Mr. Brooks

8. 8. 2007 - 15:56 | Téma | red

Mr. Brooks zdroj: tisková zpráva

Mr. Brooks ( Kevin Costner) je šťastně ženatý, s dcerou, úspěšný, vážený a zrovna dostává cenu města

Mr. Brooks (Kevin Costner) je šťastně ženatý, s dcerou, úspěšný, vážený a zrovna dostává cenu města. Má také alter ego-Marshalla (William Hurt), který se vyžívá v zabíjení. Ne v pomstě, ne v opojení mocí, ne v znásilnění, prostě v samotném zabíjení pro potěšení. A zabíjení lidských bytostí je rovněž návykem Mr. Brookse. Po noci plné poct se Mr. Brooks vydá na další lov, tentokrát mladého páru, který dlouho pozoroval, mysli, že oba dobře zná. Prostě tip na bezpečnou vraždu. Opatrně vnikne do jejich bytu a s Marshallovým popudem je nezabije, dokud neuvidí, co dělají. Milují se. Nestáhli záclony, nikdy je nezatahovali, jako by chtěli, aby je všichni viděli. Takže kdosi zahlédne i Mr. Brookse v jejich ložnici před tím, než je zastřelil a spatří i záblesk fotoaparátu po vraždě. Ovšem ten někdo nemá zájem na tom, aby Mr. Brookse objevila policie. Naopak – chce se dalšího zabíjení zúčastnit jako divák, protože ho to vzrušuje víc než pozorovat sousedy při sexu. Mr. Brooks se chtěl návyku zabíjení zbavit, měla to být poslední vražda, ale teď je vázán na pana Smithe (Dane Cook).

Vyšetřovatelkou série vražd detektivka Tracy Atwoodová (Demi Mooreová), která se právě rozvádí s mladším, nevěrným manželem, který ji dlouho podváděl. Tracy je velmi zámožná a na kariéře jí záleží. Tracy chce vraha najít za každou cenu, možná o to víc, že jiný uprchlý vrah, kterého zatkla před nějakou dobou, se ji pokusí unést a oběsit.

Náhle se domů vrátí Brooksova dcera (Danielle Panabakerová) z prvního semestru na universitě – a něco tají. Něco víc, než že je těhotná. Něco mnohem ošklivějšího. Všichni jsou lapeni v síti vražd, minulých, budoucích a možných, a také v síti ambicí.

Mr. Brooks vidí sám sebe jako závislého. Nechce zabíjet, ale něco ho k tomu nutí a on s tím válčí. Chodí na mítinky AA a snaží se zabíjení vyhnout. Marshall má zabíjení rád. Je to pro něho příjemná legrace. V nápravu Brookse nevěří a jasně mu to mnohokrát říká. Ale Marshall je také velmi klidný, rozvážný a opatrný, nejenom při vraždách, ale i v jiných důležitých životních momentech. Jak sám říká: nechce, aby Mr Brooks byl zabit, protože by umřel s ním. A on má rád život a vraždění.

Dcera Mr. Brookse „pracuje“ na vlastní pěst. Mr. Brooks se cítí vinen, protože si myslí, že zdědila jeho geny (zajímavá, a věrohodná teorie toho, že netvor zplodí netvora). Schizofrenie, kterou zřejmě Mr, Brooks trpí, je dědičná v poměrně dost vysokém stupni. Tracy její otec podceňoval, zatímco Mr. Brooks svoji dceru chrání, přestože o ní nemá žádné iluze. Jaká odměna za dobé skutky...

Kevin Costner je v roli masového vraha klidný, vyrovnaný a rozhodný, stejně jako v roli dobrého manžela, otce a občana. William Hurt, kterého vidí pouze Mr. Brooks, je stejně klidný, přesvědčivý. Demi Mooreová hraje nejenom ambiciózní detektivku, je také ženu zvyklou dělat si, co chce, a někdy za to platit. Její egoismus je součástí problému, což je věrohodné. Myslím, že je to opravdu jediná americká herečka, ochotná ve filmu vypadat starší než v reálném životě, nepochybně proto, že to odpovídá roli. A to je známkou velké odvahy, větší než scenáristy napsaná přestřelka, kterou uvidíte ve filmu.

Konec je velmi brutální, jaksi ve smyslu osudu, jemuž nelze uniknout. Stejně jako v mnoha jiných filmech je zjevné, že se producent zděsil a konec upravil. Škoda, ale i tak Mr. Brooks pořád stojí za vidění. Z režisérského pohledu jsou ve filmu některé překvapivé a funkční střihy, například když Tracy rozsvítí v bytě zabitých.

V tomto roce se do distribuce dostane 47 thrilerů. Mr. Brooks poskytne alespoň něco k zamyšlení, dobré herecké výkony a nějaká překvapení.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.