Monstra vs. Vetřelci

23. 3. 2009 - 8:27 | Téma | red

Monstra vs. Vetřelci zdroj: tisková zpráva

Zatímco poslední snímky studia Pixar vykazují občas umělecké ambice, v DreamWorks Animation se neštítí obyčejné komerce

Zatímco poslední snímky studia Pixar vykazují občas umělecké ambice, v DreamWorks Animation se neštítí obyčejné komerce. Velkým hitem tu jsou žánrové parodie. Po sérii o pohádkovém Shrekovi a akční Kung-fu pandě přichází sci-fi Monstra vs. Vetřelci.

Pocit ohrožení rudým nebezpečím se v padesátých letech odrazil na sérii sci-fi hororů. Neznámo v nich pravidelně útočilo na pravé Američany. V mnohých směrech laciné filmečky k žánru sci-fi přivedly režiséry George Lucase či Stevena Spielberga. Po dalších dvou dekádách si vysloužily četná parodická zesměšnění. Vznikly snímky jako Mars útočí (1996), Muži v černém (1997), Železný obr (1999), Úžasňákovi (2004), ale i Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008). Teď si sem můžeme přiřadit také film Monstra vs. Vetřelci, a to nikoliv jen do počtu…

Měl to být neobyčejný den v životě Susan Murphyové, měla si brát svou velkou lásku Dereka Dietla. Ale – spadl na ni obrovský meteorit a ona za pár chvil povyrostla zhruba o třináct metrů. Ještě než stihla nenadálou změnu vstřebat, zaútočila na ni armáda.

Druhý den se Susan probudila s novým jménem – odteď bude známa jako Enormika – v novém domově a s novými spolubydlícími. Doktor Šváb je geniální, avšak pološílený vědátor, který sám sebe zmutoval s nezdolným hmyzem. Chybějící článek byl rozmrazen z ledu po mnoha tisíciletích. Želatinová kreatura B.O.B. vznikla jako vedlejší produkt laboratorního experimentu. Hmyzosaurus se probudil vinou atomových zkoušek v Tichomoří a poté zaútočil na japonská velkoměsta. Jak Enormice vysvětlí generál McBomba, všichni jsou uvězněni v armádní pevnosti, protože lidé se monster obávají. A zůstali by tu snad navždy, kdyby na malou planetku známou jako Země nedosedl robot vesmírného dobyvatele Gallaxhara. Enormika a její noví přátelé mají šanci ukázat, co v nich doopravdy vězí.

Monstra vs. Vetřelci jsou z těch filmů, které těží z odkazů na žánrové předchůdce. Už podobu hrdinů předurčily dávné pravzory. Enormika pochází z Attack of the 50 Foot Woman (1958). Chybějící článek připomene legendárního Netvora z Černé laguny (1954), doktor Šváb je bratrancem Mouchy (1958). B.O.B. pochází patrně z horůrku The Blob (1958) zkříženého s parodií Attack of the Killer Tomatoes! (1978). A Hmyzosaurus není jen Godzilla (1954), ale hlavně její odvar Mosura (1961). Z těchto postaviček si dětský divák jistě vybere svého oblíbence. Favoritem bude nejspíš rosolovitý B.O.B („Nemám sice mozek, ale mám nápad.“). Zde však citace zdaleka nekončí. Přes Supermana (1978) a Blízká setkání třetího druhu (1977) film doputuje až k E.T. – mimozemšťanovi (1982). K nejjiskrnějším momentům patří scény z generálního štábu ve stylu Dr. Divnolásky aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964).

Během celého film poutají pozornost publika vtipné ozdůbky. Divák by málem zapomněl, že vedle nich toho Monstra vs. Vetřelci už mnoho dalšího nepředvádějí. Na šablonovitém příběhu o nečekaných a zprvu podceňovaných zachráncích byl založen už nejeden obdobný snímek, třeba Galaxy Quest (1999). Úžasňákovi dokázali žánrovým klišé „nastavovat zrcadlo“ o poznání dovedněji, a nezůstali jen u drobných legrácek. To vše je zde ale doplněno o mravní naučení ve stylu Walta Disneyho – snímek nakonec i poradí mladým dívkám, že své místo nemusí hledat jen po boku muže. V roce 2009 jistě ožehavý problém americké společnosti. Anebo se jedná o důvtipný parodický šleh vůči padesátým letům?

Monstra vs. Vetřelci jsou „pouze“ velmi profesionálně animovanou podívanou (navíc v některých kinech bude k vidění i 3D verze), která nabídne spousty vtipů, jimž se lze bez uzardění zasmát. Stylizovaný svět tohoto filmu by ale bylo škoda opustit hned po první návštěvě, na rozdíl od spousty jiných je k dalším pokračování přímo zrozen.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.