout režisér Ulice Cloverfield 10

Nového Predátora by se měl ujmout režisér Ulice Cloverfield 10

24. 11. 2020 | Novinky | Adam Homola

Značka Predátora spadla od Foxe k Disneymu, ale navzdory obecně nenásilnému směru u Myšáků bude pokračovat dál.
Hvězdně obsazený čtvrtý Thor nabírá další zvučná jména, přidává se i Chris Pratt

Hvězdně obsazený čtvrtý Thor nabírá další zvučná jména, přidává se i Chris Pratt

23. 11. 2020 | Novinky | Adam Homola

Tak nám začíná chystaný Thor: Love and Thunder nabírat velice zajímavé obsazení: k už tak hvězdné sestavě se totiž přidává i Chris Pratt.
První trailer na Chaos Walking moc přesvědčivý není

První trailer na Chaos Walking moc přesvědčivý není

20. 11. 2020 | Trailery | Adam Homola

Po dlouhém a komplikovaném natáčení a přetáčkách i odkladech je tu konečně první ukázka na hvězdně obsazenou sci-fi Chaos Walking.